Förflytta dig till innehållet

Ecstasy, marijuana och mediciner – omfattande knarkhärva i Pargas

Arkiv/ÅU
En som sröker

Arkiv/ÅU

Polisen utreder en omfattande droghandel i Pargas. Jointen på bilden har inte med de aktuella Pargasfallen att göra. Foto: Dimitri Bong/Unsplash


Pargaspolisen utreder tillsammans med fältövervakningsgruppen i Åbo en omfattande och komplicerad narkotikahandel i Pargas. Ett tiotal ungdomar misstänks för narkotikabrott och/eller straffbart bruk av narkotika.
Det hela fick sin början i mitten av november då polisen avbröt en narkotikaaffär i Österby. Det var två unga män som kommit från Åbo för att sälja marijuana. Köparen som var i 16-årsåldern köpte varan för eget bruk och för att sälja en del vidare till en kompis.
Samtidigt fick polisen vetskap om andra ungdomar som var inblandade i affärerna.

Cannabisfester i lägenheter

En vecka senare fick polisen larm om en hemmafest i Österby. När polisen kom till lägenheten påträffade man förutom den 19-årige innehavaren sju ungdomar i 15–16-årsåldern.
Alla var påverkade av cannabis och misstänks för straffbart bruk av narkotika.
Lite efter jul fick polisen tips om en annan lägenhet där det röks cannabis. Där fanns minst tre ungdomar varav de yngsta var födda 2005. De misstänks också för straffbart bruk av narkotika.
Vid förhören med ungdomarna har det kommit fram nya köpare och säljare och några ungdomar misstänks också för narkotikabrott.
Bland annat ett par Pargasbor som hämtat marijuana från Åbo och sålt det vidare i Pargas.
Totalt har det cirkulerat hundratals gram marijuana, ett par hundra tabletter narkotikaklassade mediciner, och några ecstasytabletter.
Härvan kommer sannolikt att växa ju längre utredningen framskrider, säger kriminalkommissarie Maria Sainio.
– Alltid när man förhör någon kommer det fram nya fall. Det här är bara toppen av isberget.

Kriminalkommissarie Maria Saino är orolig. Allt yngre åker fast för att använda cannabis. De yngsta har varit 15 år. ÅU-foto


De yngsta som blir fast för att ha rökt och som inte är straffmyndiga kommer undan med en anmälan till socialmyndigheterna.
Socialen och hälsovården följer också upp dem med regelbundna tester för att försäkra sig om att de inte har fortsatt att använda cannabis.
Konsekvenserna kan bland annat bli att tidpunkten för då man kan ta körkort skjuts upp.
Är man över 15 år och åker fast för första gången blir det samtal med polisen och socialen. Efter det blir det besök hos åklagaren och senare böter eller åtalsprövning.
Är man över 15 år och har sålt narkotika går fallet alltid till åtalsprövning. Straffet för narkotikabrott är böter eller fängelse i högst två år.

”Det har blivit lättare att köpa narkotika”

Sainio har hört kritik om att polisen inte gör tillräckligt för utreda cannabisanvändningen i Pargas, men den kritiken avvisar hon.
– Vi jobbar med fallen och tar gärna emot tips. Jag uppmanar också föräldrarna att hålla koll på sina barn och följa med vem de umgås med. Om 03:or och 05:or rör sig med ungdomar födda 1999 är det kanske inte helt okej.
Hon är främst orolig för att cannabisrökandet är så vanligt bland så unga som det nu är frågan om.
– Det har varit frågan om helt vanliga ungdomar och alla vet var man kan köpa cannabis och det har blivit lättare att göra affärer via internet eller olika appar där handeln sker anonymt.
– Ingen förälder kan säga att min dotter eller son inte gör det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter