Förflytta dig till innehållet

Djurplågeri allt vanligare också i Åboland

Van med ovanliga besökare. För Heidi Leyser-Kopra är det ingenting konstigt med att ha ett rådjurskid på bakgården. Foto: Patricia Torvalds


Heidi Leyser-Kopra från Åbo Djurskyddsförening anser att vi befinner oss i en period då djurplågeri blir allt vanligare.
– I 23 år har jag följt med hur Åboborna sköter sina djur och nu på senaste tiden har mängden djur som plågas ökat, hävdar hon.

Flera fall av djurplågeri i veckan

Djurhemmet i Åbo sköts av Åbo stad och Åbos djurskyddsförening. Djurskyddsföreningens uppgift är att ta hand om skadade och moderlösa vilda djur samt övergivna eller misshandlade tama djur.
Vad som är djurplågeri stiftas i Djurskyddslagen (247/1996) och brott mot den sker på regelbunden basis.
– Just nu stöter vi på tydliga fall av djurplågeri flera gånger i veckan, säger Leyser-Kopra.

Fåglar är vanliga offer

Den här tiden på året är det högsäsong för misshandel av vilda djur.
– Det är vanligare under sommaren då djuren har ungar som är lätta att få fast, konstaterar Leyser-Kopra som också lagt märke till den synlighet som djurplågerier fått i medierna under senaste tiden.
– Hatet mot gäss har vuxit under de senaste åren. Gässen ökar i antal vilket också ökar mängden avföring men det här berättigar inte misshandeln.
Utöver gässen är måsar och småfåglar utsatta.
– Vad är poängen med att tejpa igen småfåglars holkar? Människor tycker ju illa om myggor och småfåglarna äter dem så de är bara till nytta och skadar ingen, konstaterar hon.

Ännu tam. De rådjurskid som kommer till Åbo djurskydsförening vänjer sig snabbt med Heidi Leyser-Kopra men innan de släpps fria ska de bli skyggare. Foto: Patricia Torvalds


 

Att lämna djur ensamma långa tider är djurplågeri

Det är inte endast vilda djur som faller offer för människan utan även husdjur misshandlas och vansköts. I vissa fall räcker en så liten sak som att husdjuret kissar inne för att ägaren ska ta till våld, berättar Leyser-Kopra.
Att lämna ett djur utan uppsikt räknas som djurplågeri och alla husdjur måste ses till minst en gång om dagen.
– Katter lämnas ofta ensamma i lägenheter. Det är underligt att man tänker sig att man kan åka en vecka till stugan och lämna katten hemma bara den har mat och vatten, tycker hon.

Den traditionella sommarkatten blir allt ovanligare

Att ta en så kallad sommarkatt är ett djurskyddsbrott som är bekant för de flesta.
– Enligt mig finns det inte sommarkatter på samma sätt som för 20 år sedan. Nu är det vanligare att folk överger sina katter som de tagit under sommaren först våren efter. Då har katterna blivit könsmogna och börjat markera sitt revir. Om ägaren inte har råd att kastrera katten, inte vill göra det eller inte vet att det borde göras är det vanligt att djuret överges.
De ännu inte kastrerade honkatterna som överges blir snabbt dräktiga vilket ställer till med bekymmer då de kommer till djurhemmet.
– I vanliga fall kan vi genast börja leta efter en ny ägare åt en katt om ingen hämtat den innan 16 dagar gått efter att den upphittats. I bästa fall hittar katten ett nytt hem inom en månad. Men om katten ifråga är dräktig och föder ungar är det lätt hänt att den stannar hos oss fyra till fem månader, konstaterar Leyser-Kopra.

Släpps fria till hösten. De vilda djur som Åbo Djurskyddsförening tar hand om släpps fria så fort som möjligt. Foto: Patricia Torvalds

Det är myndigheterna som beslagtar djur som lider

En person som misshandlat sitt husdjur kan få det beslagtaget av myndigheterna.
Beslutet att beslagta ett husdjur fattas alltid av en tjänsteman och i praktiken är det oftast polisen eller en kommunalveterinär som ansvarar för det här.
Tingsrätten kan döma en person som gjort sig skyldig till djurplågeri till djurhållningsförbud men den processen är lång.
– Oftast fattas beslutet om ett djur återlämnas till sin ägare eller omplaceras inom ett par veckor, till tingsrätten kommer fall först månader senare. Vilda djur håller vi tills de är i så bra skick att vi kan släppa dem fria. Om de inte kan släppas fria försöker vi hitta en djurpark som tar emot dem, men i vissa fall blir vi tvungna att avliva.

Hjältar inom Polisinrättningen i Sydvästra Finland

Leyser-Kopra är i det stora hela nöjd med Finlands djurskyddslag men skulle tidvis önska sig mer av myndigheterna.
– Om ett djur behandlas dåligt kan det beslagtas men ibland tycker polisen det här är krångligt, djuren är trots allt någons egendom. Jag anser att polisen borde utbilda sina anställda i de här frågorna så systemet skulle fungera bättre, konstaterar hon.
Men trots vissa problem finns det några poliser inom Polisinrättningen i Sydvästra Finland som imponerat Leyser-Kopra.
– Några av poliserna i Åbo har vid sidan av sitt övriga arbete fördjupat sig i djurskyddsfrågor vilket är mycket fint.

Övergiven. Vilda rådjurskid som övergivits kan hämtas till Åbo Djurskyddsförening. Foto: Patricia Torvalds

Djurplågeri i medierna
Barn torterade måsungar till döds i Vasa (Österbottenstidning, 26.6.2018)
Fågelholkar tejpades igen i Kankaanpää (Yle, 27.6.2018)
Krokar placerade i köttbullar som lämnats längs vägen för djur att äta i S:t Karins (Åbo Underrättelser, 15.6.2018)
Hundägare bussade hund på Kanadagäss i Helsingfors (Yle, 20.6.2018)
 
Djurhemmet i Åbo och Åboland
Djurhemmet sköts av Åbo stad och Åbo djurskyddsförening
Det är Åbo stad som sköter om beslagtagna vanskötta djur och tar emot upphittade djur.
Staden har hand om upphittade djur i 16 dagar.
Om ingen hämtat djuret inom den utsatta tiden flyttas det till djurskyddsföreningen som försöker hitta ett nytt hem åt djuret.
I de fall som djur beslagtagits håller staden dem tills ett beslut om huruvida djuret skall återlämnas till sin ursprungliga ägare eller inte fattats.
Om djuret inte återlämnas till den ursprungliga ägaren flyttas det vanligtvis till djurskyddsförening.
Vilda djur tas om hand av djurskyddsföreningen som vårdar djuren tills de antingen släpps lös, placeras i en djurpark eller avlivas.

 
Patricia Torvalds
02-274 9900
patricia.torvalds@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter