Förflytta dig till innehållet

Dyrare för många i Åbo att gå till hälsocentralen efter årsskiftet – välfärdsstyrelsen vill införa vårdavgifter för fler grupper

Carina Holm
flera rullstolar
Från och med årsskiftet ska fler grupper som andra stadiets studerande och arbetslösa i Åbo betala för hälsocentralbesök, trots att de hittills har varit befriade från avgifterna.

Det blir dyrare för många att gå till en hälsocentralläkare efter årsskiftet. Det gäller bland annat i Åbo, där studerande på andra stadiet och arbetslösa i dag är befriade från hälsovårdsavgift.

Men efter årsskiftet, då välfärdsområdet tar över, är det bara krigsveteraner, de som får utkomststöd och de som får garantipension på drygt 855 euro i månaden som också i fortsättningen är befriade från hälsocentralavgiften. Alla andra ska betala för sina besök på hälsocentralen.

Med rösterna 8–5 vann Samlingspartiet, SFP, Centern och Sannfinländare över SDP, De gröna och Vänsterförbundet i välfärdsområdesstyrelsen, då de nya klientavgifterna, efter en lång diskussion, röstades igenom.

Fullmäktige har sista ordet

Ärendet går nu vidare till fullmäktige som möts den 26 oktober.

SFP:s Niklas Guseff röstade för att fler ska betala för sina hälsocentralbesök.

– Från början fanns det två ytterligheter, det vill säga de som ville att alla skulle få gå gratis till hälsocentralen och de som ville att alla skulle betala avgift. Slutresultatet blev en kompromiss mellan olika grundläggande politiska värderingar.

Man i kavaj, i bakgrunden segelfartyg och kranArkiv/Monica Forssell
Niklas Guseff, SFP.

Guseff säger att välfärdsområdet befinner sig under enorm ekonomisk press.

– I en perfekt värld skulle det förstås vara roligt att kunna befria fler från avgifterna. Men det har välfärdsområdet inte ekonomisk möjlighet till.

Närståendestödet blir ännu svårare

Han förutspår minst lika svåra förhandlingar när det gäller stödet till närståendevårdare, som styrelsen har framför sig.

– Där kan man tala om en verklig djungel, men olika storlekars stöd och förmåner i olika kommuner, som måste förenhetligas efter en övergångsperiod.

VF: ingen avgift alls hade varit bäst

VF:s Nina Söderlund är besviken.

– Vänsterförbundet föreslog först att det inte alls ska uppbäras någon avgift till läkarmottagningen inom primärvården. Det här för att de flesta är låginkomsttagare med många sjukdomar samtidigt och det är viktigt att alla uppsöker vård i ett tidigt skede.

Hon påpekar att varenda tia är betydelsefull när pengarna är slut.

– Och i vinter kommer fyrken verkligen att ta slut för många människor. I Helsingfors har man i tio års tid inte haft någon hälsocentralavgift.

kvinna med ljust hår med båthus i bakgrundenPrivat
Nina Söderlund, VF.

Hellre hälsocentral än dyr specialsjukvård

Hon säger att det skulle vara viktigt att också de som har det sämst ställt söker sig till hälsocentralerna istället för att senare behöva dyr specialsjukvård.

– Pengarna går ju sedan från samma välfärdsområdeskassa.

Hennes hopp står till de över sjuttio politikerna i fullmäktige.

– Vi utgår från att senast då har en majoritet kommit ihåg vad de sade i januari om att ingenting får bli sämre då vården övergår till de nya välfärdsområdena. Jag tror att det i alla partier finns sådana som hellre röstar enligt eget gottfinnande än enligt partiets linje i den här frågan, säger Söderlund.

De gröna: Svårt beslut

Också De grönas Janina Andersson hör till dem som förlorade i styrelsen.

– Jag röstade för att fler grupper skulle slippa betala hälsocentralavgiften. Samtidigt har jag förståelse för den andra sidan också eftersom välfärdsområdets budget är alldeles förfärlig.

Hon säger att motsvarande situation i Åbo inte alls skulle vara så svår.

– Då kunde man rösta för att höja skatterna. Men det kan välfärdsområdet inte göra. Avgifterna är de enda inkomster som vi har.

kvinna med ljust hår vid torgbordCarina Holm
Janina Andersson, De gröna.

Andersson säger att det inte var något lätt beslut för någon.

– Samtidigt skulle det vara viktigt att speciellt de som inte har det så bra socialt eller ekonomiskt skulle söka sig till läkare i tid. Det här är ett olyckligt beslut, samtidigt som det är ett faktum att välfärdsområdet har ont om pengar. Men om det visar sig att det här är ett dåligt beslut måste man kunna ändra på det senare.

Också hon sätter sitt hopp till välfärdsområdesfullmäktige.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter