Förflytta dig till innehållet

Du kan ha frimärken värda tusentals euro hemma utan att veta om det – på måndag hjälper experter dig hitta guldkornen

Johan Backas
man med frimärken
Märkena till vänster är nästan värdelösa, men de två märkena till höger av samma huvudtyp är tillsammans värda flera tusen euro, säger Ragnar Wikman.

Har du kanske en gammal frimärkssamling på vinden eller i byrålådan? Och ingen i din generation är intresserad av att bygga vidare på samlingen?

I så fall, kasta den inte direkt på soptippen – det kan finnas värdefulla guldkorn i den.

Om du inte vet vad du skall göra, ta dig till till Åbo Frimärkssamlareförening på måndag – i samband med måndagsmötet ordnar föreningen en speciell rådgivningskväll just för alla er som kämpar med det här lilla ”problemet”.

– Vi är givetvis inte universalexperter, men vi borde iallafall kunna ge en grov uppskattning om samlingens värde, och om det lönar sig att titta närmare på den och kanske försöka sälja den. Ser vi något som kan vara potentiellt värdefullt och som ingen av oss är specialist på så skickar vi förstås frågan vidare till en expert på just det specialområdet, säger Ragnar Wikman .

– Beroende på värderingen kan du sedan själv avgöra om du vill sälja samlingen på auktion, det finns många bra frimärksauktionshus i Finland, eller kanske donera den till någon ungdomsförening. Alla alternativ är bättre än soptippen, säger Wikman.

Wikman själv kom in på frimärkssamlande via sin far.

– Jag ärvde både samling och intresse av honom. Men jag är inte en filatelist som ställer ut samlingen, utan samlar frimärken bara för att det är kul, säger Wikman som innan pensionen jobbade vid Åbo Akademi som lektor i informationsbehandling.

Han hoppas att många hittar till rådgivningskvällen.

– Givetvis svarar vi också gärna på andra frågor om frimärkssamlande, om du till exempel själv funderar på att börja med det. Och var inte blyg för att ställa frågor – en vis man sade en gång att den enda dumma frågan är den man borde ha ställt men lät bli.

Rådgivningen sker på måndag den 9 oktober i Gillesgården, Auragatan 1 G, Stora Köket, Källaren, med start kl. 18.30.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter