Djurvänner protesterar mot jaktturism i Nagu


En gammal och delvis torrlagd kärrmark i skogen har grävts upp igen för att återskapa en våtmark för fåglar. Jaktplanerna har upprört djurvänner. ÅU-foto
Tackork gårds nya ägares planer på att börja med jaktturism väcker bestörtning bland djurvänner.
En som har reagerat på ÅU:s reportage den 16 maj är Åbo djurskyddsförenings tidigare sekreterare Britt-Marie Juup. Hon var djurskyddsföreningens sekreterare i drygt 40 år och har efter att hon lämnade uppdraget fortsatt kämpa för djurens rättigheter och välbefinnande.
– Jag är emot all jakt, men om jag är tvungen kan jag med långa tänder acceptera att man skjuter mat åt sig eller gallrar vissa djurarter som rådjur och hjortar.
– Men att betala för att skjuta djur är både moraliskt och etiskt äckligt.

Britt-Marie Juup. Foto: Timur Ylimaz
Juup har ingen förståelse för planerna att plantera ut fasaner i Tackorkskogarna för jaktändamål. Vill man skjuta finns det lerduvor för det ändamålet, säger hon.
– Det är absurt att tänka sig att folk åker till Nagu för att skjuta fasaner eller ringduvor. Det gör ont i mitt hjärta när jag läser om sådant och det hör inte alls hemma i min värld.
Jägarna hänvisar ofta till att det är naturupplevelsen de är ute efter. Kan du förstå det?
– Nej inte alls. För mig är det en naturupplevelse att gå ute i skogen med ögonen öppna. Med god tur kan jag knäppa en bild på något djur med min mobiltelefon.
”Allt byte tas tillvara”
Att Tackork gårds planer på jaktturism skulle väcka ont blod bland djurvänner och djurrättsaktivister förvånar inte Mats Fagerlund i Koum i Nagu.
Han bor granne med Tackork gård och har engagerats som en slags jaktfogde på gården för att sköta de praktiska arrangemangen kring jakten och fungera som guide för de jagande gästerna.

Tackork gård planerar att börja med jakt på fågel och småvilt. Alla djur tas tillvara, säger jaktfogden Mats Fagerlund.
Han säger att jakten främst riktar sig till den växande grupp stadsbor som intresserar sig för jakt och som har tagit jägarexamen, men som saknar jaktmarker och möjligheter att utöva sin hobby.
Den planerade jakten riktar främst in sig på småvilt som mink och mårdhund, and och ringduva. En jaktform som är en bra inkörsport till jakten och som är betydligt säkrare och lättare än till exempel älgjakten, säger Fagerlund.
– Duvor finns det hur mycket som helst av och med tanke på stammen så går det inte att minska på den genom jakt. Att jaga mink och mårdhund har också ett förebyggande syfte. Vi som bor här skjuter mårdhund så mycket vi hinner. Den sprider sjukdomar och borde utrotas, så det är bra om gästjägarna gör lite nytta.

Tackork gård i Nagu. ÅU-foto
Fagerlund säger att själva jakten egentligen är sekundär. Det viktigaste är naturupplevelsen och möjligheten att vara ute i skog och mark och lära sig hur viltet beter sig och hur naturen fungerar.
Kan man inte få den här naturupplevelsen utan att skjuta djuren?
– Absolut. I en grupp på 8–10 personer är det kanske bara hälften som vill jaga. Det kommer att till exempel att finnas naturstigar och platser där man kan fotografera.
– Men de som vill pröva på jakt vill ändå ofta ha ett byte, på samma sätt som när du fiskar så gör du det för att få fisk.
”Ingenting skjuts för nöjes skull”
I planerna ingår också att plantera ut fasaner för jaktändamål. Etiken kring det kan diskuteras, säger Fagerlund samtidigt som han betonar att det inte är frågan om någon engelsk herrgårdsjakt där man dödar fasaner som släpps ut ur sina burar i skottlinjen för grevar och baroner som enbart dödar för sitt höga nöjes skull.
– Allt byte tas tillvara, det är en del av upplevelsen och ingenting skjuts för nöjes skull. Det skulle vara oetiskt. Ringduvan hör dessutom till de bästa fåglarna man kan äta.

Mats Fagerlund försvarar jaktturismen. ”Ingenting skjuts för nöjes skull”
I början planerar man att plantera ett tiotal fasaner. De fåglar som planteras ut får tid att anpassa sig till ett liv i det fria, och är inte tama då jakten inleds, säger Fagerlund.
Alla som deltar i jakten måste ha avlagt jägarexamen och ha alla tillstånd i skick. Jakttiden för fasan är från september till mars. Ringduvsjakt är tillåten från början av augusti till sista oktober.
LÄS OCKSÅ: Gammal bärgård ska bli gästhamn och ta emot turister
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.