Edelfelts målning har anlänt till Åbo


I det ursprungliga verket finns det en likkista för barn bredvid flickan med blombukett, men Edelfelt gjorde en replika med gladare motiv. Foto: Emma Strömberg
– Det är fint för museet att få möjligheten att visa verket för allmänheten, säger Kari Immonen som är museichef på Åbo konstmuseum.
Den åländska affärsmannen Anders Wiklöf ropade in Albert Edelfelts målning Dopfärd (1880) på nätauktion tidigare i höst. Priset landade på 636 858 euro och är därmed den dyraste tavlan som sålts på nätauktion i Finland.
Wiklöf var god vän med Roger Broo som gick bort tidigare i höst. Broo har varit styrelseordförande för konstföreningen i Åbo. Immonen lyfter fram att det säkert varit en bidragande orsak till att Wiklöf har velat låna ut verket till Åbo konstmuseum.
Museets äldre amanuens Christian Hoffmann tillägger att Wiklöf är väldigt generös med att låna ut verk från sin konstsamling. Åbo konstmuseum har en lång tradition av samarbete med Wiklöf.
Dopfärd är ett av Edelfelts tidigare verk och Hoffman konstaterar att oljemålningen på det sättet kompletterar museets egna utställda verk av Edelfelt som hör till hans senare produktion.
Dopfärd kan ses på Åbo konstmuseum i knappt två månader. Tiden kring jul brukar museet normalt ha lite färre besökare så Immonen hoppas att tavlan ska dra mer besökare till museet under denna annars mera lugna tid.
Dopfärd är baserad på Edelfelts paradmålning Ett barns likfärd. Den amerikanske konstsamlaren Joseph Bulla besökte Edelfelt i Paris och blev imponerad av hans måleri, men ansåg att det sorgliga motivet var osäljbart.
Albert Edelfelt som ursprungligen planerat att måla en dopfärd hade kvar några skisser av det gladare motivet. Besöket resulterade i att Bulla beställde en replik i en fjärdedels storlek, men utan kista.
På 90-talet kom verket tillbaka i finsk ägo. Hoffman och Immonen konstaterar att det är väldigt roligt att verket stannar kvar i Finland.
– Så här dyra verk är det nästan bara privatpersoner som har råd med. Nästan inga konststiftelser i Finland har råd med det, så det här verket skulle bra ha kunnat försvinna till något annat håll i världen, säger Hoffmann.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.