Det känns bittert, säger förälder om att ungdomsverkstaden Troja läggs ner

En förälder till en som deltagit i ungdomsverkstaden Trojas verksamhet är bestört över att den läggs ner efter årsskiftet.
Verksamheten har drivits av Kårkulla men avslutas i år då den har gått på minus. Intäkterna i form av fondbidrag och statligt stöd har bara täckt hälften av utgifterna. Det finns inga planer på att Åbo stad fortsätter driva den i sin nuvarande form.
Föräldern till en av dem som deltagit i Trojas verksamhet önskar att Troja finns kvar. Förälderns barn har fått stor hjälp av att delta i verksamheten. Verkstaden beskrivs som en kravlös plats där man växer som människa.
– Troja behövs. Det är en plats dit man lovar att man kommer, och sedan då man är där får man olika uppgifter. Man växer under ansvar. Det känns så bittert att det ska läggas ner nu, säger föräldern.
Uppsökande ungdomsverksamhet fortsätter som vanligt
Ungdomsnämnden i Åbo diskuterar i kväll ett förslag om att i stället satsa på bättre språkkunskaper hos dem som arbetar i stadens tre egna ungdomsverkstäder.
Den uppsökande ungdomsverksamheten på svenska fortsätter som vanligt.
– Redan nu har vi två personer som arbetar med uppsökande ungdomsarbete och coachning på svenska. Problemet ligger hos ungdomsverkstäderna där språkkunskaperna i svenska inte är så bra, säger Annina Vainio-Lehto, chef för ungdomsverksamheten i Åbo.
Staden ska ställa högre krav på de som arbetar i lokalerna, men också anställa flera personer som talar svenska efter årsskiftet. Antalet anställda ökar ändå inte utan en del nuvarande personer omplaceras, enligt Vainio-Lehto.
Enligt förslaget kommer svenskspråkiga klienter inte att hänvisas till en specifik lokal. Åbo har ungdomsverkstäder i Vimma på Auragatan, på Amiralitetsgatan och i Pansio.
Skulle kosta 200 000 euro i året
Enligt beredningen använder i genomsnitt 70 ungdomar Trojas tjänster varje år. Det skulle kosta närmare 200 000 euro i året för Åbo stad att driva ungdomsverkstaden.
Vesa Hanski (SFP), medlem i ungdomsnämnden, tror inte att det är en summa som staden kommer att hosta upp. Han jämför det med den summa på cirka 600 000 euro som nyss diskuterades av stadsfullmäktige, som berörde avgifter till idrottslokaler.
– Den frågan gällde tusentals ungdomar. Jag ser det inte som möjligt att vi kunde använda 200 000 euro för verksamhet för 70 ungdomar.
Hanski säger att det viktigaste nu är att ungdomarna som använt Trojas tjänster hittar till de nya.
– Nu gäller det för oss att informera ungdomarna om hur det förändras efter årsskiftet. De ska veta vart de ska ta vägen direkt vid årsskiftet.
Viktigt med utbud, men efterfrågan inte stor
Nämndens ordförande Janika Takatalo (Samlingspartiet) säger att det viktigaste är att de svenska tjänsterna tryggas på något sätt.
– Efterfrågan har inte varit jättestor, men det är mycket viktigt att det finns ett utbud av ungdomstjänster för svenskspråkiga i Åbo.
Förslaget inför kvällens möte är att ungdomsnämnden antecknar ärendet till kännedom. Nämnden kan också besluta sig för att ta upp ärendet igen i ett senare skede, säger Takatalo.
Troja har en lång bakgrund
Kårkulla samkommun tog över ungdomsverkstaden Troja år 2010.
Innan dess hade verksamheten ordnats av föreningen Åbo Kringlan under åren 2002–2010 som ett resurscenter med syfte att skapa bättre förutsättningar för svenskspråkiga personer i behov av socialt, fysiskt och psykiskt stöd.
Trojas målgrupp är ungdomar eller unga vuxna i åldern 15–29 år som saknar studieplats eller arbete. En stor del av Trojas klienter kommer via studenthälsovården eller psykiatrin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.