Duospårvagnar utnyttjar spår som redan finns – tysk lösning har lyckats bra

En så kallad duospårvagn kan vara en lösning för både små samhällen och storstäder. Det säger Aarne Alameri från Proxion, som levererar planeringstjänster och tekniska system för spårvägstrafik.
– Det bästa med duospårvagnar är att passagerare slipper byta trafikmedel.
Alameri lägger fram en vision där en duospårvagn åker längs järnvägen från Salo, styr in på spårvägsavsnittet i Kråkkärret och fortsätter till centrum – den rutt som utreds redan nu.
– Det dyraste är att inte använda sig av existerande infrastruktur, säger Alameri, som också deltog i Egentliga Finlands förbunds webbinarium om trafiklösningar.
”Ger vi en möjlighet att välja?”
Trafik med en duospårvagn innebär förstås egna utmaningar, medger Alameri. Den ska exempelvis klara av både tågperronger och stadshållplatser, vilket ställer krav på dörr- och ramplösningar.
– I grund och botten är det här ändå tekniska frågor som redan har lösts på annat håll.
Alameri hänvisar till den lyckade duospårvagnslösning som har utvecklats i Karlsruhe.
– Det goda är att allt inte måste byggas på en gång, utan nätet kompletteras efter hand.
Alameri pekar på hur Sverige sedan 1980-talet har satsat stort på mer tågtrafik, till och med återinfört persontrafik på gamla banavsnitt. Tillväxten har varit högst för korta, regionala rutter.
– När man erbjuder något, uppstår efterfrågan. Det handlar om val. Ger vi människor en möjlighet att välja eller inte?
I Finland är spårbredden 1524 mm, medan spårbredden i Europa är 1435 mm. Jag sommarjobbade som ”rallare” år 1974 i Hangö. Då slog vi element med båda bredderna, det var nog en stor skillnad egentligen på Finska och Tyska spårbredden. Det byggdes spår för Superfast i Hangö frihamn. Jag kollade att spårvagnarna i Tammerfors får spårbredden 1435mm, medan Helsingfors kör på 1000 mm.
Tack för kommentaren. Och om spårvägsspåren i en stad ska ha samma spårvidd som järnvägen, kan kurvorna inte lika tvära som i exempelvis Helsingfors, där spårvagnarna har en smal spårvidd (bara 1000 mmm). Ju bredare spårvidd, desto större utmaning i stadsmiljö. /Stefan Holmström
Några iakttagelser;
1. Järnvägens spårbredd är olika i Tyskland och Finland. (Ryssland och Finland har samma)
2. Duo spårvagnar trafikerar också mellan Newcastle och Sunderland (20 km mellan städerna, med tåg kommer man endast till Newcastle)