Fartyg körde på grund utanför Raumo – ruttplanering borde beaktas bättre då blivande linjelotsar bedöms, enligt myndighet

Olycksutredningscentralen ger flera säkerhetsrekommendationer efter att det holländska fraktfartyget M/S Timca körde på grund i februari i fjol.
Det var den 16 februari som M/S Timca närmade sig ett isfält. Då övergick befälhavaren, som också fungerade som linjelots, från radarnavigering till optisk navigering på grund av fartygets oklara radarbild.
I samband med detta förlorade man för en stund informationen om fartygets exakta position.
Även brister i ruttplanen som användes vid linjelotsningen bidrog till den förlorade informationen.
Befälhavaren lyckades dock lotsa fartyget till Raumo hamn. Fartyget fick stora skador.
Utredningsledare Risto Haimila konstaterar att fartygets ruttplan inte innehöll några anteckningar med anknytning till vändningar, vilka påverkar den säkra hanteringen, navigeringen och lotsningen av fartyget.
— Dessutom var fartygets marschfart på farledsavsnittet högre än den rekommenderade farten. Transport- och kommunikationsverket har utfärdat en föreskrift om ruttplanering för finländska fartyg, men tyvärr är det inte lätt att hitta den på engelska, vilket naturligtvis försvårar användningen av föreskriften på andra flaggstaters fartyg, säger Haimila i ett pressmeddelande.
Fick vara utan lots
M/S Timca hade befriats från att anlita lots eftersom befälhavaren hade linjelotsbehörighet för Rauma 12 M-farleden.
Befälhavaren hade avlagt det fartygssimulatorprov som förutsätts för behörigheten endast för farleden i Hangö. Med hjälp av ett prov som görs i en fartygssimulator kollar man kandidatens förmåga att navigera fartyget på ett säkert sätt i enlighet med den ruttplan kandidaten gjort upp, både optiskt och med hjälp av radar.
I utbildnings- och behörighetskraven för linjelotsar understryks inte separat isförhållandenas inverkan på en säker navigering i skärgården, vilket innebär att bland annat erfarenheten av olika väderförhållanden beror på den sökande.
Flera rekommendationer
Olycksutredningscentralen ger tre av fem säkerhetsrekommendationer till Transport- och kommunikationsverket samt en till Kommunikationsministeriet och en till rederiet.
— Säkerhetsrekommendationerna som vi har gett anknyter till linjelotsbehörigheten och behörighetskraven. I samband med beviljandet av linjelotsbrev borde det vara möjligt att fastställa villkor på basis av kandidatens erfarenhet – även när det gäller väderförhållanden. Man borde lägga krut på ruttplaneringens betydelse, men även kvalitetskontrollen av lotsutbildningen borde effektiveras i sin helhet. Denna utredning visade också tydligt hur viktigt det är, i samband med lotsning, att följa och kunna följa de föreskrifter som kuststaterna har utfärdat – dessa föreskrifter hamnar nu delvis i skymundan, säger förvaltningschef Hannamari Helke.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.