Djurskyddsorganisationer rasar mot åländska skyddsjakten på örnar – vänder sig till domstol för att få ändring

Finlands naturskyddsförbund och Bird Life Finland fördömer skyddsjakten på havsörn på Åland och har nu ansökt om ändring av avlivningstillståndet från Finlands högsta förvaltningsdomstol: ”Det är fel att börja förfölja örnarna av den anledningen att de äter ejder”, säger verksamhetsledare Aki Arkiomaa vid Bird Life Finland i ett pressmeddelande.
Enligt landskapet har organisationerna inte rätt att överklaga beslutet.
”Skadligt, ineffektivt och onödigt”
Det var i måndags som landskapsregeringen meddelade att skyddsjakten på havsörn på Lågskär avbrutits. Detta efter att man skjutit tre av fem tillåtna örnar.
LÄS OCKSÅ
Anledningen till beslutet var misstanke om fågelinfluensa och flera döda ådor i området. Efter undersökningar kunde man konstatera att det inte var fråga om fågelinfluensa, men man fortsätter följa utvecklingen under sommaren.
Motivet bakom skyddsjakten, som varit omdebatterad, var att det ansågs som sista utvägen för att hantera bevarandet av ejderkolonin som varit hårt ansatt av örnar. Landskapsregeringen konstaterar att skyddsjakten var framgångsrik och att det går att störa havsörnarna i området på ett sådant sätt att havsörnsaktiviteten minskas betydande.
Men nu hörs kritiska röster från Finland, där Finlands naturskyddsförbund och Bird Life Finland gått ut i gemensamt pressmeddelande och fördömt jakten.
– Att skjuta havsörnar är enligt oss onödigt, inte effektivt och skadligt. Faran är att det sprider ett dåligt exempel runtom i Finland, andra länder och för andra arter, säger Finlands naturskyddsförbunds verksamhetsledare Tapani Veistola .
Föreningarna har också gemensamt ansökt om ändring av landskapsregeringens tillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.
”Inte rätt att överklaga”
Enligt Robin Juslin , jaktförvaltare på landskapet, har de finländska organisationerna enligt åländsk lagstiftning inte rätt att överklaga ärendet.
– Men de hävdar att de har hela Finland som sitt verksamhetsområde. Vi får se om Högsta förvaltningsdomstolen anser att de har rätt att överklaga.
De har även varit i kontakt med landskapsregeringen via mejl.
– Där finns överklagan med. De har kontaktat oss och fått svaret från oss att de inte har rätt att överklaga.
I sin skrivelse hänvisar de till EU:s fågeldirektiv, som skyddsjakten skulle strida mot.
– Men det finns undantagsmöjligheter enligt direktivet som är utformat just för den här typen av händelse. Det (skyddsjakten, reds. anm.) är inget som står i uppenbar strid med fågeldirektivet.
Organisationerna menar att havsörnen inte påverkar ejderstammen.
– Jag tycker det är respektlöst mot all den forskning som gjorts på det här området. Förhållandet mellan ejder och havsörn är välstuderat. Det råder inget tvivel om att havsörnen är den huvudsakliga faktorn bakom ejderns nedgång i Finland. Det är odiskutabelt.
Heidi Hendersson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.