Förflytta dig till innehållet

Dyrt för skärgårdsföretagare att ta hand om båtarnas toalettavfall – Airisto Marina börjar ta betalt av båtgästerna

Privat
En gästhamn i skärgården
Airisto Marina har börjat ta betalt för att båtägarna ska kunna tömma sina septiktankar. Åtgärden har väckt debatt bland båtfolket, men företagarna får förståelse av andra företagare.

Gästhamnarnas tömningsstationer för båtarnas septiktankar är en stor utgiftspost för hamnföretagarna. Tankarna ska servas, tömmas och innehållet transporteras vidare till ett reningsverk. Oftast är det företagaren själv som betalar.
För att jämna ut kostnaderna har Airisto Marina börjat ta fem euro betalt för varje tömning. Det här har skapat en livlig diskussion i Facebookgruppen ”Saariston satamat” där företagarna får både tummen upp och tummen ner för sitt beslut.

Jennifer Anckar-Visser som med tillsammans med sin man Isaac gör premiär som gästhamnsföretagare förklarar varför man är tvungen att börja ta betalt.

– Innehållet lagras i vår egen tank. När den är full ringer vi efter en företagare som kommer och tömmer den. Endast tömningen kostar minst 2 000 euro per säsong. Många tror att innehållet försvinner automatiskt, med det gör det ju inte. Dessutom måste den servas varje år vilket brukar kosta omkring 1 500 euro.

Bränsleförsäljningen ger ingen vinst

Tidigare har de båtar som tankat på marinan fått tömma sina tankar gratis, men det täcker inte kostnaderna för att sköta om septiktömningen, säger Anckar-Visser.

– Det är främst segelbåtar som använder tömningsstationen och de brukar inte tanka så ofta. Därför är det bättre att avgiften är den samma för alla. Bränsleförsäljningen ger inte heller någon vinst för oss. Säljer vi för 30 euro får vi 10 cent själva.

Marinan har också fått kritik för att tömningsstationen är öppen endast då hamnkontoret är öppet. Anckar-Visser säger att det förstås skulle vara smart att ha en betalautomat som är öppen 24/7, men att installera och underhålla en sådan skulle också innebära nya och höga kostnader.

Till sommaren förlängs hamnkontorets öppethållningstider så att man och från och med den första juni till midsommar har öppet måndag–torsdag 10–18 och under veckosluten 9–21. Från och med midsommar är kontoret öppet samma tider.

Samtidigt är det lite underligt att folk kan köra omkring med dyra båtar, men när hamnavgifterna stiger tycker man det är ohemult.

Kjell Eriksson gästhamnen i Verkan

I Verkan är också gästhamnsföretagaren Kjell Eriksson bekymrad över kostnaderna för att sköta septikstationerna och tömningen av dem. I år pumpas fekalierna till två tankar på gästhamnsområdet. Tankarna är Pargas stads, men det är Eriksson som sköter om och betalar för tömningen.

– Jag beställer tömningen av en privatföretagare som sedan kör bort det. Jag vet inte om det blir till reningsverket i Korpo, Pargas eller Åbo, men oberoende är det säkert att det blir en enorm tilläggskostnad.

Tillsvidare är det ändå inte aktuellt att ta betalt av båtgästerna, säger Eriksson.

– Skulle jag göra det skulle skiten dumpas i havet eller så skulle båtfolket välja en hamn där det är gratis. Samtidigt är det lite underligt att folk kan köra omkring med dyra båtar, men när hamnavgifterna stiger tycker man det är ohemult.
Kan du förstå att man börjar ta betalt för septiktömningarna?
– Visst gör jag det. När priserna stiger i höjden måste man försöka få täckning på något sätt.

Gratis för alla i Nagu

Kasnäs gästhamn har en något annorlunda situation. Där transporteras toalettavfallet direkt till den närliggande fiskfabriken och tömningen har inte utgjort något problem, säger hamnkapten Christoffer Slotte.

– Men jag förstår de företagare som tar betalt. I det långa loppet blir det dyrt att föra bort skiten med tankbilar.

Att sköta om septikstationen och tömma tankarna är ofantligt dyrt

Tero Sintonen Nagu hamn

I Nagu hamn lagras septikvattnet först i en underjordisk tank som töms när den blir full. Under sommaren måste den tömmas 4–5 gånger, har det varit en riktigt livlig säsong har tankbilen beställts ännu oftare. Varje tömning kostar omkring 1 000 euro, så några småsummor talar vi inte om, säger företagaren Tero Sintonen.

– Att sköta om septikstationen och tömma tankarna är ofantligt dyrt.

Hamnens septikstation ligger vid bränslebryggan och får användas också av båtar som inte ligger i gästhamnen. Det minskar risken för att båtarna tömmer sina tankar i havet, men samtidigt är det svårare att införa avgifter för dem som inte betalar hamnavgiften, säger Sintonen.

– Man kunde tänka sig att införa en liten avgift, men det skulle vara svårt att hålla koll på vilka båtar som har legat i hamnen och vilka som bara kommer in för att tömma sina tankar. Därför låter vi det vara gratis för alla.

Rubriken ändrad från ”sköta om ”till ” ta hand” om 23.5 klockan 10:10

Dela artikeln

En kommentar: “Dyrt för skärgårdsföretagare att ta hand om båtarnas toalettavfall – Airisto Marina börjar ta betalt av båtgästerna

  1. Mårten Mickos skrev

    Helt rätt att uppbära en avgift. Då kommer pengarna till dem som verkligen sköter om servicen.

    En annan möjlighet vore en obligatorisk kloakavgift för alla båtar med toalett, med fördelning av intäkterna varje år till de olika uppsamlingsställena enligt hur stor volym de hanterat. Men ett sådant system är mycket dyrare och krångligare att skapa och underhålla.

    Bättre att varje båt betalar för tjänsten, tacksamt och med glad min.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter