Digitala klyftor hotar jämlikheten i arbetslivet

Ungefär hälften (49,5 procent) av de löntagare som använder digitala verktyg klarar sig bra i det allt mer digitaliserade arbetslivet.
Enligt en rapport från Arbetshälsoinstitutet betonas 25–44-åringarnas andel i denna grupp av kunniga användare.
De kunniga användarna förhåller sig positiva till digitalisering. För dem är det typiskt att digitaliseringen har ökat effektiviteten och informationsgången i arbetet. Hos en stor del har digitaliseringen också ökat möjligheterna till kreativitet i arbetet.
Specialforskare Seppo Tuomivaara konstaterar i ett pressmeddelande att Arbetshälsoinstitutets undersökning för med sig goda nyheter om digitalisering bland löntagarna.
Han oroar sig ändå för att tre av tio upplever svårigheter på grund av brister i digital kompetens. Dessa personer upplever utmaningar med användningssätten av digitala verktyg och har inte alltid förmågan, motivationen eller möjligheten att använda digitala applikationer.
Drygt 16 procent är däremot skickliga användare av digitala verktyg, men de belastas av det hektiska digitala arbetet. Dessutom är sju procent av löntagarna i en användningsklyfta, det vill säga att de inte alls använder digitala verktyg i sitt arbete.
Forskarna kunde klart urskilja tre grupper bland löntagarna som var i en användningsklyfta: de intensiva användarna, de bekymrade användarna och de rutinerade användarna. Äldre löntagare behöver i genomsnitt mer digitalt stöd än yngre.
”Digitaliseringen hotar att förstärka de ojämlikheter som redan råder i arbetslivet. Nu krävs en samhällsdebatt om vad man kan göra på arbetsplatserna för att minska på den digitala klyftan”, säger forskningsprofessor Tuomo Alasoini.
I undersökningen analyserades materialet från Statistikcentralens undersökning om arbetsförhållanden 2018, vilket är statistiskt representativt och innehåller intervjusvar av 4 110 löntagare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.