Egentliga Finlands välfärdsområdes organisationspussel börjar klarna – sju nämnder, en delegation och en koncernsektion

Förhandlingarna mellan de olika fullmäktigerupperna i välfärdsområdet fortsatte under fredagen och man slog bland annat fast hur de olika beslutsorganen ska se ut.
Tre vice ordförande, 15 i styrelsen
Det 79 ledamöter starka välfärdsfullmäktige i Egentliga Finland kommer att få en ordförande och tre vice ordförande.
Styrelsen kommer att bestå av 15 medlemmar. Dessutom bildas en koncernsektion som består av styrelsemedlemmarna och deras suppleanter. Styrelsen kan senare komplettera organisationen med andra förberedande organ enligt skilda beslut.
– Vi tar raska steg framåt i gott samråd. Ur beredningssynvinkel är det viktigt att vi nu förhandlat fram en modell för hur beslutsprocessen organiseras. De olika organen har ett stort ansvar i hur besluten fattas och hur man följer upp dem då vi förbereder oss för övergången till välfärdsområdet, säger Ville Valkonen (Saml.), som fungerat som ordförande under förhandlingarna.
Sju nämnder enligt livscykelmodellen
Egentliga Finlands välfärdsområde får förutom de lagstadgade val- och revisionsnämnderna fem beredande nämnder. Nämndstrukturen bygger på en så kallad livscykelmodell.
Förutom nämnderna för svenskspråkig service och räddningsväsendet kommer det att grundas nämnder för service för barn och unga, service för befolkning i arbetsför ålder och en för service för äldre.
Varje nämnd består av 13 medlemmar. Förutom nämnderna kommer en delegation för framtid, forskning och kunnande att fungera som ett beredande organ.
– Modellen med nämnder för olika skeden i livet är ny och man har ingen större erfarenhet av en sådan i kommunerna. Målsättningen är att skapa en smidig integration av tjänsterna. I det här skedet talar vi ändå om förberedande nämnder, eftersom vi först efter en tid ser om strukturen fungerar, säger förhandlingarnas vice ordförande Niina Alho (SDP).
Ett ungdomsfullmäktige samt råd för äldre, personer med funktionsnedsättning och mångkulturalism kommer också att tillsättas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.