Eetu och Iikka Heino spelar snart igen för Pargas Badminton

Transferrykten och övergångar inom badmintonkretsar hör inte vanligtvis till de stora snackisarna, men när två landslagsspelare flyttar ”hem” till Pargas Badminton efter att ha respresenterat ESB i Esbo i flera års tid handlar det om stora saker – inte minst för ParBa som förening.
Med bröderna Eetu och Iikka Heino tillbaka i fostrarföreningens färger hoppas ParBa på sikt kunna fördubbla sitt medlemsantal.
Eetu Heino
Ålder: 29
Längd: 185 cm
Världsranking: 91
Proffsklubb: B.C. Chambly Oise (Frankrike, Le Top 12)
Främsta meriter: turneringsseger i S:t Petersburg 2013, 2:a plats i estniska öppna 2012, FM-silver 2012, brons i lag-EM för herrar 2014.
Iikka Heino
Ålder: 23
Längd: 173 cm
Världsranking: 108 (singel), 98 (dubbel)
Proffsklubb: 1. BC Wipperfeld 2011 e.V. (Tyskland, Bundesliga)
Främsta meriter: Guld i mixed dubbel i U17-EM, brons i lag-EM för herrar 2014.
Ommöblering i landslagsverksamheten
Den stora orsaken bakom föreningsbytet stavas faktiskt Anu Nieminen som vid årsskiftet tog över som chefstränare för landslaget och också basar för OS-träningsgruppen Tokyo Team.
Då Nieminen tog över flyttade landslagsgruppernas träning från föreningarna till ett skilt landslagscenter i anslutning till huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea.
– För min egen del har jag alltid velat representera ParBa igen i något skede av karriären och då det blev möjligt behövde jag inte fundera på saken desto mer. Jag har trots allt inte så många år kvar av elitkarriären, säger 29-åriga Eetu Heino som senast representerat ParBa våren 2009 om flytten.
För lillebror Iikka Heino är det liknande orsaker som ligger bakom.
– Jag har inte deltagit i ett träningspass hos ESB på mycket länge och känner att det var ett naturligt steg att som Pargasbo i grunden ge något tillbaka till fostrarföreningen, säger 23-åriga Iikka Heino som flyttade till huvudstadsregionen redan då han började gymnasiet 2011.
Proffsspel som förr
Rent praktiskt innebär föreningsbytet inte så mycket för bröderna som fortsättningsvis kommer att bo kvar i huvudstadsregionen – och fortsättningsvis representerar sina proffslag i Frankrike (Eetu) samt Tyskland (Iikka).
– Men i inhemska tävlingar kommer vi båda att representera ParBa från och med den 1 juli i år, säger bröderna.
Proffssäsongen i badminton spelas enligt mönstret höst-vår och det blir sammanlagt ett tjugotal matcher, främst under veckoslut.
– Jag spelar nu för tredje året i tyska BC Wipperfeld, under min första säsong tog vi oss upp till högsta serien och har klarat oss kvar där i två år, säger Iikka Heino.
För Eetu Heinos del är det tio lördagar under hösten och våren som är vigda för spel i Frankrike.
– Jag är inne på andra säsongen i Frankrike och vi har vunnit franska klubbmästerskapet fem år i rad. Under midsommarveckan spelar vi i klubblags-EM i Polen.
Läger och ambassadörroll
Draghjälp för föreningen blir det i och med de läger för juniorer som man siktar på att ordna – och under sommaren kommer Iikka och Eetu att träna i Pargas precis som under tidigare somrar.
– Trots att ingendera av oss bott i Pargas på länge, besöker vi ofta föräldrarna under sommaren och kring jul och nyår och har tränat en hel del här i PIUG, säger Iikka Heino.
– Jag hoppas att vi kan fungera som badmintonambassadörer för både ParBa och hela Sydvästra Finland i och med det regionala Lounasulka-samarbetet, säger Eetu Heino.

ParBa-spelare igen. Eetu (t.v.) och Iikka Heino byter förening i hemlandet från och med början av juli. Foto: Mikael Heinrichs
Enligt nuvarande upplägg kommer bröderna att spela i sin nygamla hemmahall första gången i oktober, då ParBa arrangerar sin elittävling som brukar samla omkring 200 spelare.
– Förhoppningsvis kan vi båda delta, det hänger förstås litet på hur det ser ut med den internationella tävlingskalendern, men det borde gå att pricka in mellan kvalet till European Games i Minsk och OS-kvalturneringen, säger Eetu Heino.
VM som ParBa-spelare
För Iikka Heinos del är det i princip dubbla flyttar som gäller, eftersom han flyttar tillbaka till Finland efter att ha tränat på heltid i ett halvårs tid i Danmark vid BEC Centre of Excellence.
– Nu blir det igen att träna tillsammans så gott som varje dag. Man blir liksom inte kvitt lillbrorsan nu då han flyttat tillbaka, skrattar Eetu Heino.
I månadsskiftet juli–augusti ska han spela VM i Nanjing i Kina – och blir samtidigt historisk.
Jag tror att jag blir den första ParBa-spelaren som spelar ett senior-VM.
Många goda minnen
Bröderna har gott om goda minnen från Pargas och PIUG – inte minst från tiden innan renoveringen.
– För min del är det nog det gamla trägolvet och de sena träningspassen jag minns bäst. Och jag minns hur man alltid var nervös då man skulle gå hem efter träningen då de äldre killarna hängde utanför ungdomsgården och rökte, skrattar Eetu Heino.
– För min del är det somrarna då vi tränade här i PIUG tillsammans med min storasyster och farsan som orkade hålla på och mata bollar i all oändlighet åt mig, säger Iikka Heino.
– Och en gång, där borta på fyrans plan, försökte du slå en boll mellan benen, men du steg på racketen som gick sönder och du började gråta, påminner storebror Eetu Heino.
Stor sak för föreningen
För Pargas Badminton – som fostrat landslagsspelare i olika åldersklasser både före och efter bröderna Heino – innebär flytten framför allt en stor imagemässig profilhöjning.
Det klingar väl med att föreningen i år firar 30-årsjubileum, föreningen Paraisten Badminton – Pargas Badminton r.f. grundades i januari 1988.
ParBa-tränaren Mikko Blomqvist hoppas att föreningen till och med kan fördubbla sitt medlemsantal under den närmaste tiden.
– Lägerverksamheten ska vi köra igång på allvar nu och dessutom siktar vi på att få igång en fadderverksamhet som skulle ge våra juniorer chansen att ibland mäta sig med de allra bästa, säger Blomqvist vars son Anton Blomqvist varit en del av förbundets elitgrupp i U13 den gångna säsongen.
Bland de framgångsrika spelarna på damsidan finns bland annat systrarna Pihla och Viola Lindberg.
– Vi är en liten men ändå stor förening, slår Blomqvist fast.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.