Det ska bli ännu lite bättre i Västanfjärd – ny sockenplan i startgroparna

”Allting är lite bättre i Västanfjärd” är en välanvänd slogan ofta hörs i olika sammanhang på Kimitoön och som också pryder Västanfjärds Byaråds t-skjortor.
– Men man måste arbeta för att hålla den här nivån och för att dessutom utvecklas, säger Mats Nurmio, medlem av byarådets styrelse.
Därför har byarådet nu kört i gång med nästa stora projekt i raden: att förnya Västanfjärds sockenplan. Det här är ett Leader-projekt med målsättningen att göra Västanfjärd ännu mer attraktivt. Leader finansierar 70 procent av projektet och självfinansieringsdelen står Konstsamfundet och Svenska kulturfonden för.
Projektet sysselsätter en person
För projektet har byarådet anställt Ann-Sofi Österberg-Aikio som projektchef. Hon inledde jobbet för en vecka sedan, och har sitt kontor på bybutiken Knallis vind i Västanfjärd. Österberg-Aikio är ivrig att få köra i gång på allvar.
– Det här är ett ämne jag brinner för och med min erfarenhet av hållbar stadsplanering tror jag att jag kan ha något att ge projektet. Det ska bli roligt att jobba med att stärka möjligheterna att bo här.

Österberg-Aikio är uppvuxen i Lövböle mitt på ön och flyttade tillbaka till Kimitoön för ett par år sedan.
Hennes arbete med sockenplanen kommer långt att bestå av att sammanställa enkäter och analyser, arrangera verkstäder och i slutändan att sammanställa planen.

Tidigare sockenplan gav konkreta resultat
Västanfjärd har de facto redan en sockenplan – den utarbetade byarådet för tio år sedan och den har till många delar förverkligats.
Åtgärder som har sin grund i den gamla sockenplanen är till exempel utvecklandet av Kalkholmen och dess ruiner till en evenemangsplats med estrad. Utöver det kan iordningställandet av Nivelax badstrand nämnas samt fler nya natur- och kulturstigar på området.

Bobarhetsanalys ska göras
Förnyandet av sockenplanen innebär bland annat att den ska förses med en så kallad bobarhetsanalys. Medan planen bygger på stora mängder data om till exempel befolkning och trafikförhållanden späder bobarhetsanalysen som verktyg på med sju temaområden.
Bobarhetsbegreppet (på engelskahabitability) utvecklas samtidigt vid skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi – en given samarbetspartner i arbetet med sockenplanen. Fler kommuner, till exempel på Åland, genomför projektet samtidigt och idéutbyte kommer att vara aktuellt.
Vad betyder bobarhet/”habitability”?
Så här definieras begreppet av Åbo Akademi:
”Att vara bobar betyder att det finns jobb, bostäder, skola, färjor, gemenskap, och så vidare – i korthet: det som förutsätts för att kunna vara ett hållbart samhälle, som kan ta hand om sina människor, sköta sin natur och vårda det omgivande havet eller vattenområdet.”
Vissa temaområden är för Västanfjärds förhållanden mer aktuella än andra, till exempel finns inget att anmärka gällande temaområdet ”färskvatten” i Västanfjärd, medan ”välmående människor” är av stor vikt. Till det temaområdet hör bland annat delområden som trygghet, delaktighet och befolkningstillväxt. Vidare finns temaområden som ”offentlig service” och ”platsens identitet”.
Sockenplanen kommer att omfatta Västanfjärd, Nivelax och även Vestlax (som de facto hörde till Kimito kommun innan kommunsammanslagningen). Den interaktiva kartan nedan visar huvudorterna för projektet.
Vad kunde då ytterligare förbättras i Västanfjärd?
– Tillgängligheten. Till Västanfjärd går det bara en skolbuss, som andra nog också får använda. Men just nu kommer man egentligen inte till Västanfjärd utan bil, ger Mats Nurmio som ett exempel.
En viktig del av det här tvååriga arbetet är att involvera bybor och intressegrupper för att höra många röster om vad som kunde förbättras på området. Innan årsskiftet siktar man på att ha ett öppet invånarmöte i Västanfjärd och under vårvintern ytterligare några träffar då folk får komma med input.

Som informationskanal för projektet fungerar Västanfjärds Byaråds webbplats, men man kan också kontakta Österberg-Aikio direkt (041-310 87 43 eller vastanfjardsbyarad@gmail.com).
Västanfjärd
- Blev en del av Kimitoöns kommun vid sammanslagningen år 2009.
- På Västanfjärds storområde bor 725 personer.
- Yta: 96,62 km².
- 350 bebodda bostäder, 650 fritidshus.
- Andel svenskspråkiga: 82 procent.
- Västanfjärds Byaråd grundades år 2010.
Källor: Västanfjärds nya sockenplan, Västanfjärds Byaråd.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.