Ekonomirådgivare: ”Se till att det finns pengar till mat när priserna stiger”

I och med att matpriserna stiger i takt med världskris och inflationen är det fler och fler som får titta noggrannare på kontot när det kommer till att handla mat.
Marthaförbundets ekonomirådgivare Matilda Hassel säger att det är hög tid för den som hittills inte har haft någon som helst koll på hur mycket pengar hen sätter på mat att sätta sig ner och räkna lite.
– Har man ingen aning om vad man sätter på mat per månad, eller hur ens köpvanor ser ut, då är det dags att se över det. Man kan göra det i steg, och en möjlighet är att spara kvittona från alla matinköp under ett par veckor. Då ser man snabbt om det är dags att byta de fyra dagliga besöken i den lilla lokalbutiken till veckohandling, säger hon.
Enligt Hassel handlar det om att skapa nya vanor.
– Men man kan inte sätta för stor press på sig själv. Det är lika svårt att bryta ovanor som att skapa nya vanor. Man får göra lite i taget.
Skilt matkonto och veckomenyer bra ställe att börja på
En bra början för ett hushåll kan vara att öppna ett skilt matkonto, föreslår Hassel.
– Om alla i hushållet som bidrar till maten sätter in en summa pengar till ett gemensamt konto varje månad, så vet man att det finns pengar till mat. Sedan kan man planera utifrån det.
Nästa steg kan vara att göra upp veckomenyer.
– Ser man över veckan så märker man vilka dagar dagar man behöver fixa mat snabbt och då kan ta fram den överblivna makaronilådan, och vilka dagar det finns mera tid att laga mat. Sedan handlar man enligt det.
Dessutom gäller det att bli mer prismedveten. Till exempel genom att välja varor som är vänligare mot plånboken.
– Men priset är inte allt. Många varor ur det billigaste segmentet är importerade och innehåller många e-ämnen, som inte är hälsosamt i längden. Det gäller att hitta en balans.
Hitta billig fisk och planera in lyxen
Fisk är hälsosam och god mat som har blivit mycket dyrare det senaste året. Men också här finns det alternativ om man vill åt de goda omega-3-fetterna.
– Man måste inte köpa den dyra, importerade norska laxen. Köp billigare fisk istället, och kolla upp om det finns möjlighet att köpa av lokala fiskare.
Om man ändå vill unna sig lite av den vardagslyx man vant sig vid, så får man helt enkelt budgetera in den.
– Livet är ändå inte till för att vara tråkigt, men istället för att spontanköpa den dyra osten så får man kanske dra ner på något annat för att få den. Ett annat sätt är att köpa mindre förpackningar av helgsnacksen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.