Dyrare bränsle för att minska utsläppen föreslås – Finland måste ta till drastiska åtgärder för att strypa trafikens klimatpåverkan

För att Finland ska nå sina klimatmål måste vägtrafikutsläppen från fossila bränslen som bensin och diesel minska rejält.
Därför föreslår Finlands klimatpanel en nationell utsläppshandel för utsläpp från vägtrafiken.
– Det skulle vara ett kostnadseffektivt sätt, som verkligen minskar utsläppen tillräckligt så att landet når sina klimatmål inom utsatt tid, säger klimatpanelens ordförande Markku Ollikainen.
Utsläppshandel med fossila bränslen
I praktiken skulle bränsledistributörerna köpa och sälja utsläppsrätter på en årlig auktion för att kompensera för sina koldioxidutsläpp.
Det skulle bara finnas ett begränsat antal utsläppsrätter, anpassat till klimatmålen.
För varje år skulle utsläppstaket skärpas och antalet rättigheter minska. Det skulle tvinga fram en minskad användning av fossila bränslen och därmed också minskade utsläpp.
– Bränsledistributörerna skulle bli tvungna att erbjuda alternativ. Utsläppshandeln skulle samtidigt vara ett sätt att få de utsläppsfria bränslena att öka, säger Ollikainen.
Lassi Ahlvik , biträdande professor i miljö- och naturresursekonomi vid Helsingfors universitet, säger att det i Finland kanske finns fyra aktörer som kan delta i auktionerna.
– Ju fler desto bättre för konkurrensen.
Dyrare för den som tankar fossilt
Vad skulle en utsläppshandel med vägtrafikens utsläpp då betyda för den som tankar?
– Hur mycket utsläppshandeln påverkar bränslepriset beror på vilka alternativ till fossila bränslen som det finns för bilisterna, säger Markku Ollikainen.

Han nämner el och biobränslen som alternativ – eller andra fortskaffningsmedel än bil.
Enligt de scenarier som panelen har jobbat med skulle en liter fossilt bränsle i det mest troliga scenariot bli 34 cent dyrare till år 2030.
Exakt vad en lite bensin skulle kosta går inte att säga, bland annat eftersom oljepriset varierar.
Nationell utsläppshandel ger skatteintäkter
Samtidigt skulle en nationell utsläppshandel ge staten skatteinkomster.
Klimatpanelen föreslår att de kunde användas för att jämna ut skillnaderna för dem som drabbas hårdast.
I dag finns det till exempel färre alternativa bränslen som förorsakar mindre utsläpp för tunga fordon.
Också låginkomsttagare kunde få skatteåterbäringar för att kompensera ett högre bränslepris.
Oklart hur det går med EU:s planer
På EU-nivå finns det tankar om en utsläppshandel med vägtrafikens utsläpp, men Ollikainen säger att det är osäkert om den alls blir av.
– Och också om EU skulle lyckas enas kommer en utsläppshandel på EU-nivå inte att räcka, utan Finland måste införa egna åtgärder ändå för att nå sina mål. En nationell utsläppshandel skulle vara det bästa sättet att verkligen få ner utsläppen inom utsatt tid.

”Utsläppshandel fungerar”
Finlands klimatpanel betonar att de erfarenheter som man har från övrig utsläppshandel visar att den fungerar.
Till exempel har utsläppen från energisektorn minskat i och med utsläppshandeln. Den har också motiverat till investeringar i teknologi som förorsakar mindre utsläpp.
Färdkost till kommande regering
Finlands klimatpanel vill med sin nya rapport ge kommande regering färdkost, då den ska fatta beslut om vilka klimatåtgärder Finland ska vidta för att nå sina mål.
Tanken är att utsläppshandel med vägtrafikutsläpp kunde tas i bruk när deadline närmar sig, till exempel år 2025, om Finland inte har lyckats minska utsläppen tillräckligt på andra sätt till dess.
Ollikainen och hans team betonar att modellen går bra att använda också efter år 2030, då arbetet med att minska utsläppen förmodligen kommer att fortsätta både inom EU och på nationell nivå.
– Här finns kunskap i god tid för kommande regering, när man inser att man behöver effektivare metoder för att nå målen. Allt annat skulle vara ansvarslöst, säger han.
LÄS OCKSÅ
Finlands klimatmål
Målet är att vägtrafikutsläppen 2030 ska vara hälten av vad de var 2005.
Det betyder att utsläppen år 2030 borde vara 6,2 miljoner ton per år. Men än så länge har det inte skett något större genombrott.
År 2005 var utsläppen 12,4 miljoner ton per år.
År 2007 ökade de och var de högsta sedan år 1990.
År 2021 var utsläppen från vägtrafiken 9,7 miljoner ton och de lägsta sedan 1990, men nedgången räcker inte om Finland ska nå sina mål inom utsatt tid.
Trafiken har ökat, så det hjälper inte att utsläppen per enhet har minskat.
Markku Ollikainen, klimatpanelens ordförande, säger att Finland i dag är långt från sina mål och att dagens åtgärder för att minska utsläppen inte är tillräckligt effektiva.
Finland styrs av de nationella mål som har fastslagits på EU-nivå
Finlands andel av de globala co2 utsläppen är mindre än 1 promille!Även om vi skulle lyckas skära ner vår andel till 0, skulle dettainte vara mätbart globalt. Vi har på kommande stora utgifter för sjukvårdsreformen,statsskulden,försvaret, inflationen, energin,en åldrande befolkning m.m. Att i sådan situation åta sig ytterligare megautgifter som eftergift till de” gröna talibanerna” är storhetsvansinne! Trots att det har spenderats mer än 100 miljarder(!)dollar på försöken att bevisa att koldioiden är boven i dramat om påstådd klimatförändring,har man inte lyckats med detta. Professor emeritus William Happer(Princton Universitetet) har studerat co2 relaterade klimatförändringar i över 40 år,sade nyligen ”There isn´t a climate crisis.There will not be a climate crisis. It is utter nonsense”.
Håller fullständigt med.
Ibland har folk svårt att tänka klart och prioritera rätt saker.
Det är inte utan att man måste dra på munnen en smula! Finlands mål, – ja och hur ligger målen till i resten av världen, Kina, Ryssland, Indien, eller i Europa, Italien, Spanien, Grekland, Polen, USA, Syd Amerika etc. Det känns litet så, att vi lilla Finland ser det som viktigast att vi uppnår våra ”mål”, men hur blir det med olägenheterna. Vem transporterar våra varor, vem forslar människorna och hur klarar sig folk som bor i glesbygden då man planerar ännu större kostnader för bränsle och energi? Har nog lust att säga, – godmorgon yxskaft! I den situation vi lever i idag, med krig, som vi till och med är inblandade i, finns det faktiskt just för närvarande viktigare detaljer att fundera på och att åtgärda och bekymren runt utsläppen, som självfallet är ett problem, men mindre än att samhället inte fungerar. Kunde vara värt att aningen tänka över realiteterna för dem som just nu kommer med dylika förslag!