Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: THL om coronaepidemin: Äldre personer smittas inte längre – Finland och Norge bäst i Europa

Institutet för hälsa och välfärds (THL) situationsbild över coronaepidemin är överlag dyster, men där ingår också flera positiva signaler som ger hopp inför framtiden. Institutets återkommande epidemiologiska översikt ordnades återigen på torsdagen.

– Incidensen bland de äldre åldersgrupperna har minskat betydligt jämfört med de yngre åldersgrupperna. Det betyder att vaccinen fungerar. De äldre åldersgrupperna smittas inte längre av viruset i lika hög grad som resten av befolkningen, säger överläkare Taneli Puumalainen.

De flesta nya smittfallen kommer bland de yngre åldersgrupperna, det vill säga ungdomar och unga vuxna. Puumalainen tycker ändå inte att det är motiverat att ändra på vaccinationsordningen till förmån för dem, trots att unga och unga vuxna har allra svårast att följa regeringens restriktioner.

– Om vi hade obegränsat med vaccin och kunde vaccinera i snabbare takt, varför inte? Men då antalet doser är begränsat har så gott som alla länder valt att försöka hindra allvarliga sjukdomsfall genom att vaccinera de som har störst risk först. Risken för allvarlig sjukdom är mindre bland de yngre åldersgrupperna.

I stället vill institutet se ökade satsningar på att kontrollera de yngre åldersgruppernas sociala umgänge, bland annat genom regeringens planerade restriktioner på sociala kontakter, det så kallade utegångsförbudet.

Man kravatt och akvaj.Ari Sundberg/SPT
Överläkare Taneli Puumalainen uppger att de äldre åldersgrupperna inte längre smittas av coronaviruset i lika hög grad som resten av befolkningen. Arkivbild. Foto: Ari Sundberg/SPT

Ett brytningsskede

Under den senaste veckan har antalet nya coronafall minskat något. Vecka 11 (15–21.3) rapporterades kring 4 650 nya fall, vilket är kring 275 färre än veckan innan. Det innebär att epidemin återigen befinner sig i ett potentiellt brytningsskede. Veckorna innan har antalet nya fall ökat stadigt.

Incidensen ligger för närvarande på något över 170/100 000. Norge har ungefär lika hög incidens, vilket innebär att Finland och Norge är två av de europeiska länderna med den bästa coronasituationen. I till exempel Estland går det betydligt sämre. Antalet nya fall på torsdagen uppgick till kring 730, vilket är kring 70 färre än dagen innan.

Om den positiva trenden fortsätter innebär det att sjukhusens intensivavdelningar har tillräcklig kapacitet. Enligt Social- och hälsovårdsministeriets strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki är strax över 70 procent av kapaciteten nu i bruk.

– Ingen behöver vara rädd för att inte få intensivvård. Ungefär hälften av patienterna på intensiven har corona, resten har något annat. Som mest har 60 procent av patienterna på intensivvårdsavdelningarna haft corona, säger Voipio-Pulkki.

Dödsfallen minskar

Behovet av intensivvård är störst i huvudstadsregionen. En förklaring till att andelen coronapatienter för närvarande är stor är att vårdperioderna blivit längre. Voipio-Pulkki anser trots det att antalet nya fall måste komma ner.

Knappt 300 personer vårdas på sjukhus på grund av sjukdomen covid-19, varav drygt 60 ligger på intensiven.

Kring 810 personer har dött till följd av coronaviruset. Trenden där är sjunkande. Allt färre personer dör av viruset.

Även på vaccinfronten hör Finland till Europas absoluta toppskikt. Finland hör till de länder som vaccinerat störst andel av sin befolkning. Hela 16,6 procent av finländarna som är över 16 år har blivit vaccinerade. Det vill säga, över 763 000 personer.

SPT direktrapporterade från presskonferensen som hölls av Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet på torsdagsmorgonen:

Artikeln har kompletterats med mer information efter presskonferensen.

Ytterligare information har lagts till i texten den 25.3 kl.12:35.

29.3 kl 15:28 I den ursprungliga texten stod det att Finland och Norge är de två länder i Europa som har den bästa situationen beträffande corona. Detta har ändrats till två av de europeiska länderna med den bästa coronasituationen.

Dela artikeln

4 kommentarer: “UPPDATERAD: THL om coronaepidemin: Äldre personer smittas inte längre – Finland och Norge bäst i Europa

  1. ÅU skrev

    Hej! Tack för din respons. Artikeln är skriven av SPT. Förmedlar här chefredaktör/vd Ari Sundbergs svar på din kommentar:Formuleringen i artikeln var otydlig. Norge är ett av de länder där incidensen är som lägst i Europa, enligt Institutet för hälsa och välfärd vid torsdagens presskonferens. Mvh Monica Forssell/ÅU

  2. ÅU skrev

    Hej! Tack för din respons. Artikeln är skriven av SPT. Förmedlar här chefredaktör/vd Ari Sundbergs svar på din kommentar:Formuleringen i artikeln var otydlig. Norge är ett av de länder där incidensen är som lägst i Europa, enligt Institutet för hälsa och välfärd vid torsdagens presskonferens. Mvh Monica Forssell/ÅU

  3. Saku Kallio skrev

    Vet inte om ni förstod, men frågan var nog menad till er på ÅU.

    Om det faktiskt är så som ni skriver vill jag veta var man kan följa med läget hur det egentligen ligger till med Coronan i Europa, ifall Johns Hopkins inte är att lita på?

    Ifall Johns Hopkins har rätt, hoppas jag att ni ändrar i artikeln.

    Väntar fortfarande på svar…

  4. Saku Kallio skrev

    Förstår inte varifrån ni får att Finland och Norge har den bästa incidensen i Europa?

    Före Finland ligger nio Europeiska länder, och mellan Finland (incidens 173,8) och Norge (238,6) ligger tre länder, Danmark (174,3), Tyskland (216,3) samt Schweiz (233,6).

    Källa: OWID / Johns Hopkins

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter