Förflytta dig till innehållet

Drogmisstankar och polisbesök på Axxells internat i Karis – Förälder på Kimitoön: ”Känns ganska otryggt”

Axxell hyr sedan två år tillbaka en av Västra Nylands folkhögskolas internatbyggnader vid Pumpviken i Karis. Den här hösten har det varit ovanligt oroligt på internatet om kvällarna.

Ulrika Malm i Dragsfjärd upplever att det har känts otryggt att föra sin dotter till Axxells internat i Karis. Dottern går första året på billinjen vid Axxell.

– Vi valde internatet eftersom vi inte hittade någon förmånlig lägenhet. Vi tänkte också att internatet är ett bra mellanting innan hon kan bo för sig själv. Men det har varit en horribel höst.

Malm gissar att det vid ett dussin olika tillfällen har varit incidenter på internatet som involverat skadegörelse, våld och till och med vapen.

En söndag kväll när Malm förde sin dotter till internatet kom en pojke emot och frågade om hon kan stanna tills en annan vuxen anländer. Då hade man kallat på internatövervakaren och polisen på grund av ett misstänkt vapen. Efter det blev de andra på internatet tillsagda att gömma sina knivar som de hade förvarat i det gemensamma köket.

– Det känns ganska osäkert och otryggt, säger Malm.

Rektor Lena Johansson vid mötesbord.Arkiv/Kristoffer Nöjd
Rektor Lena Johansson är medveten om problemen på internatet denna höst.

Malm tycker också att informationsgången har lämnat en del att önska, i synnerhet då det är fråga om minderåriga unga som nödvändigtvis inte berättar allt för sina föräldrar.

– Det första meddelandet på Wilma kom den 6 oktober, en månad efter den första incidenten. Då skrev man att det varit oroligt på internatet och att man beslutat dra in det så kallade söndagslovet för en tid framöver.

Tidigare har de som haft lång väg till skolan kunnat komma till internatet på söndag kväll. Sedan mitten av november är lovet att komma till internatet på söndag tillfälligt indraget. Nyckeln till internatet fungerar bara mellan klockan 7 på måndag och 17 på fredag.

– Om man inte kan hämta sitt barn före klockan 17 på fredag måste hen i praktiken sitta instängd på rummet i väntan på skjutsen för att inte bli utlåst.

Familjen Malm har 100 kilometer från Kasnäsvägen till Karis och 10 kilometer till närmaste buss.

– För att få vår dotters skolgång att fungera borde hon få fara till internatet på söndag. I stället har min man varit tvungen att köra henne till Karis på måndag morgon. Det tar tre timmar av hans arbetstid som egenföretagare.

Efterlyser spelsinne

Strax före självständighetsdagen, då dottern gick till Axxells huvudbyggnad för att äta, fick hon veta att internatet skulle vara stängt på självständighetsdagen.

– Är det meningen att vi ska sitta i bil 6 timmar totalt för att hon ska kunna vara hemma i 30 timmar? Det kostar oss både tid och pengar.

Malm anser att undervisningen borde ordnas koncentrerat till vissa på varandra följande dagar om internatet är stängt, så att eleverna slipper resa av och an.

– Jag efterlyser lite spelsinne, att man lite kan tänja på gränserna och att man inte bestraffar alla på internatet för att det finns de som inte sköter sig.

Rektor: En extremt tuff höst

Rektor Lena Johansson intygar att det har varit en väldigt orolig höst på internatet i Karis.

– Det har varit oroligt i skolorna överlag. Det är ingen skillnad vem och var man frågar. Det har varit en extremt tuff höst. Pandemitiden är säkert en delorsak.

Johansson bekräftar att polisen har varit på internatet flera gånger, oftast på grund av misstankar om droger. Hon vet inte om några slagsmål men bekräftar att det varit en ”säkerhetsincident”. Johansson vill inte gå in på detaljerna i fallet men säger att det handlade om illabefinnande. Men något eldvapen har det enligt henne inte varit fråga om.

På internatet bor mellan 20 och 30 personer och det är enligt Johansson en liten klick som orsakat problem.

Johansson säger att Axxells personal ringer polisen med låg tröskel.

– Det har också hänt att ungdomarna ringt 112 själva då de mått riktigt dåligt.

Har informationen till föräldrarna har varit tillräcklig?

– Föräldrar till de ungdomar som tänjer på våra gränser vet nog om det och har fått informationen direkt. Vi har inte velat oroa alla föräldrar om det bara har varit fråga om misstankar som gäller en viss person. Men vi hade kanske gjort annorlunda med facit på hand. När vi hade problem med nattligt spring på internatet i Pargas hade vi, före situationen eskalerade, haft ett föräldramöte där vi kommit överens om hur vi kommunicerar vid utmaningar.

En tjänst, ingen skyldighet

Johansson påpekar att Axxell inte har någon skyldighet att erbjuda ett internat men får en liten höjning av statsbidraget om man erbjuder det.

Axxells internat är ett så kallat handlett boende. Det kommer en handledare till 15-tiden som normalt stannar till klockan 21, just nu till klockan 23. Nattövervakaren kommer till klockan 20 och stannar till morgonen. Övervakaren lämnar en rapport över hur natten har varit.

– Det här är ett system som inte har behövts förut.

Alla får inte plats på internatet i Karis. En del bor därför på fjärde våningen i före detta Knipnäs sjukhus i Ekenäs där en del av Axxells förvaltning fortfarande sitter.

– Det är ett problem att många har långt till yrkesutbildningarna. Därför behövs internat. I Karis finns inte något stort utbud av enrummare på den privata marknaden. Redan i Ekenäs och Pargas är situationen bättre.

Pandemitiden har försämrat utbudet av kollektivtrafik ytterligare.

– Nu har vi till exempel ett antal studerande från Kyrkslätt som bor på internatet eftersom de upplever det obekvämt att ta tåget ända till Alberga och därifrån hem till Kyrkslätt.

Hemma i mån av möjlighet

På grund av oroligheterna och för att det ska finnas plats för dem som kommer långt i från, kommer Axxell att strama åt tillgången på internatplatser från och med nästa höst. På grund av oroligheterna har man också tillfälligt tagit bort det så kallade söndagslovet som Malm nämner men det görs undantag för de mest långväga studerandena.

– Det bygger också på förtroende, säger Johansson.

De studerande ska få minst tre nätter hemma och fyra på internatet. Man strävar efter att de som bor på internat ska kunna vara hemma så mycket som möjligt.

– De har inga lektioner förrän klockan 10 på måndagen och då kan de som kommer längre i från komma med en ”överenskommen försening”. Grundprincipen måste vara att föräldrarna vill ha sina barn hemma när det går, att det är de som sköter ungdomarna i första hand.

På röda dagar är internatet alltid stängt.

– Det är tufft att pendla och det kostar. Men vi förbereder våra studerande för arbetslivet och försöker leva enligt det. Ersättningsgränsen för pendlingsavstånd är 100 kilometer eller 3 timmar.

Är det tryggt att föra sitt barn till internatet?

– Vi kan inte banka självkänsla i någon. Om man vågar säga nej och stå emot grupptrycket så är internatet en trygg plats. Föräldrarna känner sina barn bäst. De måste avgöra. Det hör till ungdomen att testa gränser. Skillnaden i år är att det bland vissa unga finns en respektlöshet och en uppkäftighet som vi inte upplevt tidigare. Men det är i första hand familjens roll att vara uppfostrare. Vi är i första hand utbildare.

Dela artikeln

En kommentar: “Drogmisstankar och polisbesök på Axxells internat i Karis – Förälder på Kimitoön: ”Känns ganska otryggt”

  1. Jonny Sundvik skrev

    Fanns inte så allvarliga problem för 40 år sedan när jag gick där i skolan. Och vi fick komma redan på söndag eftermiddag till internatet, eller så kom vi 3 timmar senare på måndagen. Dagens ungdom är för dåligt uppfostrade hemifrån och har ingen respekt för äldre personer mera! Jag fick 100 mark i veckan att klara mig med, och det skulle räcka till resorna med.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter