Effektivare städning uteblev på Åboskolorna — rektorerna vill inte investera i dålig service


S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson är besviken på att ansvaret för upphandling av effektiverade städtjänster har hamnat på skolornas bord, och att vårens effektiverade städtjänst inte höll måttet. Foto: Annina Suominen
Åbos rektorer är besvikna på hur städtjänsterna ordnas på skolorna.
Utförlig städning är viktigt för att hindra spridningen av coronaviruset, och Åbo stads bildningssektor har uppgett att städningen på skolorna ska effektiveras.
Men i praktiken har kvaliteten på städningen varit dålig och att göra upp avtal om effektiverade städtjänster har hamnat på de enskilda skolornas bord.
– Det är inte så det borde vara. Centralt borde man justera städavtalen, det kan inte vara så att rektorerna själva måste bestämma, säger S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson.
Vanligtvis görs upphandlingen centralt för alla skolor i Åbo, och skolorna är inte direkt involverade i upphandlingsprocessen, men nu förväntas skolorna betala för utvidgade städtjänster.
Kvaliteten på servicen dålig
Samtidigt är Karlsson också besviken på kvaliteten på städningen. S:t Olofsskolan betalade för effektiverad städning på våren, men städningen förbättrades just inte alls eftersom handledningen av de nya städarna var bristfällig.
Det är företaget Arkea, som ägs av Åbo stad, som har hand om städningen.
– Tyvärr har Arkea inte tillräckligt med personal, så de placerar in sådana som kanske inte städat förr. När ny tillfällig personal kallas in för någon vecka kommer ingen från Arkea ens för att visa vilka utrymmen som ska städas. Men nu har vi fått städare som städar betydligt bättre än de som städade på våren, säger Karlsson.
Svalt intresse för effektiverad städning
Karlsson upplever att städningen är bättre nu, trots att man inte längre betalar för effektiverad städning. Dessutom städas det nu också i skolan på dagen, istället för enbart kvällstid.
För tillfället är man inte intresserad av att betala för effektivare städning igen eftersom man ogärna köper tjänster som inte fungerar. Karlsson utesluter däremot inte alternativet, eftersom behovet kan förändras under terminen.
– Vi får se hur det blir. Regnigare perioder inverkar på städbehovet, och vi får se hur virusets framfart ser ut. Men just nu är läget bra.
Ingen effektiverad städning innan den vanliga städningen förbättrats
Också på Sirkkala skola är intresset för att betala för extrastädning svalt, berättar rektor Elise Kurtén.
– Det är inte frågan om att jag inte kunde tänka mig att betala extra för effektiverad städning, men då måste man utgå ifrån att grundstädningen fungerar. Där har det varit enorma brister i början av terminen hos oss.
Kurtén förtydligar att det inte handlar om att man är arg på någon enskild person som städar dåligt, utan det är systemet som är bristfälligt.

Rektor Elisé Kurten anser att man inte kan investera i effektiverad städning innan man åtgärdat den grundläggande städningens brister.Foto: Lukas Söderqvist.
Eftersom grundstädningen upphandlas centralt för alla skolor i Åbo saknar beslutsfattarna insikt i skolornas vardag, anser Kurtén. Därför uppfyller städningen inte vissa självklara funktioner.
Exempelvis ordnas städningen på Sirkkala först på eftermiddagen, då eleverna gått hem. Kurtén säger att det visserligen är trevligt att komma till en städad skola på morgonen, men mycket sker under dagen som kräver städning.
– Toaletter eller handtag putsas inte en enda gång under dagen. Barn i lågstadieåldern går på toaletten flera gånger om dagen, så varje dag är det många handtag man rör i.
Undervisningen lider
Tidigare hade dessutom skolan en städare som var bekant med skolans många lokaler, men sedan städaren gått i pension har skolan haft nya städare som inte har känt till lokalerna.
Kurtén påpekar att personalen nog vid behov ingriper och städar upp efter eleverna under dagen, men lärarnas huvudsakliga uppgift, undervisningen, blir lidande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.