Förflytta dig till innehållet

Dödskalle som blir fågelmat och andra konstverk på Barfotastigen i Korpo — utställning i naturen når folk som inte annars upplever konst

Alex Bombardieri har gjort en dödsskalle av mjöl och frön som fåglarna äter på. Foto: Emma Strömberg


I sommar är det åttonde året som Barfotastigen förverkligas vid byn Österretais i Korpo. Tanken med konststigen är att visa miljökonst och platsspecifik konst ute i naturen och få ut högklassig konst till skärgården.
– På det här sättet når man en helt annan publik än i ett galleri, säger kurator Sandra Nyberg.
Hon har år efter år fått ett brett internationellt spektrum av konstnärer att ställa ut på utställningen.
I år visas sex helt nya konstverk, men med konstverk från tidigare år blir det sammanlagt 13 verk på den cirka två kilometer långa skogsstigen.

Sandra Nyberg är kurator för miljökonststigen. Verket Shiver House #2 är gjort av konstnärskollektivet Neon och Mark Nixon från Storbritannien. Foto: Emma Strömberg


Temat för årets utställning är plastfritt. Nyberg inspirerades av utställningen om plast i Skärgårdscentrum Korpoström och frågor kring hur man blir av med plast i skärgården.
– Jag har gett antiplast som utgångspunkt och konstnärerna har tolkat det på valfritt sätt. Vi har också försökt byta ut gamla skyltar i plast till träskyltar, säger Nyberg.
Ett av de äldre konstverken har fått ny skepnad i enlighet med temat. Konst- och arkitektkollektivet Neon från Storbritannien har tillverkat en ”stuga” som är uppbyggd av skivor som rör sig i vinden. Elementen var tidigare i plast, men har till årets utställning bytts ut till träskivor.
Ett av de nya konstverken består av fågelmat i form av en dödskalle gjord av mjöl, frön och fett. Den italienska konstnären Alex Bombardieri inspirerades av bilder av döda fåglar vars magar är fulla med plast. Han föreställer sig att naturen tar hämnd på människan i framtiden. Verket är ett Memento Mori, en påminnelse om vår dödlighet.
Nyberg byter ut dödskallarna allt efter att de blir uppätna av fåglar. Konstnären har gjort cirka 20 fågelmatsskallar.
biljett i träd

Med QR-koden på biljetten kan man på telefonen se en animation som handlar om båttrafiken i farleden framför konstverket. Foto: Emma Strömberg


I år är första året som det finns videokonst med på utställningen. I ett träd är en stor Viking Grace-biljett till instucken. På biljetten finns en QR-kod. Om man skannar koden på telefonen börjar en animation spelas upp. Animationen föreställer farleden och båttrafiken, med bland annat de stora kryssningsfartygen, bakom träden.
– Landskapet öppnas upp på det här sättet och man får en bättre känsla för var man är, säger Nyberg.
Första året som barfotastigen ordnades var år 2012, året efter att Åbo var kulturhuvudstad. Under kulturhuvudstadsåret ordnades det stora konstsamarbetet Contemporary Art Archipelago (CAA) i Åbolands skärgård.
Lokala konstnärer ville skapa en fortsättning på konstsamarbetet och på det sättet föddes Barfotastigen. Första året ställde fem lokala konstnärer ut sina verk, däribland Sandra Nyberg. Sedan dess har utställningen blivit större och internationellare.
en sted med röda plankor runtomkring

Den holländska konstnären Marjolein Witte använder linjer i röd färg för att markera hur vi vill avgränsa och kontrollera naturen. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter