Förflytta dig till innehållet

Drygt tio år utan 90 meter – "Visst skulle det vara fint att ännu någon dag kasta så långt"

Tero Pitkämäki. Foto: Mikael Piippo.


Ännu en säsong på världstoppen hägrar för Finlands bästa spjutkastare Tero Pitkämäki. Förra hösten tog Pitkämäki en tankepaus och övervägde att avsluta karriären, men gnistan fanns kvar och den reslige mannen från Ilmola valde att fortsätta spjutsatsningen.

– Jag tar ett år i taget. Mentalt passar det mig bäst att jag kan koncentrera mig på sommarens tävlingar och sedan hämta andan lite på hösten och fundera på fortsättningen, säger Pitkämäki under ett besök i Åbo där han kommer att delta i friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games i början av juni.
Pitkämäki är 35 år gammal och han tog sin senaste stortävlingsmedalj för tre år sedan när han var tredje i VM i Peking. En lång och framgångsrik karriär börjar oundvikligen lida mot sitt slut.
– Inte har jag några fysiska begränsningar. Jämfört med mig själv för tio år sedan har jag kanske fem kilo mer muskelmassa men min fart före kastet är inte lika hård som då. Ett toppresultat kräver en tekniskt ren prestation, säger Pitkämäki.

Tyska jättekast i Doha

Herrarnas spjutsäsong började med buller och bång i Qatars huvudstad Doha när tyskarna Thomas Röhler, Johannes Vetter och Andreas Hofmann alla spräckte drömgränsen på 90 meter i samma tävling. Röhler vann OS-guld i Rio de Janeiro 2016 och Vetter är regerande världsmästare.
Pitkämäki har inte kastat 90 meter på över tio år. Senast han gjorde det var VM-guldssäsongen 2007.
– Visst är det synd att det är så länge sedan senast. Jag har haft förutsättningar att göra det under några säsonger efter det men det har inte lyckats. Jag är inte på något vis besatt med tanken men visst skulle det vara fint att ännu någon dag kasta så långt, säger Pitkämäki.
– Jag tror inte att så många spjutkastare går runt och funderar på 90-metersgränsen, men det är klart att pressen är mindre när man en gång lyckats spräcka den.

Thomas Röhler. @PNG/Mika Kanerva

Mer avslappnad

Pitkämäkis personliga rekord är 91,53 meter och han har ett VM-guld, ett OS-brons och fem andra stortävlingsmedaljer på meritlistan. Han säger att åren på världstoppen gjort honom lugnare och lärt honom att inte stressa över de egna prestationerna.
– Nu för tiden kan jag vara lite mer avslappnad än för tio år sedan.
Samtidigt är Pitkämäki medveten om att hans tyska konkurrenter är i storform, och han medger öppet att han knappast hör till guldfavoriterna i EM i Berlin i augusti.
– Man måste naturligtvis lyckas exceptionellt bra för att vinna EM-guld. Det är lite osannolikt att jag skulle vinna, men en medaljplacering är möjlig. I fjol var jag tredje i Diamond League-finalen i Zürich. Mitt primära mål för säsongen är att jag är i bra form hela sommaren och att jag kan hålla min resultatnivå vid 85 meter eller bättre. Det skulle betyda bra förutsättningar för ett toppresultat.

Först Vanda, sedan Åbo

Pitkämäki laddade upp för säsongen med ett fyra veckor långt träningsläger på Teneriffa. Han berättar att det var nära att han också skulle ha deltagit i tävlingen i Doha i början av maj men att han i stället valde att träna i lugn och ro.
Förberedelserna har gått bra med undantag för en rutinmässig armbågsoperation i mars. Kirurgen tog bort ett benfragment från Pitkämäkis armbåge, vilket tvingade fram en två veckor lång paus från kastandet. Enligt Pitkämäki var det fjärde gången han genomgick en likadan armbågsoperation.
EM i Berlin är sommarens viktigaste tävling för Pitkämäki men han säger att också Paavo Nurmi Games den 5 juni och Kalevaspelen i juli hör till säsongens höjdpunkter.
– Säsongen börjar i Vanda den 26 maj och efter det står Paavo Nurmi Games i Åbo på tur. I juni tävlar jag också i Raseborg och Kuortane, och den första juli ställer jag antagligen upp i spjutkarnevalen i Pihtipudas, beskriver Pitkämäki början av säsongen.
I Paavo Nurmi Games möter han den tyska trion Röhler, Vetter och Hofmann. Tävlingen kan ge en fingervisning om världstoppen sprungit ifrån Pitkämäki, eller om mannen från Ilmola ännu har ett äss i rockärmen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter