Så såg livet ut i Åbo innan branden 1827 – ny digital utställning öppnar

Hur såg livet ut i Åbo före storbranden år 1827?
Det kan man få en bild av då den digitala utställningen Klosterbacken 1827 öppnar för allmänheten på museidagen, imorgon den 18 maj.
Den kostnadsfria virtuella upplevelsen bjuder på vyer i 360 grader och kan utforskas med mobil, dator eller surfplatta.
Modellen grundar sig på hur staden såg ut före Åbo brand år 1827.
Här kan du från och med onsdag se utställningen.
Katastrofal eldsvåda
Den 4 september år 1827 drabbades Åbo av en storskalig eldsvåda. Stadskärnan förstördes nästan fullständigt . Bara ett fåtal områden undvek katastrofen.
Klosterbacken på Vårdbergets sydsluttning, där stadens mindre bemedlade slagit sig ner, kom undan med nöd och näppe. Stadslandskapet som omger Klosterbacken har emellertid förändrats avsevärt under årtiondenas lopp.
Digitalt återskapad
Den historiska händelsen har inspirerat forskare till att digitalt återskapa staden som existerade före branden.
Ett av museidagens centrala teman i år är tillgänglighet och innovation inom digitalisering som museernas kraft.
Den digitala utställningen är en fortsättning på utställningen Turku Åbo 1827 i Digimuseet. Totalt 19 nya stadshistoriska vyer i 360 grader över Klosterbacken samt Kaskisbacken finns att utforska i e-tjänsten Digimuseet.
Hur såg Johan Gadolins (1760-1852) omtalade stora trädgård ut? Vad är igenkännbart och vad försvann i eldsvådan nästan 200 år sedan?
Del av framtida museiplan
Som en central del av projektet att skapa ett nytt museum för historia och framtiden har Åbo stad tagit initiativ till att skapa en 3D-modell av stadsmiljön som visualiserar Åbo före branden år 1827.
Visualiseringarna och vyerna som kan skådas i Digimuseet har rekonstruerats utgående från ett flertal skriftliga källor, landskapsbilder och teckningar.
I huvudsak grundar sig byggnadsmodellerna på olika synedokument och försäkringsbrev, som komponerats sedan 1750-talet.
Det är lantmäteridirektören Johan Tillbergs karta från 1808 som utgör grunden för modellen, tillsammans med en terrängkarta över dagens Åbo. Tillbergs karta visualiserar forna tomtindelningar i Åbo.
Arkitekt Panu Savolainen har ansvarat för forskningsarbetet. Dessutom har Museicentralens experter deltagit med att luska fram innehållsinformation.
Den digitala modellen åskådliggör stadskärnan och åstränderna från Åbo slott till Biskopsgatan. I takt med nya forskningsrön ska konceptet och modellen utvidgas till att gestalta större delar av Åbo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.