Dystra utsikter hos företagen i Egentliga Finland — men i Åboland är det tvärtom


Metallbranschen har liksom många andra branscher negativa konjunkturförväntningar. ÅU-foto
Coronakrisen har gjort att framtidsutsikterna hos de små och medelstora företagen i regionen nu är dystrare än på länge.
Saldotalen, det vill säga skillnaden mellan företagens positiva och negativa förväntningar, visar kraftigt på minus i fråga om både omsättning och lönsamhet.
Pessimismen är störst hos företagen i Egentliga Finland jämfört med övriga regioner i landet.
En färsk konjunkturbarometer visar att saldotalet för företagens konjunkturutsikter har sjunkit till –15 i Egentliga Finland. I fjol var saldotalet +10.
En femtedel av företagen som deltog i barometern uppger att de haft betalningssvårigheter.
Behovet av finansiering ökar
Behovet av finansiering har klart ökat. Vart annat företag har tvingats skaffa tilläggsfinansiering under det senaste halvåret.
Och en femtedel av företagen uppger att de tänker skaffa utomstående finansiering under de kommande månaderna.
— Det här ser inte bra ut. Barometern visar nu kraftigt på rött. Vi kan bara konstatera att vi dyker när det gäller konjunkturerna. Hur djupt vi dyker är svårt att förutspå i det här skedet. Det beror på hur den andra vågen av coroanpandemin utvecklas. Men klart är att vi får se fler permitteringar och uppsägningar och att det också inträffar konkurser, säger Hanna Munter, vd i Egentliga Finlands företagare.
De branscher som enligt Munter får det svårast är de som drabbades hårt av coronakrisen redan på våren, det vill säga hotell – och restaurangbranschen, turismbranschen och evenemangsbranschen.

Hanna Munter.
Företagsbarometern gjordes i juni och juli i form av en riksomfattande enkät. Den utfördes av Företagarna i Finland i samarbete med finansieringsföretaget Finnvera och Arbets- och näringsministeriet.
Saldotalet för företagens konjunkturutsikter sett över hela landet är –10.
Utsikterna i övriga regioner är alltså inte lika dystra som i Egentliga Finland.
I Egentliga Finland svarade 326 företag på enkäten.
Tittar man på regionerna i landskapet är utsikterna sämst i Loimaaregionen. Där är saldotalet för företagens konjunkturutsikter för det kommande halvåret –36.
I Nystadsregionen är saldotalet –14 och i Saloregionen –6. Saldotalet i Åboregionen är –17.
Annorlunda i Åboland
I Åboland däremot är utvecklingen den motsatta. Åboland är den enda regionen i landskapet där företagens förväntningar på framtiden är positiva.
Och skillnaden är markant, saldotalet för de Åboländska företagens konjunkturutsikter +18.
Munter tror att det här beror på att tidpunkten när barometern gjordes sammanföll med sommarmånaderna då turismen i skärgården fick ett uppsving.
— Optimismen kan vara en effekt av att många inhemska turister besökte skärgården i sommar, säger hon.
Pargas stads näringslivschef Tomas Eklund instämmer.
— Skärgården har haft en bra turistsäsong. Den var till och med bättre än i fjol då man tittar på antalet övernattningar. I juni ökade antalet övernattningar med 24 procent jämfört med samma tid i fjol., och i juli var ökningen åtta procent, säger Eklund.
De inhemska turisterna står för största delen av övernattningarna.

Tomas Eklund.
Men det är inte bara turismföretagarna som ser positivt på framtiden. I skärgården finns också många små byggföretag som det går bra för.
— Coronan har gjort att folk valt att renovera huset eller stugan, eller bygga ett nytt garage när de är hemma. Det har gett byggföretagen jobb. Det finns många egenföretagare och byggföretag med 1–5 anställda som det går bra för, flera av dem har jobb bokade långt framåt, säger Eklund.
I övrigt är utsikterna i landskapet dystra. Framförallt de exportinriktade företagen har negativa förväntningar.
Både omsättningen, lönsamheten och investeringarna väntas minska i många företag då beställningarna uteblir.
Munter är bekymrad.
— Som det ser ut nu ligger Egentliga Finland i spetsen för den negativa utvecklingen. Det är alarmerande med tanke på hela landets situation. Egentliga Finland har ju varit ett av lokomotiven i landets tillväxt, säger Munter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.