KORRIGERAD: Efter båtolyckan på Erstan — dessa regler gäller till sjöss


Segelbåt. Foto: Sofie Fogde/SPT
Lars Ingvall, vice ordförande för seglings- och båtsportförbundets sjösäkerhetskommitté berättar om vilka regler som gäller till sjöss.
— Enligt reglerna har den som kommer från babord, alltså vänster, väjningsplikt när två båtars färdriktning korsar varandra.
Högerregeln gäller också då två båtar möter varandra på en farled. Det är dock tillåtet att köra på vänster sida om varandra om det tydligt är ett bättre alternativ.
Vid en omkörning är det båten som kommer bakifrån som har väjningsplikt.
Reglerna för motorbåtar och segelbåtar skiljer sig en del från varandra, främst på grund av att segelbåtar kräver mer tid och utrymme för att svänga.
En motorbåt ska i regel väja för en segelbåt då segelbåten går för segel och båtarnas färdriktningar korsar varandra.
Då en segelbåt går för motor klassas den dock som en motorbåt, även om seglet är uppe, och lyder således under bestämmelserna för motorbåtar.
Segelbåtar vars segel är hissade, men samtidigt går för motor, kan kännas igen på att de har en kon upphissad mellan masten och förstaget.
Det är dock sällsynt att segelbåtar använder konen för att visa att de går för motor.
— När det gäller olyckan i Erstan hade segelbåten ner seglet och körde med motorn på. Den klassades alltså som en motorbåt när båtarna krockade, säger Ingvall.
Då två segelbåtar korsar varandras färdriktning gäller ”styrbord/babord-regeln”. Om båda båtarna har vind från samma sida ska den som är i lovart, det vill säga närmare vinden, väja.
Om vindriktningarna är olika för båtarna är det båten med vind från babord som bör väja.
Hastighetsbegränsningar till sjöss har blivit allt vanligare, men enligt Ingvall respekteras de ändå inte av alla.
— De finns de som sportar med att i hög hastighet köra slalom mellan båtar även där det är trångt.

Lars Ingvall, vice ordförande för seglings- och båtsportförbundets sjösäkerhetskommitté. Foto: Privat
Stora motorbåtar vållar problem
Antalet stora motorbåtar har ökat och vissa förare kör på tok för fort med dem, även i hamnområden.
Ingvall sitter med i Esbo Segelförenings styrelse och berättar att stora motorbåtar till och med fått bryggors gångbroar att lossna och verktygslådor att falla i vattnet i Amiralshamnen i Esbo.
— Mig veterligen finns det ett halvt dussin verktygslådor som ligger på fem meters djup vid hamnen, säger han.
Ingvall tror att det körs med mindre iakttagande av andra båtförare nu än tidigare. Vissa ägare till stora motorbåtar är egoistiska och mindre båtar får lida av deras vårdslöshet.
— Man måste ta hänsyn till andra som rör sig på sjön, i synnerhet om man har en stor båt, säger han
Enligt Ingvall har de som färdas med segelbåt generellt bra koll på sjötrafikreglerna. Oftast är det de som kör motorbåt som har svårigheter med dem.
Han menar ändå att de flesta som rör sig till sjöss känner till vilka regler som ska följas.
— Att skaffa en båt är ändå en relativt stor investering. Det är klart att de finns de som inte har något hum om vad de gör, men jag skulle säga att majoriteten är bekanta med reglerna.
Få krav på föraren
I Finland måste man vara femton år för att få köra en registrerad båt, det vill säga en båt som är längre än fem och en halv meter eller har en motor med mer än tjugo hästkrafter.
Utöver det finns det inga krav på båtföraren. Ingvall tycker att detta medför vissa problem.
— Det faktum att det inte finns något ”båtkörkort” innebär att en som inte har en aning om båthantering eller sjöregler kan åka ut till sjöss och ställa till med problem. Jag tycker det skulle vara bra med någon form av krav.
Det finns en hel del kurser och utbildningar man kan gå för att lära sig hur man agerar till sjöss.
— Problemet är att de som faktiskt skulle behöva gå kurserna sällan går dem, utan det är de som är intresserade och redan har kunnande som gör det, säger Ingvall.
Vad har du för tips till de som är mindre erfarna att röra sig till sjöss?
— Respektera naturkrafterna och havet. Det är också viktigt att man vet vad man kan. Om man låter bli att ge sig ut till sjöss under förhållanden som man vet att man inte behärskar, minimerar man risken för olyckor. Och använd alltid flytväst!
Så funkar väjningsreglerna
Klicka för att förstora bilderna!
[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””][/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[/su_column][/su_row]
[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””][/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]
[/su_column][/su_row]
Regler och tips till sjöss
Vid en omkörning ska båten som kör om väja för båten som blir omkörd.
När två motorbåtar möts ska båda hålla till höger.
Om två motorbåtars färdriktningar korsar varandra är det båten som kommer från vänster som har väjningsplikt.
Om en motorbåt och en segelbåt möts är det motorbåten som har väjningsplikt, förutsatt att segelbåten inte kör med motorn på. Om motorn är på lyder segelbåten under samma bestämmelser som en motorbåt.
Segelbåtar ska väja för varandra enligt vind.
Båtar ska i regel väja för fartyg.
När två båtar möts ska du som förare alltid vara redo att reagera. Det kan hända att den andra föraren inte har sett din båt.
Genom att inte köra för fort undviker man farliga situationer.
Kom ihåg att segelbåtar behöver mer utrymme än motorbåtar för att svänga.
Källa: Traficom
Jonatan Sparv/SPT
Korrigering 6.8 kl 11.45: Artikeln har korrigerats på följande punkter: 1. Motorbåtar ska i regel väja för en segelbåt då segelbåten går för segel och båtarnas färdriktningar korsar varandra. Då en segelbåt går för motor klassas den dock som en motorbåt, även om seglet är uppe, och lyder således under bestämmelserna för motorbåtar. I den ursprungliga artikeln stod att motorbåtar alltid väjer för segelbåtar, men det här stämmer alltså inte till hundra procent. 2. Då två segelbåtar korsar varandras färdriktning gäller ”styrbord/babord-regeln”. Om båda båtarna har vind från samma sida ska den som är i lovart, det vill säga närmare vinden, väja. Om vindriktningarna är olika för båtarna är det båten med vind från babord som bör väja. Att den båt som kryssar alltid skulle ha förtur eller att den båt som har medvind ska väja, stämmer alltså inte. 3. I faktarutan har orden ” i regel” lagts till i meningen om båtar som väjer för fartyg.
Läs också:
Översjöbevakare tipsar: Så här kör du båten säkert på sjön
UPPDATERAD: Segelbåt och motorbåt krockade på Erstan — två personer har dött
Hej! Tack för din respons. Du har rätt i att artikeln på några punkter inte var helt rätt. Vi har nu korrigerat artikeln (i kursiv text längst ner i artikeln kan du läsa på vilka punkter artikeln korrigerats) och dessutom lagt in bilder som beskriver väjningsreglerna till sjöss.
Dey ät nog synd att inte ÅU får en artikel som denna rätt. Hela artikeln borde skrivas om baserat på fakta.
Michael har helt rätt i sin kommentar.
Dessutom gäller för segelbåtar med vind från olika riktning i kollisionskurs, att den med vind från vänster (alltså i praktiken den som har bomen på höger sida) är väjningsskyldig. Värt också att notera, att vattenområde som används till navigering bildar en farled oavsett om den är markerad eller inte, och t.ex. den nämnda ”högerregeln” för motorbåtar gäller även där. Två mötande motorbåtar på kollisionskurs väjar båda till höger, men inte behöver man köra långa krökar (som många motorbåtar tycks göra) för att kunna passera mötande båt på höger sida. En liten kursänding i god tid även till vänster är ok då båtarna då passerar varandra på långt avstånd. Att hålla till höger i en farled är en rekommendation men ingen regel som ovillkorligen måste följas. Däremot står det i regelboken att korrigerande kursändringar ska vara tydliga och gjorda i god tid så att andra trafikanter förstår vad man har för avsikt att göra.
Den som kryssar har inte automatiskt ”förkörsrätt”. Det finns inga förkörsrätter, endast väjningsplikter, och även vid kryss avgör vindriktningen eller vem som är högre upp i vind.
Detta sagt är det änfå nog bäst att läsa reglerna som de står skrivna och inte lita på diverse tidningsartiklar, kommentarer till dessa, sociala medier mm.
I marschfart vänder nog alla de segelbåtar jag har seglat för segel snabbare än med motor, och dessutom snabbare än min nuvarande motorbåt.
En kommentar till följande påstående ”En segelbåt räknas som en motorbåt om seglet inte är uppe och motorn är på.” Enligt min uppfattning skall en segelbåt som går för motor följa väjningsreglerna för motorbåtar oberoende om den har seglen hissade eller ej. Segelbåt med seglen hissade men som går för motor borde signalera att den går för motor med en upp och ner svängd svart kon. Detta är något som största delen av segelbåtarna syndar mot. Antar att mången båtförare inte vet vad denna signal betyder. Där kommer vi in på diskussionen om regler och skolning.