Förflytta dig till innehållet

Diana blev sexuellt utnyttjad som barn – nu hjälper hon lärare att se barn som far illa

Rebecca Simons
En studerande sitter i ett klassrum
22-åriga Diana Sundström utsattes för sexuella övergrepp av en närstående då hon var ett litet barn. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter på ett seminarium i Åbo den 4 april.

När 22-åriga Diana Sundström ser tillbaka på sin tid i låg- och högstadiet ser hon ett barn som är utåtagerande, envist och stundvis besvärligt.

Ett barn med känslor som inte går att styra. Ett barn som känner sig orättvist behandlat och missförstått. Ett barn som kryper under pulpeten och vägrar tala.

I dag förstår hon varför hon betedde sig som hon gjorde.

– I dagisåldern blev jag sexuellt utnyttjad av en närstående. Jag förstod att det var väldigt privat och något som man inte skulle prata om. Jag trodde att alla vuxna i min omgivning kände till det.

I skolan var det ingen vuxen som förstod eller anade vad Diana hade varit med om. Sundström är ändå inte bitter och skyller inte på någon.

Man kan inte förutsätta att en lärare är en detektiv som vet allt eller förstår varför ett barn reagerar som det gör, säger hon. Men det är bra att komma ihåg att det kan finnas barn i klassen som har varit med om sådant som lärarna inte vet någonting om, säger hon.

– Vetskapen om att det finns saker som läraren inte känner till kan hjälpa hen att ha bättre tålamod med eleven och förstå hens beteende. Det där lilla extra tålamodet och känslan av bli sedd kan ge hen hopp om att framtiden inte behöver se så hopplös ut som den gör just då.

Som vuxen skrev Diana ett brev där hon uttrycker sina känslor och besvikelse gentemot vuxenvärlden som svek henne då hon var barn.

Diana studerar till klasslärare och deltar som erfarenhetsexpert på ett seminarium för lärare och lärarstuderande på Åbo Akademi den 4 april.

Syftet är att ge råd och sprida kunskap om hur man som vuxen ska bemöta elever som kan ha utsatts för sexuellt, fysiskt eller psykiskt våld.

– Det är viktigt att hålla sig lugn, bevara sitt ”pokerfejs” och inte uttrycka sina egna känslor då eleven gör det. Man måste också vara ärlig och säga att man kommer att anmäla övergrepp och inte ljuga och säga att man inte kommer att berätta om dem till någon. Övergrepp måste alltid anmälas till myndigheterna.

– Läraren ska inte heller överanalysera situationen och tro att varje elev som är utåtagerande och stökig har varit med om något lika allvarligt som jag. Huvudsaken är att man är en medmänniska som är närvarande och ser barnet, säger Diana Sundström.

I dag mår Diana bra och hon tror inte längre att övergreppen definierar vem hon är som människa.

– Det är förstås en tung sak och en del av mig. I låg- och högstadiet tänkte jag att det är så här jag alltid kommer att vara men nu tänker jag inte på det varje dag.

– Övergreppen är del av mitt liv, men de bestämmer inte vem jag är.

Tung expertis medverkar på seminariet i Åbo

Seminariet den 4 april börjar klockan 17 i Arken. Förutom Sundström medverkar Jan Antfolk, professor i tillämpad psykologi på Åbo Akademi och Louise Salminen på ÅUCS rättspsykiatriska enhet där man intervjuar barn och ungdomar som kan ha blivit utsatta för våld, samt Rebecca Simons, lärare, projektledare och bildkonstnär som jobbar kring sexuellt utnyttjande inom familjen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter