Förflytta dig till innehållet

Dyster siffra: sju döda på tio dagar i trafiken i Sydvästra Finland

Arkiv/Kim Lund
Suddig bild av grå bil som kör fort.
Hittills i år har 18 dött i trafiken i Egentliga Finland och Satakunta.

Under perioden 22–31 juli omkom sju människor i trafiken i Sydvästra Finland, konstaterar polisen.

Hittills i år har 18 personer dött i trafiken i Sydvästra Finland. Det är fyra fler än under motsvarande tid i fjol.

Det senaste dödsfallet inträffade i Somero i Egentliga Finland i söndags, då en motorcyklist omkom i en krock med en personbil. Bilisten hade svängt in framför motorcykeln från en sidoväg.

Polisen konstaterar att ingen av förarna hade druckit alkohol, och att de inte körde för fort.

Och natten till söndag, i Björneborg i Satakunta, omkom en ung förare på en lätt motorcykel efter att ha kört av vägen i en kurva.

Veckan tidigare omkom en annan ung mc-förare i Björneborg.

På olika håll

Polisen konstaterar att det överlag inte finns starka gemensamma nämnare för de sju dödsfallen i slutet av juli. De har skett på olika håll – fyra i Egentliga Finland, tre i Satakunta – och på olika tider av dygnet.

Bland de som omkommit finns unga, medelålders samt äldre förare.

I de flesta av olyckorna verkar alkoholen inte ha haft någon andel.

Polisen ber nu alla förare att tänka på trafiksäkerheten. I de två mc-dödsfallen i Björneborg finns det vissa tecken på att körsättet kan ha spelat in. I bägge fallen hade de unga förarna varit ute och kört med sina kompisar innan olyckan, konstaterar kriminalkommissarie Joachim Mattfolk i polisens pressmeddelande.

– Alla trafikanter, unga som mer erfarna, ska alltid tänka på andra trafikanters säkerhet förutom på sin egen. De som kör tvåhjuliga fordon är i en mycket mer utsatt position än bilister ifall olyckan är framme, säger han.

Observera ditt och andras agerande i trafiken

Överhastighet, droger, brister i hur man använder säkerhetsutrustningen samt det att man använder exempelvis smarttelefoner medan man kör är typiska saker som bidrar till allvarliga olyckor, konstaterar i sin tur Risto Lammi, chef för Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

– Oftast kan man påverka risken för allvarliga olyckor genom att hålla koll på hur man själv beter sig, och försöka förutspå hur andra agerar, säger Lammi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter