Disponentförbundet om husbolagstvisten: Likhetsprincipen bör beaktas i beslutet

ÅU skrev om ett fall där ett husbolag beslutat sälja en del av tomten för att finansiera ett pålningsprojekt. Ett planerat höghus på tomtdelen skulle täcka hela utsikten för tolv bostäder.
Beslutet röstades fram med en enkel majoritet i bolagsstyrelsen. En av fastighetsägarna vars bostads värde antagligen skulle sjunka, anser att de drabbade inte haft tillräckligt mycket att säga till om. Han och några andra har startat en rättsprocess.
Enligt Laura Lithenius, juridisk expert vid Finlands disponentförbund, är det lagenligt för ett husbolag att på en bolagsstämma fatta ett sådant beslut med en enkel majoritet, ifall det rör sig om just ett gårdsområde.
– Men det förutsätter att säljandet av gårdsdelen inte påverkar användningen av eller kostnaderna för fastighetsägarnas bostäder väsentligt, säger Lithenius.
Öppenhet viktigt i beslutsfattandet
Det är vanligt att husbolag väljer att sälja en del av sin tomt för att finansiera stora renoveringsprojekt. Däremot bör sådana här större projekt förberedas noggrant, säger Lithenius.
– Fastighetsägarna ska engageras och i god tid ställa sig bakom projektet. Ju mer information de har om hur pengarna ska användas, desto lättare blir det att diskutera ärendet på bolagsstämman.
Ett projekt som det här kan väcka många frågor och också oro hos fastighetsägarna, tror Lithenius.
Hur mycket information husbolaget ska dela med sig av, specificeras ändå inte i lagen.

En fråga om bevis
Enligt vissa beräkningar skulle de som bor längst bort från det planerade bygget få störst ekonomisk vinst på att sälja tomten, i och med att lägenheterna där är störst och därmed får de största kvadratmeterersättningarna.
Laura Lithenius säger att försäljningen bör ta lika hänsyn till fastighetsägarna.
– Likhetsprincipen beaktas ofta utifrån hur projektet påverkar lägenheternas värde. Bedömningen måste göras objektivt, det vill säga den påverkas inte av vad en enskild fastighetsägare tycker om projektet.
Huruvida beslutet minskar värdet på vissa lägenheter, och om beslutet fattades i strid med likhetsprincipen, är i slutändan en bevisfråga.
– Att försäljningen finansierar husets pålning och att lägenheterna är olika stora strider i sig inte mot den principen, säger Lithenius.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.