Discgolfpark invigdes i Västanfjärd – ett resultat av 461 timmar talkoarbete

Frisbeegolfbanan i Västanfjärd med sina 18 korgar är nu klar, efter byarådets insats på 461 talkotimmar. Banan invigdes högtidligt på måndagsmorgonen då både Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg och fritidschef Bosse Ahlgren var på plats.
Först ut på den nyinvigda banan var årskurs fem och sex från Västanfjärds skola, som också närvarade vid invigningen. Men banan har varit i användning även innan invigningen.
Strandberg lyfte i sitt tal fram den fina insats Västanfjärds byaråd gjort i att satsa på aktiviteter för allas gemenskap som är tillgängliga för den stora allmänheten hela tiden. Förutom frisbeegolfbanan har byarådet under de senaste åren ställt igång en badstrand vid Björkboda träsk.
– Det är ambitiösa projekt ni tar er an, säger Strandberg och riktar ett stort tack till byarådet.
Liksom byarådets tre andra stora projekt är detta Leader-finansierat. Det första projektet var en sockenplan, inom projekt två rustades ruinerna på Kalkholmen upp och projekt nummer tre var badstranden.

Kostade 32 000 euro
Frisbeegolfbanan finns på ett sju hektar stort område och rutten är cirka en och en halv kilometer lång. Området har man arrenderat av en privat markägare på tio år.
Kostnaden för hela projektet går på nästan 32 000 euro. 65 procent finansieras av Leader (knappt 21 000 euro) medan den resterande delen utgörs av talkoarbetet och av bidrag från privata sponsorer.
Tretton personer har talkojobbat med banprojektet.
Enligt byarådets ordförande Max Andersson har dock talkotimmarna blivit fler än vad som egentligen behövdes för att finansiera den egna delen. Dessutom håller talkogänget på att färdigställa parkeringsplatsen vid banans start (i början av Sirnäsvägen), även om den inte ingår i projektet.

Byarådet håller alltjämt liv i Västanfjärd
Byarådet grundades år 2010 med grundtanken att hålla liv i byn efter kommunsammanslagningen och den linjen håller man.
– Totalt har vi jobbat cirka 3 500 talkotimmar för dessa fyra Leader-projekt. Men vi har ju också haft andra projekt, som till exempel för byns sommarteater och för vår tidning, sade Andersson under sitt invigningstal.
Han uppskattar att det totalt kan handla om 7 000 till 10 000 talkotimmar, men som förstås är fördelade på fler tiotal personer. Tanken är att i framtiden få med allt fler i byarådets projekt och engagera en allt större del av byborna.
Kimitoöns fjärde bana
Det här är Kimitoöns fjärde frisbeegolfbana – banor finns också i Amosparken i Kimito, intill Dalsbruks idrottspark och på Vänö. De tre förstnämnda är alla av svårighetsgraden A1, även om Kimitobanan är lite svårare med sina långa banor.
Dalsbrukbanan är i kombination med andra satsningar vid idrottsplatsen ett Leader-finansierat projekt, där kommunen samarbetat med idrottsföreningen Jäntevä. Banan i Kimito har Miljöministeriet finansierat.
Enligt Kimitoöns fritidschef har frisbeegolfbanorna blivit en träffpunkt speciellt för unga. Samtliga banor är i flitig användning, även av fritidsbor samt av frisbeegolfentusiaster som gärna testar nya banor.
– Frisbeegolf passar de flesta – de som klarar av att röra sig i skogen, säger Bosse Ahlgren.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.