Förflytta dig till innehållet

Digital berättelse om ditt liv på gravstenen är fullt möjligt – men väcker lågt intresse i Åbo

Annina Suominen
gravsten och gräs
QR-koder, där besökare och anhöriga kan ta del av information om och bilder av den döda, är mycket ovanligt i Åboregionen trots att möjligheten har funnits länge.

Digitala fotspår suddas inte ut då döden knackar på.

Det kan vara mycket som ska gås igenom för de anhöriga – Facebookprofilen blir kanske en minnessida och att berätta om dödsfallet offentligt görs på andra sätt än med dödsannonser.

Något som också är möjligt är att låta begravningsplatsbesökare ta del av information om och bilder av den döda.

Det görs genom att placera en QR-kod på gravstenen.

Så gjorde de anhöriga exempelvis med den kända sångpedagogen och modeföretagaren Aira Samulin som gick bort i fjol och begravdes i Helsingfors.

gravstenAnnina Suominen
Dekorationer som fåglar, blommor och båtar är vanliga på gravstenar i Finland. Här har någon valt liljekonvaljer till en gravsten på Åbo begravningsplats.

QR-koder väcker ändå inget stort intresse i Åboregionen, enligt Pekka Sorri, chef för begravningsväsendet i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

– Jag minns inte själv att någon skulle ha ansökt om lov att sätta en QR-kod på en gravsten. Min uppfattning är att det nog har skett, men det är väldigt sällan.

Han ser positivt på tanken om flera QR-koder på gravstenar.

– Det skulle inte störa någon.

Det är de anhöriga som sköter graven som kan ansöka om lov att sätta en kod på en sten.

Det måste i så fall vara en stilig och liten lapp eller platta, kanske några centimeter lång och bred, enligt Sorri.

En del begravningsbyråer säljer färdiga små plaketter. Samfälligheten tar inte extra betalt för nya dekorationer eller QR-koder.

Gravstenarna ska vara sakligt dekorerade

Samfällighetens anställda har dock ingen möjlighet att övervaka innehållet bakom QR-koderna.

En QR-kod läses av med mobilen och leder till en hemsida på nätet.

– Gravstenarna och minnesmärkena ska vara sakliga och stå stadigt så de inte välter. Det är en del av våra uppgifter att övervaka det, säger Sorri.

gravsten med fåglar och gräsAnnina Suominen

”Har inte fått frågan en enda gång”

En rundringning till begravningsbyråer i Åboregionen bekräftar att det inte verkar finnas intresse för QR-koder på privata gravstenar just nu.

Maria Sjödahl-Sahonen på Oxvägens begravningsbyrå i Åbo säger att det inte har kommit en enda fråga om QR-koder under hennes 16 år i branschen.

– Jag vet ju förstås inte hur det är hos andra begravningsbyråer men jag har inte hört att det skulle vara vanligt.

Att ha något mera personligt på eller vid en gravsten är ganska vanligt, som till exempel en fågel i sten eller en båt. Däremot är det ovanligt med ett foto av den döda, enligt Sjödahl-Sahonen.

Inte heller Anu Ylä-Outinen på G. Lindroos med huvudkontor i Pargas och ett i Åbo, upplever att det är vanligt med QR-koder.

– Jag har inte fått en förfrågan om QR-koder en enda gång, säger Outinen som arbetat i 20 år på G. Lindroos.

Jarno Saarinens grav har en QR-kod

En känd person som har en QR-kod på sin grav i Åbo är roadracingföraren Jarno Saarinen som gick bort år 1973. Det är begravningsbyrån Saarinen som har sett till att gravstenen får en. Saarinens grav ligger på Åbo begravningsplats.

Lyckat med söktjänst som hjälper en att hitta anhöriga och kändisars gravar

skylt och gräsAnnina Suominen
Framför allt blir det lättare att hitta gravar med hjälp av Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets gravtjänst som hittas digitalt och genom en QR-kod som läses av med mobiltelefonen. Skyltarna är placerade runtom på begravningsplatserna.

I Åbo och S:t Karins kan man söka upp vänner, familjemedlemmar eller kända personers gravar genom söktjänsten hautakartta.fi, skriver den kyrkliga samfälligheten i ett pressmeddelande.


I tjänsten finns 107 000 avlidna personers gravar på den kyrkliga samfällighetens nio gravplatser i S:t Karins, Kakskerta, Kustö, Kärsämäki, Patis, Pikis, Åbo samt begravningsplatserna i S:t Marie.

Genom att skriva in den avlidnes namn hittar man var personen är begraven samt födelse- och dödsår för identifiering.


Kartan visar inte gravar vars förvaltningstid har tagit slut eller om personen har dött innan år 1900 eller så nyligen att informationen inte ännu hunnit uppdateras. Tjänsten uppdateras varje månad och fungerar på finska, svenska och engelska.

I tjänsten finns också temarundvandringar som man kan göra på Åbo begravningsplats. Exempelvis kan man bekanta sig med olika kända personers gravar, så som politiker, författare, idrottare och kultur- och utbildningspersoner.


Sammanlagt finns det tolv rundvandringar.


– En av dem handlar om byggnader och minnesmärken och de andra elva om personer, säger planeringshortonom Heidi Grannas vid den kyrkliga samfälligheten i Åbo och S:t Karins i ett pressmeddelande.

Kyrkogården är 60 hektar stor.


Enligt Pekka Sorri, chef för begravningsväsendet i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, har tjänsten väckt stort intresse.

Korrigering kl. 11.07: Ylä Outinen arbetar på företaget G. Lindroos.

gravsten och mycket gräsAnnina Suominen
Åbo begravningsplats är 60 hektar stor så det finns gott om gravar och möjligheter till avkopplande och intressanta promenader.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter