EIF tror att man kan spela ligafotboll på Centrumplanen nästa säsong – men då måste man övertyga förbundet

Kommentarerna av Tipsligans vd Timo Marjamaa lade sordin på EIF:s smått otroliga avancemang till ligan redan samma kväll. Marjamaa dömer ut Centrumplanen som ligastadion. Men EIF är redo att kavla upp ärmarna och staden ska börja fundera på hur man kan hjälpa till.
Bollförbundet ställer hårda krav på ligalag beträffande bland annat juridik, ekonomi, faciliteter, personal och administration och idrott.
Marjamaa låter förstå att ligans krav inte är något man tummar på och en artikel i Ilta-Sanomat säger han att ”föreningarna redan borde ha långtgående planer i det här skedet”.
– Det är många som redan spekulerar om än den ena, än den andra faciliteten som inte räcker till. Men nu är vi sportsligt på väg till ligan. Sedan har vi det lättaste kvar, säger EIF:s sportchef Peter Haglund.
LÄS OCKSÅ
Haglund tror att det finns förståelse för nykomlingarnas utmaningar.
– Ingen har väl ännu blivit utan sin ligaplats. Vi har inte de sämsta faciliteterna fast det påståtts. Det är klart att Marjamaa måste få säga sin åsikt men det är i sista hand licenskommittén som bestämmer. Som jag ser det måste kommunen, föreningen och Bollförbundet sätta sig ner och försöka hitta en bra lösning tillsammans. Men vi gör det som krävs av oss nästa år och året därpå.
Haglund tror att föreningen åtminstone delvis måste utnyttja möjligheten till dispens som Bollförbundet erbjuder för kraven på ligalag.
– Vi skulle oberoende vara i behov av förbättringar. Planen är redan över sju år gammal och har använts flitigt.
Hade en plan för ligan
Ekenäs IF Ab:s ordförande Magnus Illman säger att föreningen har läget under kontroll.
– Vi har planerat efter två olika scenarion, division 1 och ligan. Nu får vi gå vidare med ligaplanerna. Inte kommer kraven som någon överraskning för oss. Jag vet inte om Marjamaa blivit felciterad eller varför han får det att låta som att man aldrig skulle kunna spela ligafotboll på Centrumplanen.
Enligt Illman gäller de akuta åtgärderna planen och läktarna men för läktarna har man en övergångsperiod på två år.
– För planen är det först och främst fråga om dess uppvärmning. Å andra sidan har ligan aldrig haft ett lag så här långt söderut och EIF har aldrig varit tvunget att skjuta upp en seriestart. Det återstår att se om förbundet på något sätt kan anpassa sig till den verkligheten.
Illman tror att EIF kan spela sin första säsong på hemmaarenan.
– Det är tanken. Men det kan bli en eller två matcher i till exempel Karis eller Lojo.
Nya läktare byggdes på Centrumplanen inför första säsongen i Ettan 2014 och året därpå byttes naturgräset ut mot konstgräs.
– Staden var med när vi steg till Ettan och jag tror att staden är med också nu. Om IFK Mariehamn faller blir vi den stora pricken på den finlandssvenska idrottskartan.
Jag ser licensen mer som en möjliggörare. Alla startar från samma ruta. Man vill ha bra förhållanden i ligan för spelare, publik och alla runtom evenemangen, inklusive media.
Juha Laitinen
I Bollförbundets licenskommitté sitter bland andra Juha Laitinen som har verkat som dess ordförande. Han säger att förbundet redan har varit i kontakt med toppklubbarna i division 1 men att de egentliga förhandlingarna med EIF ännu inte startat.
– När man diskuterar faciliteterna är det vanligt att städer eller kommuner deltar i förhandlingarna. Men det är ingen regel, säger Laitinen.
Om arenan inte uppfyller kraven måste klubben lämna in en handlingsplan för hur man ska få förhållandena i skick under de följande två åren, medföljt av ett kommunalt beslut om förverkligande av planerna.
Laget kan få dispens för en säsong för till exempel planens belysning och läktare. Beträffande läktaren krävs 1 500 sittplatser under tak.
Det man däremot inte kan få dispens för är planen. Den måste uppfylla ”FIFA Quality Concept for Football Turf”/”FIFA Quality Pro Standard”-kriterierna.
Man kan ansöka om undantagslov för att få spela nationella matcher till och med den 30 juni om planen efter ett test utfört efter den 1 mars i år uppfyller de tidigare kraven “FIFA Quality Concept for Football Turf”/”FIFA Recommended One Star Standard”.
Ser du ligalicensen mer som en möjliggörare eller ett hinder?
– Jag ser licensen mer som en möjliggörare. Alla startar från samma ruta. Man vill ha bra förhållanden i ligan för spelare, publik och alla runtom evenemangen, inklusive media.
Laitinen kan inte minnas att man under hans tid skulle ha nekat en nykomling dess ligalicens. Däremot har ligalicenser hävts. Till exempel blev MyPa utan licens inför säsongen 2015 på grund av klubbens dåliga ekonomi fast man lyckades minska sina utgifter med 200 000 euro.
– Det har också hänt att lag har varit tvungna att spela på bortaplan.
Hur ser du på EIF:s chanser att uppfylla licenskraven?
– Det kan jag inte förutspå. Det beror på hur övertygande EIF kan presentera sina egna utvecklingsplaner.

Stadsdirektör Petra Theman säger att staden har följt med läget en längre tid och haft väldigt preliminära kontakter med EIF.
– Inga beslut är fattade, så kan jag ännu inte uttala mig på ett exaktare plan om möjligheter att delta ekonomiskt. Staden förhåller sig självklart positivt till det avancemanget. Inställningen är att det är en gemensam angelägenhet att se till att vi får det fixat på ett vettigt sätt.
Några konkreta planer har med andra ord inte kommit till politisk behandling men EIF:s situation har diskuterats som anmälningsärende i stadsstyrelsen.
– Man kan säga att vi står inför positiva utmaningar. I det här skedet vet jag inte exakta behov eller summor. Vår inställning är positiv och utgångspunkten är att vi måste hitta lösningar tillsammans med EIF. Staden kan inte gå in och göra allt. Det måste föras en diskussion om vad som hör till vem, säger stadsstyrelsens ordförande Anita Westerholm, SFP.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.