”Diskussioner med de olika grupperna har förts i god anda” − förhandlingarna om Åbos borgmästaravtal fortsätter på tisdag

Förhandlingarna om ett borgmästaravtal i Åbo går framåt.
Diskussionerna startade med ett inledande möte den 18 juni efter att kommunalvalsresultatet hade klarnat. Veckan innan midsommar förde Minna Arve (Samlingspartiet) enskilda diskussioner med de olika fullmäktigegrupperna.
Arve leder förhandlingarna eftersom Samlingspartiet fick flest röster i valet i Åbo.
På basis av de enskilda diskussionerna skickade Arve på måndagen ut ett utkast till ett avtal som ska diskuteras på ett gemensamt möte på tisdag.
– Förhandlingarna har hittills framskridit som planerat. Diskussionerna med de olika fullmäktigegrupperna har förts i samarbetsvillig anda även om alla såklart har sina egna målsättningar, säger Arve på måndagskvällen.
Hur förhandlingarna fortsätter beror på hur tisdagens möte går. Arve hoppas att förhandlarna ska kunna enas om ett förslag som kan presenteras till fullmäktigegrupperna.
– Men hela den här veckan är reserverad för förhandlingar om borgmästaravtalet. Nästa vecka är tanken att diskussioner om hur olika poster ska fördelas inleds.
Ekonomi och spetsprojekt
Arve vill inte kommentera detaljer om vad som har diskuterats med de olika partierna, men hon konstaterar att stadens ekonomi föga överraskande har varit ett huvudtema under förhandlingarna Därtill har olika spetsprojekt diskuterats.
Anna-Karin Tötterman, ordförande för SFP i Åbo, säger att partiet förde förhandlingar med Arve på tisdagen förra veckan.
– Stämningen på mötet och responsen från Arve var positiv. Vi får se vad läget är i morgon på mötet, säger Tötterman på måndagen.
Hon berättar att SFP främst lyfte fram vikten av en sund och hållbar ekonomi och bland annat motsatte sig en höjning av kommunalskatten. Ett annat viktigt tema var svensk service i Åbo och hur staden ska trygga den.
Angående spetsprojekten presenterade SFP sin idé om ”Nordens bästa tvåspråkiga och internationella skärgårdsstad”.
– Vi vill se ett starkare nordiskt samarbete i allt från miljöfrågor, Östersjön, artificiell intelligens och digitalisering, samt mer samarbete mellan företag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.