Drunknar flera om barnen inte får gå i simskola, undrar politiker – riksdagen diskuterade framtida begränsningar

Riksdagen förde remissdebatt om kommunalvalets flytt på tisdagen. Samtidigt behandlades även regeringens förslag om nya möjligheter till att ytterligare begränsa bland annat gymverksamheten i landet och förslaget om hur restaurangverksamheten ska kunna begränsas efter den pågående stängningen.
I fredags fick riksdagen ta emot regeringens förslag om att på grund av det rådande coronaläget flytta kommunalvalet från den 18 april till den 13 juni. Samtidigt föreslår regeringen att förhandsröstningen ska förlängas till två veckor. Förhandsröstningen skulle pågå från den 26 maj till den 8 juni.
Det är ändå inte regeringen som ensamt fattat beslutet, utan beslutet fattades parlamentariskt av Justitieministeriet tillsammans med riksdagspartiernas partisekreterare. Alla partier förutom Sannfinländarna gav sitt stöd för att valet skjuts upp.
Innan valflytten kan bli verklighet måste ändå riksdagen ge grönt ljus.
Trots att närapå alla partier stödde valflytten får regeringen kritik från oppositionshåll för att ett coronasäkert val inte förbereddes i god tid, och bland annat Samlingspartiets Jukka Kopra säger att valflytten är ett enormt misslyckande för såväl Justitieministeriet som hela regeringen.
Regeringens förslag går nu vidare till grundlagsutskottets bedömning.
Framtida restaurangbegränsningar får kritik
Ett annat ämne som behandlades i plenisalen under tisdagen var regeringens förslag att ändra paragraferna 58 a och 58 b i lagen om smittsamma sjukdomar. Då restaurangerna får öppna igen vill regeringen se att restaurangernas verksamhet vid behov ska kunna begränsas kraftigare än förut.
Exempelvis föreslår regeringen att de allra striktaste begränsningarna för restauranger kunde vara att alkoholförsäljningen måste avslutas redan klockan 17 och att restaurangerna måste stänga klockan 18.
— Allt grundar sig nu på att vi klarar av att fatta beslut som ingen av oss vill fatta. Regeringen ville inte stänga restaurangerna i stora delar av landet men även den lagen var vi tvungna att fatta beslut om, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).
Bland annat från Samlingspartistiskt håll får regeringens förslag kritik för att vara för strikt. Riksdagsledamot Timo Heinonen säger att få restauranger skulle kunna hålla öppet om de endast får välkomna gäster fram till klockan 18.
— Det här skulle innebära en fullständig stängning för restaurangerna utan fullständiga stöd. I praktiken skulle endast lunchrestaurangerna kunna verka under dessa öppettider, säger han.
Tydligare regler för stängning av gym
Ytterligare en paragraf i lagen om smittsamma sjukdomar som regeringen vill justera är paragraf 58 g, alltså den nya paragrafen som väckt meningsskiljaktigheter i Södra Finland.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har tolkat paragrafen så att aktörer såsom gymägare får fortsätta hålla sina lokaler öppna om verksamheten planeras så att inte fler än tio personer närvarar samtidigt. Social- och hälsovårdsministeriet tolkade däremot paragrafen så att alla lokaler som normalt är ämnade för över tio personer bör stängas.
Genom en justering av paragrafen vill regeringen förtydliga lagens syfte. I det nya förslaget har den tidigare fastslagna begränsningen i personantalet slopats, vilket innebär att kommunerna eller regionförvaltningsverken för en viss tid kan stänga lokaler såsom gym och motionshallar helt och hållet för att hindra virusspridningen. Ändringen innebär också att även mindre lokaler såsom yogasalar börjar omfattas av lagen.
— Vi vill nu snabbt lösa de meningsskiljaktigheter som uppstått. Lagen ska preciseras så att den blir enklare att tillämpa och bättre motsvarar sitt syfte, säger Kiuru.
Från oppositionshåll får förslaget kritik bland annat för att det drabbar även barnen, trots att regeringen lovat att framtida begränsningar inte ska riktas mot barn och unga.
Kristdemokraternas Päivi Räsänen betonar vikten av att väga för- och nackdelar då det handlar om coronabegränsningar.
— I regeringens förslag ingår inte ett ord om de negativa effekterna av att stänga dessa lokaler. Jag lyfter fram ett exempel: Simhallarna är stängda och barnens simskola ställs in. Det kan orsaka gap i barnens simkunskaper som senare syns i drunkningsstatistiken.
Räsänen anser att grundskolans lägre klasser enligt lagen borde få använda de tomma lokalerna under den tid de är stängda för allmänheten.
Båda ändringsförslagen i lagen om smittsamma sjukdomar går nu vidare till riksdagens social- och hälsovårdsutskott, som också ska få ett utlåtande om förslagen av grundlagsutskottet. Därtill ska ekonomiutskottet komma med ett utlåtande om restaurangförslaget.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.