Efter Gloryprojektet – nu bygger Åboföretaget Almaco hytter för exotiska turer

Efter två tuffa coronaår börjar Almaco ana vind i seglen. Företaget, med huvudkontor i Piispanristi i Åbo, levererar bland annat hytter, proviant- och kylutrymmen, barutrustning och tvätterier till fartyg.
Det är fortfarande stiltje när det gäller nya beställningar från storvarv som Meyer.
Men mindre rederier har projekt på gång, säger vd Björn Stenwall. Det handlar bland annat om ”expeditionsfartyg”, mindre kryssningsfartyg som exempelvis kan vara isklassade och uppfylla de miljökrav som krävs vid känsliga miljöer som Galápagosöarna.
Almaco levererar hytterna till tre sådana fartyg som byggs i Helsingfors. Fartygen tar endast 150–200 passagerare men har nästan lika många personer i besättningen.
– Hytterna är 3–4 gånger så stora som en normal Sverigebåtshytt. Hytterna till en sådan båt kostar totalt nästan hälften av vad alla hytter till Viking Glory kostade, trots att hytterna i Glory är ungefär tio gånger fler, säger Stenwall.
Almaco designar hytterna, köper in all inredning och har eget folk som arbetsledare. Själva jobbet köps av underleverantörer, vilket är Almacos vanliga arbetssätt.
De exklusiva hytterna innebär ändå inte att Almaco kan tälja guld. Konkurrensen är hård och marginalerna små.
Plus även under coronan
Men Stenwall är nöjd med nuläget och optimistisk inför framtiden. Och stolt över att Almaco gjorde plusresultat även i fjol och i förrfjol.
Man tvingades ta till permitteringar, och en del anställda valde att byta jobb då läget i branschen var osäkert. Globalt minskade personalen från cirka 220 till 180.
– Men vi tvingades inte till direkta uppsägningar. Vi hade turen, och väl delvis skickligheten, att ha en bra orderstock då coronan slog till.

Juvelen i orderstocken under pandemin var Viking Glory som byggdes i Kina. Almaco hade samarbetat med Viking Line förr. Dessutom har Almaco i över 20 år haft en egen organisation i Kina, där man utvecklat ett nära samarbete med lokala tillverkare.
Almacos uppdrag var bland annat att leverera Glorys 1 124 hytter. Arbetet började med att man i hallen i Piispanristi byggde två modellhytter: en med kinesiska och en med europeiska material. Önskemålet var nämligen att en del av materialet skulle vara kinesiskt.
Sedan valde Viking Line en kombination av materialen. Elkomponenter och kranar är europeiska medan väggpanelerna är kinesiska, ger Stenwall som exempel.
– Efteråt donerade vi de två modellhytterna till sjömansskolan i Mariehamn, där de används i undervisningen.

Vid Xiamen-varvet byggde man upp en temporär hyttfabrik. De färdiga, fullt utrustade modulhytterna lyftes sedan direkt in i fartyget.
– Vi brukar säga att de innehåller allt utom toalettpapper, säger Almacos marknadsföringschef Hanna Långström.
Allt gick inte helt på räls. Dels försenades hela bygget med 1,5 år, mest på grund av pandemin.
Dessutom skulle Almaco normalt ha skickat sina inspektörer från Finland till Kina för att kvalitetssäkra arbetet. Det gick inte på grund av coronan.
Det kinesiska varvet hade inte tidigare byggt passagerarfartyg, och det visade sig att byggarna inte alltid var så försiktiga.
– Något rör kanske skrapade i hyttaket så att det blev skråmor och så vidare. Vi fick rapporter från våra kinesiska företrädare där och från Viking Line, och det klarnade att vi själva måste fixa den sista touchen, säger Stenwall.
Cirka 40 man klev på Glory i Sri Lanka när fartyget styrde mot Åbo. De finslipade ”looken” under den fyra veckor långa resan. Arbetet fortsatte under de fem veckor som Glory var i Finland innan fartyget togs i bruk.
Slutet gott, allting gott, konstaterar Stenwall och Långström.
Almaco levererade även bland annat mäss och dagrum samt alla kök, barer och stora proviantutrymmen till Glory. De byggdes på plats i båten, och cateringlokalerna designades vid Almacos kontor i Frankrike.
– Vi levererade en massa skräddarsydd utrusning i rostfritt stål som tillverkades vid den fabrik i Kina som vi har samarbetat med i 20 år, säger Stenwall.

Costa Toscana
Fabriken tillverkade även rostfria ytor till Almacos andra stora uppdrag under pandemin: att leverera de stora bar- och köksutrymmena, med teknik, till kryssningsfartyget Costa Toscana som byggdes vid Meyer i Åbo.
Utrusningen på Costa Toscana har sina speciella inslag, berättar Långström.
– Bland annat en väldigt dyr laserskärare för kakor. Men investeringen lönar sig då det går åt så många kakbitar. Fartyget har också en avancerad bakmaskin som i princip kan baka vad som helst.
Under coronatiden har Almaco också sysslat med produktutveckling i hallen i Åbo. Man samarbetar bland annat med Porkka som tillverkar kylutrymmen för fartyg bara för Almaco.
Den långa närvaron i Kina, där man under åren byggt upp högkvalitativ produktion i samarbete med lokala tillverkare, är också en trumf, säger Stenwall.
– USA har väldigt stränga hälso- och hygienregler som vi måste bygga enlig då det gäller fartyg som är i trafik där. Dessutom är Viking Line ett av få rederier som i princip följer samma regler trots att de inte måste göra det, säger Stenwall.
Snart ska Almacos personal i Finland tillsammans åka på en kryssning med Viking Glory.
– Det är inte så ofta vi har möjlighet att vara ombord på våra egna projekt. Med resan visar vi att nu svänger det, och att vi kan vi träffas igen, säger Hanna Långström och tillägger:
– Jag tror hela regionen är stolt över Glory. Fartyget känns som en lyxkryssare.

Almaco
- Grundat 1998 i S:t Karins.
- Har sitt huvudkontor på Nylandsgatan 100 i Åbo.
- Har även kontor i Frankrike, Tyskland, Italien, USA, Kina, Singapore, Kanada och Brasilien.
- Av de cirka 180 anställda jobbar kring 70 i Finland, ungefär en femtedel av dem finlandssvenskar.
- Årets omsättning beräknas bli cirka 100 miljoner euro. Före pandemin var den cirka 120 miljoner euro.
Trevligt med positiva nyheter om företag som har innovativa produkter för export. Almaco är bekant från förut, fint att det lyfter igen efter de svåra pandemiåren. Läser gärna fler positiva artiklar i denna genre.