Förflytta dig till innehållet

Det såg mörkt ut när Kjell Ekholm gjorde dokumentärfilm om Bromarv för 33 år sedan – uppföljaren visar otippad förändring

Privat
Man i solglasögon i båthamn.
Kjell Ekholm har gjort en uppföljare till sin 33 år gamla doumentär om Bromarv och kunnat konstatera att utvecklingen varit positiv mot alla odds.

När Kjell Ekholms dokumentär om ett borttynande Bromarv sändes dagen före nyårsaftonen 1991 på dåvarande FST sågs den av en halv miljon tittare. I dag, 33 år senare, släpps uppföljaren på Ekholms Youtube-kanal. Den visar en mycket mer livskraftig by än väntat.

För 33 år sedan besökte journalisten, författaren och musikern Kjell Ekholm sin gamla hemby Bromarv för att göra en dokumentär för tv. Dokumentären kom att handla om en liten by som höll på att gå under.

– All offentlig service hade försvunnit sakta men säkert. Det mesta hade dragits in. Det var någon som sade att det enda som är kvar är vägen och att staten nog hade tagit bort den också om det hade varit möjligt. Det såg mörkt ut för hela byn.

Folk i en hamn.Kjell Ekholm
En stillbild ur dokumentären F som i Bromarv – Del 2 visar folk i Bromarv skärgårdshamn.

Bromarvborna tog till sig dokumentären som drog till sig en stor publik då tv-tittandet var koncentrerat till endast ett par kanaler. Den lär ha visats på det lokala utskänkningsstället ett otal gånger.

Men den här gången var Yle inte intresserad. Därför publicerar Ekholm dokumentären på sin egen Youtubekanal på lördag den 1 juni klockan 8.

Uppföljaren visar vad som skett i Bromarv under drygt tre decennier. Och det är ganska mycket.

– Bromarv lever och mår ganska bra. Ragna-Lise Karlsson och Tanja Eriksson som tog över butiken hade en central roll. De gav inspiration till en massa annat och det började hända saker. Bland annat har Skärgårdshamnen utvecklats. Den har haft en stor betydelse för turismen.

Privat drivkraft och välvilja

Ekholm vill få fram betydelsen av privata initiativ.

– När staden ville dra in biblioteket så var det en privatperson som donerade pengar så att Bromarvborna själva kunde ta över verksamheten. När Aktia stängde bankkontoret köpte en sommargäst byggnaden och frågade butiksägarna om inte de behöver med plats. Det gav bybutiken en möjlighet att utvidga. Radhusen som marthorna byggde med sina Nokiamiljoner är ett annat och det finns fler.

Ekholm som själv renoverar ett över 100 år gammalt hus i Bromarv fast han som tonåring inte ville annat än därifrån, tror att de följande 30 åren kan se ljusa ut för skärgårdsbyn.

– Under pandemin skedde en förändring. Fritidsbor började vistas där eftersom det blev möjligt att jobba på distans. Pandemin och den tekniska utvecklingen har gynnat små byar. Men inflyttningen är viktigast. Det centrala är att få barnfamiljer. Så länge skolan existerar finns det hopp. Bromarvborna ger sig inte i första taget. Deras envishet kommer bidra till att byn överlever och mår bra.

Här är länken till videon.

Dela artikeln

En kommentar: “Det såg mörkt ut när Kjell Ekholm gjorde dokumentärfilm om Bromarv för 33 år sedan – uppföljaren visar otippad förändring

  1. Lisa Strömsholm skrev

    Biblioteket drivs nog fortfarande i kommunal regi och med kommunala medel, även om huset bytt ägare och staden numera är hyresgäst.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter