Förflytta dig till innehållet

Ekologen trivs som städare

Arbetsredskap och rengöringsmedel har de senaste åren blivit mycket bättre, säger Pasi Salmi, mannen som städar också hemma.


Gamla tiders ”måste” att städa på fredag – det har kommit bort. Men till jul vill finländarna fortfarande städa.
Det säger Pasi Salmi, just nu anställd som förman för städarna vid Kimitoöns kommun.
Han är ekologen som bytte sitt statliga skrivbord till ett mer praktiskt jobb, och trivs.
– Det är så mycket planering och pappersvändande i dag inom miljöförvaltningen, och så lite som verkligen blir gjort. Jag hade faktiskt fått nog så då min fru fick jobb vid biblioteket i Dalsbruk flyttade vi från Åbo till Sunnanå på Kimitoön, säger han.
Där har familjen nu ett litet jordbruk, och då Salmi meddelade kommunens städ- och arbetsansvariga Birgitta Parikka att han gärna tar deltidsjobb så tog det bara två-tre dagar innan han hittade sig själv på jobb i skolor och daghem.
– Rätt skojigt var det att i en skola se hur eleverna försvann ut på rast genast då de såg en skäggig man som städade, medan de annars fick jagas ut. I ett dagis frågade barnen om jag kunde leka med dem.
Just nu är Salmi ändå mest skrivbordsjobbare, han har arbetslistor och fakturor och vikarier att hålla reda på.
– Det är svårt att få vikarier. Ändå kunde vem som helst bli städare. Men både lön och rykte är dåligt. Tyvärr, för utan ordentlig städning blir det mera sjukfrånvaro, det har undersökningar visat.
Salmi har finansierat sina studier och mycket annat med deltidsjobb som städare, också i sin brors städfirma i Åbo. Medan han städar så funderar han bland annat på idéer till den Gör det själv-spalt som han skriver varannan vecka i Maaseudun tulevaisuus. Tillverkning av sälgpipor, brödnaggar, fågelbräden och mycket annat har han beskrivit.
– Jag har alltid arbetat med händerna, och då tillika lyckats lösa mera invecklade teoretiska problem. Städningen går på automatik om man har principerna klara från början. Tyvärr har många i sina hem numera så mycket grejer, och för lite förvaringsutrymme, att det blir svårstädat och rena kaoset då också alla julsaker ska ha rum.
-Mitt recept är att man ska rensa bort sådant som inte är absolut nödvändigt. Och så ska man hålla god ordning och städa åtminstone varannan vecka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter