Förflytta dig till innehållet

Doldisföretag exporterar till över 30 länder runtom i världen från Mielisholm

Mikael Heinrichs
målarfärg appliceras på ett papper
Färgen appliceras på specialpapper och åker in i en maskin ...
en färgkarta kommer ut ur en maskinMikael Heinrichs
… och i andra änden kommer färdigskurna ark ut som sedan klipps till i rätt storlekar.

Norcolour på Mielisholm i Pargas är något av en doldis på orten, trots att företaget sysselsätter ett tjugotal personer och har export till omkring 30 länder runtom i världen.

En orsak till den rätt anonyma tillvaron är förstås att företaget inte direkt marknadsför sig till konsumenter, eftersom deras kunder i huvudsak är målarfärgstillverkare.

Vd Henrik Granholm visar upp färgkartor och ”solfjädrar” av alla de slag. Skillnaderna i de olika nyanserna är ibland hårfina, men trots det tydliga. Då man står och botaniserar bland färgprovslapparna i affären, det som man i branschen kallar för ”kulörchips”, är det rätt sannolikt att lappen härstammar från Mielisholm.

– Alla kartor som vi tillverkar görs med riktiga färger som nyanseras med tillverkarnas egna pigment. Det är ett arbete som kräver stor noggrannhet och ofta en hel del finjusteringar innan vi får klartecken av kunden, berättar Granholm.

Kvaliteten är a och o

Innan nyanseringsprover åker i väg till kundens laboratorium för analys har den redan genomgått en rigorös granskning på fabriken. Den har analyserats både visuellt av nyanseraren själv och maskinellt i en spektrofotometer så att den ska motsvara kundens kulörstandard in i minsta detalj.

en man står framför en pall med kartonglådorMikael Heinrichs
Norcolours vd Henrik Granholm.

– Vissa kunder har faktiskt ett så stort förtroende för oss att vi har lov att själv godkänna kulörer som vi producerar för deras del. Vår produktionsprocess möjliggör att det första och det hundratusende kulörprovet i serien håller jämn kvalitet med avseende på kulören, säger Granholm stolt.

Kvaliteten och närheten till kunderna är företagets konkurrensfördelar. Eftersom nya kunder inte står på rad i en nischad bransch, gäller det att ta hand om de kunder man har.

Ute på en ö ska man värna om miljö

Norcolour ligger ute på Mielisholm, ett stenkast från Vånofärjan, på ett område som redan på 1980-talet planlagts som ”kvartersområde för småindustri”.

karta över PargasMapcreator/ÅU
Norcolour ligger ungefär 16 kilometer från Pargas centrum då man tar Vånovägen.

Miljömedvetenheten är något som funnits med i bilden sedan länge. Man övergick redan på 1990-talet till att använda sig av vattenburen färg som bas för proverna. Över 400 kvadratmeter solpaneler installerades på taken för ett par år sedan.

en färja med bilar och traktorerArkiv/Mikael Heinrichs
Norcolours transporter tar sig till Mielisholm med Vånofärjan.

– Basfärgen som vi använder är specialutvecklad för vårt ändamål, sedan tillsätter vi kundernas egna pastor och pigment för att få fram de olika kulörerna, toleranserna är mycket små.

Fabriken har utvidgats i flera etapper, allt efter att behovet funnits. I dag omfattar fabriksområdet omkring 3 000 kvadratmeter produktionsutrymmen och lager. Senast har man byggt till år 2018 med en ny hall för trä-, plast- och MDF-baserade provbitar, innan det byggde man till år 2009. Målade fysiska provbitar och mera klassiska färgkartor på papper utgör två stödben för verksamheten.

ett fabriksområde med skog runtomkringMikael Heinrichs
Norcolour har byggt till i flera etapper då man behövt mer utrymme-

– Vi har några olika specialpapperskvaliteter på lager och omsätter nog flera tiotals ton papper om året. Dessutom har vi ett speciellt träimitationspapper som är resultatet av egen produktutveckling.

En av orsakerna till att man behövt bygga till är att kunder ofta gör större beställningar för flera år i taget, men kallar hem produkter till sitt eget lager enligt förbrukning.

– De långvariga projekten innebär samtidigt att vår bransch kanske inte är så konjunkturkänslig som andra branscher. Under finanskrisen 2008 hade vi alla tiders orderstock och det bar oss över de dystra tiderna året därpå. Coronapandemin orsakade trots allt att omsättningen sjönk i 2020, men i 2021 slår det igen åt andra hållet, säger Granholm.

Anor sedan 1980-talet

Verksamheten på Mielisholm startade redan på 1980-talet, som en del av en norsk koncern som hade tillverkning även i Norge och i Italien. Några år senare såldes koncernen till en tysk köpare. Det nuvarande namnet kom in i bilden 1994 i och med att det nygrundade norska bolaget Norcolour med bas i Skjeberg övertog verksamheten av de dåvarande tyska ägarna. Ännu i dag är två av de ursprungliga grundarna från 1990-talets början med i bakgrunden.

en skylt på en parkeringsplatsMikael Heinrichs
Norcolour i Pargas har anor ända från 1980-talet.

Målarfärgstillverkaren Jotun med verksamhet i närmare 70 länder runtom i världen är en viktig kund, men från lilla Mielisholm åker det regelbundet ut färgkartor och -prover till ett trettiotal länder, därtill distribuerar kunderna själv till flera länder.

– Förutom Norden med närliggande områden hör till exempel Asien, Mellanöstern, Ryssland och Polen till våra viktiga exportområden. Våra nordiska storkunder har verksamhet i länder som Malaysia, Saudi-Arabien och Egypten.

I dag är Norcolour i Pargas ett dotterbolag till det norska bolaget och en rätt stor aktör i en väldigt nischad bransch.

Unika maskiner och handarbete

Det betyder också att maskinparken är rätt unik. Flera av maskinerna är enkom designade för just sitt specifika ändamål och det gör också att man inte kan fotografera fritt i hallarna.

– Rätt många maskiner är helt skräddarsydda för oss enligt våra egna noggranna specifikationer.

Trots de många maskinerna finns det också arbetsmoment som man inte kan eller inte vill låta en maskin utföra.

Företaget har omkring 20 anställda på Mielisholm – och kunskapspaletten är vidsträckt. Här sågas virke, målas så väl för hand som robotiserat, programmeras, analyseras, packas och produktutvecklas. Många av de anställda bor i trakten, på båda sidorna av färjan.

Här hittas också familjer där både föräldrar och barn arbetat – och fortfarande arbetar – hos Norcolour.

– Att ha många manuella processer kanske tar litet längre tid och kostar aningen mera, men är samtidigt värt det i och med att man får in ytterligare ett kvalitetskontrollmoment den vägen. Dessutom lönar det sig inte alltid att låta en maskin göra mindre serier då rengöringen och kalibreringen tar så lång tid, påpekar Granholm.

”Större risk under de första tio kilometrarna än de resterande tusen”

Vånovägens dåliga skick har varit ett ständigt orosmoment den senaste tiden för Henrik Granholm. Han har varit i kontakt med NTM-centralen och myndigheter i hopp om att få asfalt på vägen, men förgäves.

en sned vägskylt vid en liten vägMikael Heinrichs
Skyltningen är anspråkslös där man vänder in från Holmovägen.

– Dels är det rätt intressant då vi får utländska kunder på besök och ger kanske inte den bästa bilden utåt av infrastrukturen i Finland. Men det större problemet är ändå att vissa av våra produkter är rätt känsliga, vilket ställer en hel del extra krav på packandet.

Han säger att det är större risk för skador på produkterna under de första tio kilometrarna än under de resterande tusen då kunden väntar på sin leverans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter