Digital vård ska hjälpa deprimerade i ett tidigt skede — forskningseliten samlas i Åbo på tisdag
Många finländare lider av depression. Årligen uppgår siffran till 7 procent.
Förebyggande åtgärder och vård i ett tidigt skede har märkbara effekter för individen och hela samhället. Men tillgången till mentalvårdstjänster är inte tillräcklig i Finland.
Vid barnpsykiatriska forskningscentret vid Åbo universitet har man i över ett decennium utvecklat digitala vårdformer i olika skeden av livet.
För tillfället forskar man i en modell där man på mödrarådgivningen kan upptäcka gravida kvinnors depressionssymtom i ett så tidigt skede som möjligt.
Kvinnor som tillhör riskgruppen får delta i en undersökning där man med hjälp av digitala program undersöker mammans depression.
Man vet att mammans mående påverkar barnets utveckling redan i fosterstadiet. Om mamman kan få rätt hjälp under graviditeten, har det en stor effekt både på barnets fysiska och mentala hälsa.
På tisdag ordnas ett seminarium i Åbo där två internationella toppforskare, professor Pim Cuijpers och professor Heleen Riper från Amsterdam Vrije Universiteit medverkar.
Under seminariet diskuteras den senaste forskningen om digitaliserad vård av depression och vårdmodeller med låg tröskel.
Seminariet ”Evidence-based treatment of depression”, som också går att ses på nätet, hålls i PharmaCity i Åbo tisdagen den 10 maj klockan 8.30–15.30.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.