Förflytta dig till innehållet

Egentliga Finlands företagare vädjar till energibolagen: Ta ert samhällsansvar för att hjälpa landskapets företag

KvinnaJean Lindén
Hanna Munter, verksamhetsledare för Egentliga Finlands företagare, vädjar till beslutsfattarna och energibolagen.

Företagen i Finland ser nu dystrare på de kommande 12 månaderna jämfört med i fjol. Det visar den färska barometer som nästan 5000 små- och medelstora företag besvarat.

I fjol var det klart fler företag i Finland som såg ljust på konjunkturerna inför det kommande året än negativt.

Nu har den siffran svängt, och det är något fler företag som ser negativt på framtiden än som ser positivt på den.

Samma trend noterar man också i Egentliga Finland, men inte riktigt lika starkt. Här är det fortfarande lika många företag som ser ljust på konjunkturen de kommande 12 månaderna som negativt.

Landskapet är därmed endast ett av två i landet – vid sidan av Päijänne Tavastland – där företagens samlade konjunkturutsikter ännu inte hamnat på minussidan i barometern.

I Egentliga Finland ser man inte heller lika negativt på det egna företagets lönsamhet det kommande året jämfört med i landet i stort.

Viktiga investeringar

Hanna Munter, verksamhetsledare för Egentliga Finlands företagare, säger att en förklaring till de förhållandevis goda utsikterna i landskapet är att det gjorts investeringar i byggande och i landskapets drivande näringar som haft positiva effekter på hela ekonomin.

– Det gäller till exempel batteriindustrin. Bristen på halvledare och råvaror kan visserligen innebära problem där, men samtidigt är det en bransch som inte lider av energikrisen, utan snarare stöds av den. Många kommuner gör också investeringar i sol- och vindenergi, nämner Munter som exempel.

Munter nämner också landskapets högskolor och andra utbildningar som en framgångsfaktor.

Vädjar till kommunernas beslutsfattare

Samtidigt varnar hon för att de enorma kostnadsökningarna, bland annat i form av kraftigt höjda energipriser, har börjat påverkar landskapets drivande företag negativt, och därigenom hela underleverantörskedjan och även andra små- och medelstora företag.

– De mångdubblade kostnaderna till exempel för energi är övermäktiga för många företag. Nu måste energibolagen ta ett samhällsansvar. Vi vädjar även till beslutsfattarna ute i kommunerna för att de ska använda sina möjligheter att påverka de kommunägda energibolagen och se till att de inte skjuter över kostnadsökningen på vårt landskaps företag.

Munter påpekar också att barometern gjordes i juni och juli, då framförallt många företag i servicesektorn säkert såg ljusare på framtiden än i dag.

Större företag mer negativa

Roope Ohlsbom, ekonom vid Företagarna i Finland, noterar på nationell nivå att det i den färska barometern är de större företagen, de med över 50 anställda, som har de klart mest dystra konjunkturutsikterna nu.

– Jag minns inte när vi skulle ha sett det förr. Men det kan bero på att de företagen är mest exportdrivna, säger han.

Av företagen i barometern, både i Egentliga Finland och nationellt, uppgav cirka hälften att Rysslands attack på Ukraina påverkat deras verksamhet negativt. Tre procent uppgav att kriget inneburit ett uppsving för företaget.

Barometern

Svaren samlades in i juni och juli.

4829 små- och medelstora företag i landet deltog, 464 av dem i Egentliga Finland.

65 procent av företagen är inom servicesektorn.

Cirka hälften av företagen är små, med en omsättning på mindre än 0,2 miljoner euro.

Enkäten är gjord av Taloustutkimus på uppdrag av Företagarna i Finland, Finnvera och arbets- och näringsministeriet.

Företagen kontaktades per telefon och mejl, och de besvarade enkäten på nätet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter