VM-medaljör i isdans vägleder nu företag att bli kreativare — Susanna Rahkamo föreläser på Finsk-svenska handelskammarens seminarium i Åbo


Susanna Rahkamo använder resultaten av sin doktorsavhandling i sitt konsultarbete.
På Finsk-svenska handelskammarens seminarium ”Kreativitet, vägen till framgång” som ordnas i Arken i Åbo i dag står kreativiteten i fokus.
En av föreläsarna är Susanna Rahkamo, som blev känd för det finska folket när hon tillsammans med maken Petri Kokko isdansade sig till EM-guld och VM-silver i mitten på 90-talet.
I dag har är hon doktor, och hennes avhandling inom produktionsekonomi har titeln ”The Road to Exceptional Expertise and Success – A Study of the Collective Creativity of Five Multiple Olympic Gold Medalists”.
Hon menar att kreativitet är en stor del av att lyckas inom sitt område – oberoende vilket det är.
– I mina undersökningar kom jag fram till sex kritiska punkter, som jag anser att man måste följa för att nå framgång, säger hon.
Viktigt med självkritik
De sex punkterna är: en inre drivkraft, hårt arbete, kritiska frågor, insiktsbyggande, att förstå sin väg och att tro på sig själv.
Till viss del hänger de ihop. Den inre drivkraften är ju den som gör att man jobbar hårt, men samtidigt så kan man ha en inre drivkraft, men utan att jobba – man kan också jobba hårt utan att egentligen ha något driv.
– Men för att utveckla det man gör så behöver man kritiska frågor. Hur kan jag göra det jag gör bättre? Finns det ett annat sätt det går att göra på? Sådana frågor behövs för att kunna utvecklas och inte stagnera, säger Rahkamo.
Susanna Rahkamo
- född 25 februari 1965.
- gift med sin före detta isdanspartner Petri Kokko.
- doktor i produktionsekonomi vid Aaltouniversitetet.
- vice ordförande för Finlands Olympiska Kommitté och ordförande för Europas olympiska kommittéers Culture and Legacy Commission.
- jobbar som konsult för företag och organisationer.
De kritiska frågorna hör ihop med den fjärde punkten om att få insikt om hur man utvecklas. Genom att ställa frågorna och på allvar svara på dem så kommer också insikten kring utvecklingen, enligt Rahkamo.
– När man har fått insikt om hur man utvecklas så måste man förstå sin egen väg, det vill säga det som krävs av en själv för att få den utveckling man vill ha. Men för att få allt detta att fungera måste man dessutom tro på sig själv. Man måste våga satsa, säger hon.
Ensam är inte stark
Enligt Rahkamo är bra ledarskap det att lyckas stimulera alla sex punkter, och det är också den utgångspunkten hon har när hon jobbar som konsult för att utveckla företag med hjälp av kreativitet och innovation. Att utvecklas på det sättet är inget man gör ensam, säger hon.
– Indivuellt är människan inte särskilt kreativ. Men när vi samarbetar som hjälper vi varandra att utvecklas, vi ger synpunkter på idéer och det utvecklar dem. Titta på artister till exempel. De gör ofta samarbeten med varandra, för det ger idéer och utveckling. Samma sak gäller för företag.
Det är en sak att känna till de sex punkterna, men en helt annan att faktiskt utnyttja dem.
– En ledare måste fråga sig själv om hen möjliggör förändringen. En backhoppare behöver en backe för att kunna utvecklas, och motsvarande gäller här – finns verktygen för utveckling?
Det finns förstås fällor och det är inte helt enkelt att konstant förnya sig själv eller det man håller på med.
– Lätt blir det så att man faller tillbaka i gamla mönster. Och ibland kanske man måste det – det är viktigt att kunna balansera mellan det nya och det man redan kan och är bra på, säger Rahkamo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.