Förflytta dig till innehållet

Det rådande coronaläget går inte att jämföra med våren – risken att bli allvarligt sjuk är nu mindre

Ari Sundberg/SPT
En vägskylt i tre delar med texten "Akuten, Coronatest, Huvudaula"

En vägskylt i tre delar med texten "Akuten, Coronatest, Huvudaula"Ari Sundberg/SPT

Andelen positiva provresultat är nu cirka 0,2-0,3 procent. Foto: Ari Sundberg/SPT


Antalet coronafall som rapporteras nu ligger mycket närmare sanningen än vårens siffror.
– Det går inte helt att jämföra de nya coronafallen med vårens siffror. I våras testades inte alla och de verkliga siffrorna var antagligen mycket högre än de som rapporterades, säger Tuomas Aivelo, forskare vid Helsingfors universitet.
Efter en relativt lugn sommar har antalet coronafall sakta börjat stiga igen. På fredagen rapporterades 29 nya fall och i torsdags 37. I april låg den dagliga rapporteringen kring 100 fall och ibland över 150. I maj började kurvan räta ut sig.
– Läget är mycket bättre nu med tanke på att vi vet vad det handlar om. Nu vet vi också hur viruset sprids, vilket vi inte visste på våren, säger Aivelo.
Enligt Aivelo borde man skilja på fall som är inhemska och sådana som kommer utifrån, eftersom R-talet – det vill säga hur många personer en coronapositiv person smittar i snitt – borde mäta hur viruset sprider sig i Finland.
Man står framför husvägg

Tuomas Aivelo anser att utmaningen är att testa dem som behöver det mest. Foto: Christa Lundström/SPT.

Få positiva provresultat

Testkapaciteten har dessutom ökats avsevärt jämfört med i våras. I mars testades under 1 000 personer dagligen och det var först i maj som man kom upp till 5 000 personer. Nu ligger den dagliga siffran på cirka 14 000 och regeringens målsättning är att komma upp i 20 000.
– Av alla test är cirka 0,2-0,3 procent positiva. Det betyder också att vår testkapacitet är på en okej nivå. Det är trevligare att hålla andelen liten, säger Aivelo.
Han jämför situationen med hur det såg ut i USA när det var som värst. Då uppgick de positiva provresultaten till 10 procent och målet var att få ner andelen till ett par procent.
– Nu är utmaningen i Finland att testa dem som verkligen behöver det. Till exempel kan man inte utesluta att dagisbarn är smittade av coronaviruset, även om sannolikheten är väldigt liten.

Riktade åtgärder

Aivelo säger att det ökade antalet nya coronafall inte ger orsak till panik. Däremot säger han att de kan fungera som en påminnelse.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi och faran är inte över. Vi måste fortfarande vara beredda på att situationen kan utvecklas.
Nu vet vi mer om i vilka miljöer smittan sprids, vilket gör att vi kan rikta åtgärderna mer ändamålsenligt. Aivelo menar att läget var värst i mars.
– Då agerade vi mest i blindo. Nu vet vi till exempel att smittan inte sprids allvarligt i skolor. Nu kan vi hålla situationen under kontroll med mer raffinerade åtgärder.
Aivelo säger att det inte räcker med endast testning, spårning, isolering och karantän. Vi behöver också agera på ett personligt plan.
– Vi vill inte tillbaka till vårens läge så det gäller att följa riktlinjerna. Vi borde använda munskydd i sådana situationer där det inte är möjligt att hålla avstånd och arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

Man

Infektionsöverläkaren Asko Järvinen anser att läget är under kontroll på ett samhälleligt plan. Foto: Ari Sundberg/SPT


Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger att vi inte får glömma att de flesta smittas av personer i sin närhet, som familj, vänner och kollegor.
– Nu har vi pratat om att skydda sig och andra i till exempel kollektivtrafik. Det ligger i vår natur att vara rädd för det okända. Men det gäller att också hålla avstånd från de vi känner, säger han.

Lugnt på sjukhusen

Antalet personer som får sjukhusvård för covid-19 i Finland är för tillfället 11. Enligt fredagens siffror får ingen intensivvård just nu. Enligt Järvinen kan man se på riskläget från två perspektiv: den individuella risken och risken för att samhället tappar kontroll över situationen.
– I mina ögon är läget bra och stabilt på det individuella planet. På ett samhälleligt plan är läget också under kontroll, men vi kan inte veta om något pågår bakom kulisserna.
Järvinen säger att det ökande antalet coronafall tidsmässigt sammanfaller med den ökade testkapaciteten. Det som skiljer sig från våren är att de som behöver sjukhusvård inte blivit fler trots att antalet fall ökat.
– I våras strömmade sjukdomsfallen in till sjukhusen. Skillnaden kunde tyda på att läget nu är under kontroll och att vår strategi fungerar.
Det har också spekulerats i att en mutation spridit sig som kan göra sjukdomsbilden lindrigare. Enligt Järvinen sprider viruset sig nu bland yngre människor, vilket också kan inverka på det låga antalet sjukhusfall.

Om du blir sjuk

Sammanlagt 334 personer har hittills avlidit i Finland till följd av sjukdomen covid-19. Det senaste dödsfallet rapporterades i måndags.
Järvinen säger att man nu är bättre förberedd för en förvärrad situation på sjukhusen. Nu finns det bättre med patientplatser, personal och erfarenhet.
– Vi är snabbare på att känna igen sjukdomsförloppet när en patients tillstånd försämras. Även om det inte finns något specifikt botemedel för covid-19 så kan vi bättre medicinera mot risker som blodpropp eftersom vi vet att risken för att drabbas av en sådan är rysligt stor.
Järvinen säger att det förebyggande arbetet inom äldreomsorgen kan ha inverkat på den låga och sjunkande dödligheten.

Lägesöversikt
Totalt 7 871 fall har hittills bekräftats i Finland.
334 personer har avlidit till följd av covid-19. Det senaste dödsfallet rapporterades i måndags.
Hittills har man tagit 533 700 coronavirustest.
Testningskapaciteten är över 14 000 tester per dag.
Antalet personer som får sjukhusvård i Finland är 11. Ingen får intensivvård.
153 nya sjukdomsfall konstaterades under den senaste uppföljningsperioden den 12–18 augusti. Incidensen av nya fall i förhållande till befolkningen var 2,8 fall per 100 000 invånare.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter