Förflytta dig till innehållet

Efter över 30 år på Kårkulla provar Aya Lundsten på företagarlivet – i Port Arthur

Anja Kuusisto
kvinna med en hund framförs sig på ett bord
Aya Lundsten och Jack Russell terriern Tore i Doghouse i Port Arthur i Åbo.

I Ann-Britt Schülers Doghouse i Port Arthur finns inte längre något hunddagis, däremot trimmas där hundar fem dagar i veckan.

Att Schuler hade mer hundkunder än hon hinner med och att Aya Lundsten ville testa på att vara företagare i en verksamhet hon hållit på med sedan ungdomen föll väl ihop.

– Jag har trimmat hundar sedan jag var tonåring, och länge burit på tanken att våga prova på att ta steget ut som företagare, säger Lundsten.

Hon hänvisar till att det ska vara bröd på bordet också. Då har jobbet inom Kårkulla, där hon numera är arbetslivstränare, varit tryggheten.

Att Kårkulla snart upphör satte fart på hennes planer

– Men efter årsskiftet 2022–23 upphör Kårkulla att finnas till, då när vi får välfärdsområden i stället. För mig blev det en signal om att nu måste jag våga testa, och jag tog ett halvt års deltidstjänstledigt.

Summa summarum jobbar hon tre dagar i veckan vid Kårkullas enhet Mocca i Pargas och två dagar i veckan trimmar hon hundar i Åbo.

Om inte hundtrimmandet fyller hela arbetsdagarna har hon ytterligare ett ben att stå på, keramiken.

I släkten finns flera keramiker

Precis som hundintresset varit stort hela livet har även keramiken varit en del av hennes liv, alltid. Det går i generna från mormor Eva Corander.

– Just nu har jag tagit ut en del tomtar från keramikugnen. Men allra mest gör jag hundar i keramik. De flesta kunderna finns utomlands, vilket ställer sina krav på packandet och postandet är alltid ett spänningsmoment.

– De allra senaste åren har keramiken gått på sparlåga. Ska man vara kreativ måste man tycka att det är skoj, och må bra.

– Jag tror coronatiden också har inverkat på mig, då den har påverkat mycket på mitt jobb där jag känner ett stort ansvar för dem för vilka jag försöker hitta arbetsplatser. Det är ingen enkel grej.

Hantverkare till utbildningen – ”hundmänniska” hela livet

I grunden är hon hantverksutbildad och tidigare var hon handledare i hantverk vid Kårkulla. Men jobbar man så länge för samma arbetsgivare ger det omväxling att prova på olika uppgifter, och arbetslivsträningen känns betydelsefull.

I fritiden är de egna veteterrierna viktiga, och är det en veteterrier som är kund i Doghouse i Port Arthur är det självfallet Aya som trimmar den.

– Andra kunder jag har hunnit ha är Bichon Friseé, pudlar, flera är av mixade raser. Oftast är de små hundar, och riktigt stora tar vi inte emot heller.

hus fasad med två dörrarAnja Kuusisto
Dog House finns på Trädgårdsgatan i Åbo.

Trimma hundar framför skyltfönster får förbipasserande att stanna upp

– Eftersom vi står och jobbar rakt framför ett skyltfönster händer det ofta att förbipasserande stannar upp och ser på, det tycker jag är roligt!

Att trimma en hund tar ett par timmar. Dels måste man förstås kunna trimma, och så måste man kunna hantera hundar. Ägaren lämnar in hunden i ”frisörsalongen” och återvänder om ett par timmar.

– Hunden ska helst ha bra tålamod. Det är önskvärt att ägaren har lärt hunden att vara stilla uppe på ett bord, men det har nog de flesta gjort som har en hund vars päls behöver trimmas.

Det varierar hur ofta friseringen krävs, men ungefär fyra gånger i året är ett vanligt intervall.

Fotografering är en hobby för Aya Lundsten. Som när hunden är välfriserad avslutar hon ofta med att fotografera den. När det gäller fotograferingskunskap sviker inte det släktnamnet.

Aya Lundsten
Keramiska tomtar i Aya Lundstens design.

Aya Lundsten

Aktuell som: har sedan några veckor tillbaka börjat trimma hundar i Åbo som ett deltidsjobb.

Bor: I Pargas men är uppvuxen i Åbo, där brodern Tetti, pappa Clotte och farfar Birger har drivit Kamera Boden.

Mor till två utflugna söner. Bor med veteterrierna Fricka och Sprattus. Har kennelverksamhet under namnet Geijes.

Utbildning: Hantverkare från Åbo hemslöjdsinstitut (1986) och keramiker från en utbildning i Oslo (2003).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter