Dramatik och kamp om resurser


Rektorer samlade. Tidigare rektorer vid Aboa Mare invid 200-årshistoriken flankerade av nuvarande utbildningschefen Per-Olof Karlsson (längst t.h.). Fr.v. Håkan Myréen, Bo Gyllenberg, Antti Palola och Martin Forsén. Foto: J-O Edberg
Sjöfartsjournalisten Pär-Henrik Sjöström i Åbo har dokumenterat sjöbefälsutbildningen i Åbo i en ny bok.
Boken ”Aboa Mare 200 år” är en historik över sjöfartsutbildningens utveckling under två sekel.
Den är samtidigt en beskrivning över landets äldsta yrkesutbildning. Sjöfartsutbildning har ordnats i Åbo sedan 1813.
Utbildningen startade efter att kejsar Alexander I gett order om att en navigationsskola ska grundas i staden.
Sjöström har samlat material ur skolans eget arkiv, landsarkivet, sjöhistoriska arkivet samt ur gamla tidningar, bland annat Åbo Underrättelser.
– Det har varit ett fascinerande och spännande uppdrag. Ju mera man hittat och grävt fram desto mera vill man veta, säger han.
I historiken, som är ett verk på nästan 500 sidor, presenteras personligheter och berättelser från sjöfartsskolans tid. Den ger också läsaren en bild av hur det var till sjöss under olika skeden i skolans historia.
Den tekniska utvecklingen har varit enorm. Man har gått från enkla navigeringsinstrument som sextant och magnetkompass till dagens integrerade och datoriserade navigationssystem med GPS-navigering.
– Det har varit en utmaning för skolan att hänga med i utvecklingen, säger Sjöström.

Pär-Henrik Sjöström, författare till historiken om Aboa Mare. Foto: J-O Edberg
Däremot har verksamhetsförutsättningarna inte förändrats så mycket.
– Skolan har verkat med små resurser från första början, det har alltid varit brist på pengar. Förr liksom nu har man tvingats kämpa för att få mera resurser, säger han.
Navigationsskolans första rektor August Hannibal Hagelstam, sjöofficer med rötter i Nagu, fick till och med flera anmärkningar för att han använt för mycket pengar för anskaffning av kritor och pennor.
När utbildningen startade i februari 1813 skedde undervisningen i Hagelstams hem i Åbo. Skolan hade då bara några elever.
Med tiden fick skolan fler elever och lärare.
Sjöström fascineras av att lärarna trots resursbristen alltid såg till att undervisningen fungerade.
– Lärarna var duktiga och påhittiga, de gjorde alltid det bästa möjliga av situationen.
Mycket av bokens innehåll fokuserar på personer, speciellt skolans rektorer och händelser kring dem som Sjöström plockat ur skrivelser och korrespondens.
Han har också intervjuat nulevande före detta rektorer samt gamla elever som fått berätta som sina erfarenheter från skolan och från karriär inom sjöfarten.
– Via personerna och deras berättelser har jag återspeglat utvecklingen inom sjöbefälsutbildningen. Den här boken handlar mera om personer än de tidigare böcker jag skrivit om sjöfart, säger Sjöström, som till vardags är vd och chefredaktör för svenska Sjöfartstidningen.

Observatoriet. Byggnaden som ockuperades under inbördeskriget var hemvist för Navigationsskolan i över 130 år. I dag finns Stiftelsen för Åbo Akademi i huset.
Navigationsskolan fanns på flera adresser i början innan den 1835 flyttade in i det tidigare Observatoriet på Vårdberget. Vårdberget är den plats där sjöfartsutbildningen verkat längst.
Utöver de knappar resurserna var förhållandena i Observatoriebyggnaden inte alltid de bästa.
I slutet av 1800-talet var byggnaden i dåligt skick och krävde reparationer. Ur korrespondensen mellan skolans rektor och stadens drätselkontor framgår att rappningen på fasaden hade lossnat och taket läckte. Fönsterbågarna hade börjat ruttna och byggnaden blev allt kallare.
Under vinterkriget och fortsättningskriget hölls ingen undervisning i skolan.
Under inbördeskriget 1918 avbröts också undervisningen för en tid. Navigationsskolan ockuperades av rödgardisterna som gjorde skolbyggnaden till sitt högkvarter.
Sjöström citerar i boken Åbo Underrättelser som rapporterade att man den 13 januari hade sett ett kommando av röda gardet omfattande 200 till 300 man tåga genom staden över nedre bron. Samtliga uppgavs bära vapen och vandra uppför Kaskisbacken och vidare genom Vårdbergsparken till navigationsskolan.

Aboa Mares gamla byggnad vid Malmgatan.
Skolan verkade i Observatoriet ända fram till 1967 då utbildningen flyttade till en ny byggnad på Malmgatan som byggts enkom för skolans behov.
Under vistelsen på Malmgatan började man också marknadsföra utbildningen under namnet Aboa Mare.
Sjöfartsutbildningen huserade på Malmgatan fram till 2013 då den flyttade till sin nuvarande adress, Auriga-huset vid Hertig Johans Parkgata i Åbo hamn.
Samma år firades utbildningens 200-årsjubileum.
– I dag har utbildningen det rätt bra ställt tack vare inkomsterna från den utomstående kursverksamheten och simulatorutbildningen, säger Sjöström, som jobbat med historiken sedan 2012.
Fyra av sjöfartsskolans före detta rektorer var på plats när historiken nyligen gavs ut vid en ceremoni vid Aboa Mare.
Ett exemplar överläts också till Stiftelsen för Åbo Akademi som finansierat historiken.
– Tanken var från början att boken skulle ges ut till 200-årsjubileet. Men vi upptäckte att det fanns massor med material att gå igenom. Man gav i stället ut en festskrift för att helhjärtat kunna satsa på att ge ut en omfattande historik, säger Sjöström.

Aurigafastigheten. Aboa Mares nuvarande hemvist vid Hertig Johans Parkgata i Åbo hamn. Foto: J-O Edberg
Aboa Mares utbildningschef Per-Olof Karlsson är glad över historiken.
Han ser också positivt på sjöfartsutbildningens situation i dag.
– Det finns fortfarande intresse för sjöfarten, säger han.
Aboa Mare har i dag över 400 studerande fördelade på två utbildningsnivåer under samma tak. Den högre utbildningen omfattar utbildning av sjökaptener och sjöingenjörer vid yrkeshögskolan Novia medan vaktstyrmän och maskinmästare utbildas vid yrkesutbildningen Axxell.
När det gäller möjligheten att få jobb varierar situationen.
– Jobbläget inom den internationella sjöfarten är bra. Däremot är det svårare att få jobb inom den finländska handelsflottan, speciellt för yngre utexaminerade, säger Karlsson.
Han ser digitaliseringen som en stor utmaning.
– Här gör vi allt vi kan för att hänga med i den snabba utvecklingen, säger Karlsson.
Sjöfartsutbildningen sysselsätter i dag 32 fastanställda, 24 av dem är lärare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.