Ekenäsbo aktuell med ny bok om livet i skärgården förr

Sven Stenlund är nu aktuell med en ny bok, ”Ekenäs skärgård. Historia och historier”, som är en blandning av skärgårdens historia varvad med anekdoter.
Själv beskriver Stenlund boken som ett dokument över en svunnen tid. Stenlund är född och uppvuxen i Ekenäs skärgård, på ön Julö.
Han hör till släkten Lundberg som kom till Jussarö redan år 1785, och i 180 år har ”Stenlundarna” varit på Julö. Än i dag bor Stenlund till största delen på Julö.
– Efter att jag skrev boken om Jussarö år 2015 fick jag nog lite blodad tand. Dessutom blev det lite material över och samtidigt konstaterade jag att jag är den sista som har upplevt en levande skärgård i traditionell betydelse, säger Stenlund.
Det är tiden efter andra världskriget och framåt som man får ta del av i boken. Tiden då det var fiske som dominerade, trakten var oelektrifierad och självhushållningen var mer eller mindre total. Stenlund skriver om livet i skärgården under den här tiden och människorna som levde där.
– Den stora strukturomvandlingen skedde på 1960–70-talen och då kan man säga att den här skärgården på det stora hela tömdes på fast bosättning. I dag är det endast ett tiotal personer som bor och lever året runt i skärgården.

Under barndomen beskriver Stenlund att det var den muntliga traditionen som gällde. Det fanns inga inspelningar eller liknande utan historierna gick ”från mun till mun”.
Historierna som berättades kunde vara dråpliga, men många var skickliga berättare och kunde föra fram historierna på ett roligt sätt.
Själva historierna hade Stenlund alltså sedan tidigare, men han har lagt mycket tid på att kolla upp detaljer och fakta i samband med skrivandet. I boken finns det en mängd bilder, många som inte tidigare publicerats.
Förutom Stenlunds egna bilder hittar man i boken bilder av Vidar Lindqvist, Kaj Dahl och Bror Brandt. Dessutom har Stenlund samlat ihop bilder från vänner och bekanta. Identifiering av personer på bilderna är något som slukat mycket tid. Det är kanske sådant som man inte tänker på men det har varit viktigt för Stenlund att det blivit rätt namn under bilderna.
Barndomen och att växa upp i skärgården minns Stenlund som en fin tid. Om man kunde stanna tiden skulle han välja att stanna den i slutet av augusti 1964, precis innan han skulle börja folkskolan.
– Man visste inte om något annat liv och på sitt sätt var det en kiva barndom. Redan från början fick man vara med i verksamheterna och så fort man lärt sig ro kunde man vara med och fiska. Jag var med och lade skötar nästan varenda kväll med min pappa redan två höstar innan jag började skolan. Det hände något hela tiden, det var bara på helgdagar som långfredag som det kunde bli lite tråkigt då man inte fick hitta på vad som helst.

Skärgården är viktigt för Stenlund och han beskriver det som en identitetsfråga.
– Min mor var hemma från Ekenäs och hennes föräldrar hade rötter i Pojo och Snappertuna, men inte har jag någon sådan identitet. Känslomässigt så är det här i skärgården som jag känner mig som hemma, säger Stenlund.
Stenlund själv konstaterar att han är den yngsta som finns kvar som har en helhetsbild av alltihopa. Stenlund har skickat böcker från Kökar till Pellinge och många skärgårdsbor har sagt att trots att de inte känner alla människor i boken så känner de ju till livet i skärgården.
– Om någon yngre än jag skulle vilja skriva om hur skärgårdslivet var förr så gäller det att söka uppgifter i olika arkiv.
Responsen han fått på boken så här långt har varit positiv. Många har uppskattat att boken skrivits och på så vis kunnat föreviga en tid som oåterkalleligt är förbi.
När man diskuterar med Stenlund står det klart att han besitter ett enormt kunnande om skärgården. Både då det kommer till historia som exempelvis gruvan på Jussarö, och en mängd små anekdoter om personer som levt och lever i skärgården.
Allt detta finns nu uppfångat i den nya boken, som kan betraktas som en kulturgärning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.