Förflytta dig till innehållet

Distansundervisningen föreslås fortsätta – begränsningar i rörelsefriheten är inte nödvändiga i Egentliga Finland

ÅU-foto
Byggnad fotograferad utifrån.
Eleverna i bland annat S:t Olofsskolan får förbereda sig på fortsatt distansundervisning.

Den regionala coronaarbetsgruppen rekommenderar att distansundervisningen i högstadieskolorna, gymnasierna och yrkesläroverken fortsätter till och med 11 april i Egentliga Finland. Varje kommun fattar beslut i frågan utgående från sin smittsituation.

– Skolorna har fortfarande varit ställen där coronasmittor förekommit och därför är den bästa lösningen fortsatt distansundervisning och användning av munskydd för att hindra ytterligare coronafall, säger överläkare Esa Rintala vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Kommunstyrelsen på Kimitoön sammankommer för ett extra möte på onsdag morgon för att fatta beslut om fortsatta distansstudier. Förslaget är att Kimitoön håller sig till smittskyddsmyndigheternas rekommendationer och fortsätter distansundervisningen till den 11 april.

Läget har blivit lite bättre men är fortfarande allvarligt

Coronaläget i regionen är fortfarande allvarligt trots att smittfallen har minskat en aning. Under den senaste tvåveckorsuppföljningen har incidenssiffran i Egentliga Finland varit 245,4. Siffran under den föregående uppföljningsperioden var 250,8.

Under de senaste sju dagarna har incidensen börjat sjunka. I måndags rapporterades 42 nya smittfall, medan siffran tidigare kunde uppgå till 100 per dag, skriver sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande.

Begräsningarna har varit maximala redan en bra stund och det är verkligen på tiden att antalet smittor börjar sjunka.

Esa Rintala

Efter en mindre svacka fungerar smittspårningen igen bra. Senaste vecka kunde tre av fyra smittfall spåras. Smittspårningen av studenternas smittkluster har också varit framgångsrik.

– Gällande utbyteseleverna har Åbo idkat gott samarbete med högskolorna och kunnat få kontroll över smittspridningen, säger Rintala.

Den muterade sydafrikanska coronavarianten som identifierades senaste vecka bland studenterna i Åbo har tillsvidare påträffats endast i ett kluster. I detta smittkluster hade 108 personer positivt testresultat.

– Tydligen har sjukdomen spridits utan större hinder bland studenterna. Lyckligtvis förefaller det som om den inte spridit sig utanför detta smittkluster, åtminstone inte tills vidare, säger direktör Antti Hakanen vid ÅUCS Laboratorier.

Andelen positiva testresultat av alla tagna tester har sjunkit en aning. Förra veckan var andelen 5,4 procent, veckan innan 5,8 procent.

Familje- och närkretsen är fortfarande de främsta smittkällorna, men också i dessa grupper har smittorna avtagit under den gångna veckan.

– Begräsningarna har varit maximala redan en bra stund och det är verkligen på tiden att antalet smittor börjar sjunka, säger Rintala.

Vaccinationerna framskrider med fart

Vid sjukhusen under Åbo universitetscentralsjukhus vårdas för närvarande 29 patienter för coronasmitta, och av dessa sex på intensiven. Ytterligare metoder för att få coronan under kontroll behövs.

– Vi befinner oss fortfarande djupt i fasen för samhällsspridning och sjukhusbelastningen är hög. Något behov att begränsa människors rörelsefrihet föreligger inte i nuläget, men det är viktigt att också denna åtgärd kan tillgripas om det behövs. Vi inväntar närmare preciseringar av riksdagen, säger cheföverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Antalet coronavaccinationer bland personer över 75 år har nått en god nivå. Vaccinationerna har kommit väl i gång också bland 70–74-åringarna. Alla personer över 70 år som vill bli vaccinerade får enligt nuvarande bedömning sin första vaccindos under vecka 15 eller 16.

– Det är viktigt att vaccinationsarbetet kunde beakta de regionala behoven. Vaccinationerna är bland de viktigaste medlen som vi har för att bli kvitt coronatiden, säger Pietilä

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter