Förflytta dig till innehållet

Digitala innovationer i fokus då Pargas fortbildade pedagoger — stort intresse då evenemanget nu ordnades för första gången

En robot. Blå nedtill, svart upptill. Liknar ett ansikte.

Främst är det fantasin som sätter gränser för hur en robot ser ut och vad den kan göra. Foto: Emilia Örnmark.


Digital kompetens är numera inbakat i de pedagogiska lösningarna i läroplanen i de allra flesta skolämnen, vilket för med sig att lärare och andra pedagoger måste hänga med i den digitala utvecklingen.
I Sarlinska skolan i Pargas ordnades på fredagen i detta syfte en tvåspråkig fortbildningsdag för allt från småbarnspedagoger till gymnasielärare. Kring 400 personer var på plats. Tutorkoordinator Tove Eklund ser gärna att evenemanget i framtiden kunde utvidgas så att även eleverna kunde delta.

Make IT Pargas är först i sitt slag

Eklund är tutorkoordinator för hela regionen och har tillsammans med it-pedagog Sebastian Ducander och Linda Mannila tagit initiativ till fortbildningsdagen. Den gick under namnet Make IT Pargas med temat digitala innovationer och pedagogiska lösningar. Enligt Eklund är detta första gången något så här stort inom digital undervisning ordnas i Pargas.

Två kvinnor som står vända mot varandra.

Tove Eklund (t.v), här i samspråk med Jeanette Lindroos från Kyrkbackens skola. Foto: Emilia Örnmark.


Dagen inleddes med en föreläsning, efter vilket det var möjligt att bekanta sig med de dryga 20 utställarna runt om i skolan.
Eftermiddagen ägnades åt workshopar, där många av utställarna höll i trådarna.
Bland utställarna fanns allt från större och mindre företag inom den digitala branschen till läromedelsförlag. Eklund ger några exempel på vad man kunde bekanta sig med under dagen: 3D-printning, programmering i alla tänkbara former, innovativ inlärning och kodningsprogram.

Robotförevisning från CLL

Mia Skog från Centret för livslångt lärande (CLL) vid Åbo Akademi har robotar med sig som man får testa.
Hon förklarar att i bästa fall lyckas eleven lösa ett problem, som utgår från en egen idé. Som exempel ger Skog att man kan konstruera en robot för att ha koll på hur många gånger katten går in och ut genom kattluckan.

En kvinna visar upp små sladdar ur en låda med byggdelar för en robot. I bakgrunden syns mässbesökare.

Mia Skog från Centret för livslångt lärande är på plats för att förevisa robotar och programmering. Foto: Emilia Örnmark.


För programmering behöver man ett datalogiskt tänkande.
— I det ingår kodning, men också uthållighet, samarbete, problemlösning, logiskt tänkande och felsökning. I början använder man sig av spel och lekar, där man lär sig att ge och ta instruktioner, förklarar Skog.

Lärarna behöver mer handledning

Eklund berättar att man har utvärderat de digitala kunskaperna bland lärare och småbarnspedagoger.
— Vi kom fram till att mera handledning behövs. Läget är lika på den svenska och den finska sidan, och det ser ut som att programmeringen är en utmaning, säger Eklund.
Idén med fortbildningsdagen är att väcka intresse och nyfikenhet för digitala lösningar och att visa på de konkreta möjligheterna. Det hela kopplas förstås starkt samman med undervisning och pedagogik.
— Det finns en viss rädsla för det digitala, säger Eklund.
Att välja bort det digitala från undervisningen är knappast längre möjligt, och dessutom kräver utvecklingen att lärarna är aktiva.
— Vi kommer aldrig mera tillbaka till enbart penna, suddgummi och bok, konstaterar hon.
Eklund jobbar med digital kompetens i hela södra Finland och kan konstatera att Pargas faktiskt ligger i täten. Orsakerna ser hon i att här finns utrustning, en heltidsanställd it-pedagog samt flera satsningar och projekt.
Den digitala kompetensen börjar man utveckla redan inom småbarnspedagogiken. Då barnen går i årskurs ett handlar kompetensen bland annat om att kunna logga in på en dator, att behärska grunderna i analog programmering, att ha en viss medvetenhet om nätetikett och källkritik på sociala medier.
— Det fina med skolan är att alla har samma möjlighet, då alla får tillgång till samma utrustning. Några förhandskrav finns inte, säger Eklund.

En pekplatta med ett färgglatt spel öppet. Invid ligger pusselbitarmed pilar och siffror, med vilka man kan styra spelet.

Färgglada och lekfulla är programmeringsspelen. Foto: Emilia Örnmark.


Jeanette Lindroos, som är lärare i Kyrkbackens skola, har jobbat fler år med att utbilda lärare inom digital kompetens och tycker att det är roligt att denna möjlighet att visa upp vad som finns ges. Hon poängterar att digital kompetens är så mycket mer än bara programmering: det handlar också om till exempel datasäkerhet och källkritik.
— Här får man idéer, ser möjligheter och dessutom kommer man åt att diskutera med kolleger, säger Lindroos.

Uppskattat evenemang

Lärare Annika Norrgård från Malms skola är speciellt intresserad av språkinlärning, eftersom hon koordinerar projektet Språkstigen. Hon har hittat till det klassrum där Moomin Language School presenteras och tycker att detta verkar vara ett klart och tydligt program.

Kvinna håller i en pekplatta.

Annika Norrgård från Malms skola är språkintresserad och bekantar sig här med Moomin Language School. Foto: Emilia Örnmark.


Även Daniel Lehtonen från Koivuhaan koulu uppskattar att denna fortbildning ordnas.
— Få kan dessa saker, men det är aktuellt och viktigt, säger han.
En man står utanför en skola. Stor Make IT Pargas-affisch syns i fönstret bakom.

Daniel Lehtonen från Koivuhaan koulu tycker det är viktigt att lärare har digital kompetens. Foto: Emilia Örnmark.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter