Dyra coronatest upprör Åbobo som följde sin synskadade far till Madrid – ”Priserna är galna”

Catalina de los Rios Mendozas 84-åriga pappa Lucio Agustin kom till Åbo i mars för att hälsa på sin dotter.
Pappan är synskadad och behövde en ledsagare då han en månad senare skulle resa hem till Lima i Peru där han bor.
KLM:s flyg gick via Madrid och eftersom Spanien i likhet med de flesta övriga länder i Europa förutsätter ett negativt coronatest för att få komma in i landet bokade pappan och dottern tid hos ett privat vårdbolag.
Ett test kostade 249 euro, intyget 23 och samtalet till sjukvårdaren 30, slutsumma 302 euro. För Catalina och Lucio blev priset 604 euro.
Ett chockerande högt pris med tanke på att flygbiljetten för en person till Madrid kostade drygt 200 euro, säger Catalina.
– Det är ett hemskt pris, alldeles galet. Jag kan inte förstå att de privata vårdbolagen gör så stora vinster på personer som är tvungna att resa för att komma hem till sina nära och kära, för att jobba eller få vård. Det handlar inte om personer som reser för sitt höga nöjes skull eller för att ligga i solen och smutta på en margaritadrink.
Testet var för gammalt — ”det var hemskt”
Men den ekonomiska smällen skulle bli ännu hårdare. Pappan och dottern anlände i god tid till Helsingfors-Vanda flygplats innan flyget skulle avgå den 8: e april. De lämnade sitt bagage och skulle checka-in. En amper kvinna meddelade då att testet var två timmar gammalt och att intyget inte längre dög.
– Det var en hemsk situation. Du kan inte förstå hur desperat och frustrerad jag blev av att se min pappa börja gråta och oroligt vanka fram och tillbaka. Jag grät också, men tog sedan ett djupt andetag och kramade om honom: Kära far, det här kommer att ordna sig och vi ska på något sätt få dig hem.
Paret fick sitt flyg ombokat, men var tvungna att övernatta på hotell i Helsingfors och ta två nya test för 604 euro. Totalt betalade de alltså 1 208 euro.
– Det var bara att öppna plånboken igen.
Catalina och Lucio kom till slut i väg, men med en bitter eftersmak av hur de privata vårdbolagen skor sig på resenärer som av olika orsaker måste resa.

Kutymen för vilka intyg som duger varierar mellan olika länder.
Vanligast är ett intyg som baserar sig på ett PCR-test som bedöms vara säkrare än ett antigentest, eller ett så kallat snabbtest. Det kan också duga med ett intyg på att man redan har varit sjuk i covid-19 eller att man har fått två vaccindoser.
I Finland skriver den offentliga sjukvården inte ut reseintyg eftersom det skulle kräva mera personal och utrustning som i stället behövs för att sköta vaccinationerna och testerna för den stora allmänheten, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
– Den offentliga sjukvårdens uppgift är att diagnosticera och behandla sjukdomar, inte att göra det möjligt för folk att åka på resa. I framtiden kan det kanske bli en förändring, men i det här skedet är det inte aktuellt att skriva ut reseintyg.
De privata vårdbolagen tar i medeltal omkring 200 euro för ett test. Vad tänker du om det?
– Det är business för dem och testerna ger en bra vinst, men så fungerar marknadsekonomin.
Vad tänker du om moralen i att de tar så mycket betalt?
– Det är bäst att jag inte kommenterar det.
Lidl har börjat sälja snabbtest som kan göras hemma, kan man lita på dem?
– Jag är ganska kritisk till dem. Jag kan förstå att man vill testa sig om man är orolig för att smitta någon i familjen eller i en riskgrupp, men hemtesterna är inte helt tillförlitliga och kan lätt missförstås.

Testerna görs som ett antigentest och visar bara resultatet vid testtidpunkten. Därför är risken stor att man kan vara smittad, även om testet är negativt då man gör det, säger Pietilä.
– Ett hemtest kan inte ersätta ett riktigt test och man kan inte heller undgå att vara i karantän om det visar negativt.
”Det måste bli en ändring”
Catalina är fortfarande upprörd över situationen och de höga priserna.
– Skickar de testerna till Timbuktu för analys, eller vad?
Det enda positiva med den här historian är han nu får vara med resten av sin älskade familj och att han har fått sin första vaccindos.
Catalina de los Rios Mendoza
Hon undrar också varför länderna inom EU har olika praxis för hurudana intyg som krävs och vilka tidsgränser som gäller för när testerna måste tas.
– Det måste bli en ändring på det här, och att också den offentliga sjukvårdens negativa testintyg duger. Jag kunde till och med betala ett resonabelt pris för det.
Trots alla motgångar är hon ändå glad över att hennes pappa nu är lyckligt hemma i Lima.
– Det enda positiva med den här historian är han nu får vara med resten av sin älskade familj och att han har fått sin första vaccindos.
Vi hade samma situation i augusti i fjol – visumet rann ut och flygbolaget krävde test – privat bolag anlitades förstås då personen inte var finländare – enda skillnaden är att vi inte kontaktade ÅU
Om man i mars bestämt sej för att resa så har man nog varit medveten om pandemin och alla problem den för med sej . Många skulle nog gärna åka iväg men ser tiden an och hoppas på bättre tider . Jag tycker inte speciellt synd om denna man som måste betala för sina intyg .