”Det kan inte bli värre än det är nu” – så reagerar skärgårdens chaufförer när Nagu–Korpo ska få ny färja

Finferries och NTM-centralen meddelade i tisdags om förändringar i färjetrafiken mellan Nagu och Korpo. Elfärjan L-317 som sedan i fjol trafikerat rutten ska flyttas till Vartsala och den mindre färjan, L-198, ska byggas om till elfärja och flyttas från Vartsala till Nagu–Korpo.
ÅU frågar några yrkeschaufförer i skärgården hur de ser på förändringarna för Nagu–Korpo rutten. Både Bengt Andersson, från transportföretaget BMA Miljö i Korpo, och taxiföretagaren Ann-Helen Franzén-Juslin i Houtskär svarade likadant.
– Det kan inte bli värre än det är nu.
Problemet är att elfärjan som trafikerat nu sällan hållit tidtabellen och tagit lång tid att lasta och lossa samt att avgångarna inte varit tillräckligt täta.
Enligt Franzén-Juslin har det funnits ett allmänt missnöje hos yrkeschaufförerna på hur färjetrafiken fungerat nu.
– Det är mycket man förstår sig på i hur det går till nu. Om avgångarna blir tätare kan det nog bli bra, säger hon.
Hon hoppas även på att färjans tider skulle synkronisera bättre med andra färjor.
– Nu har avgångarna synkroniserat dåligt med färjan till Houtskär.

Andersson ser både positiva och eventuellt negativa aspekter i förändringen.
– Om de börjar köra oftare nu är det ju en positiv sak. Det är också viktigt att de synkroniserar med de övriga färjeturerna, gör de inte det blir det onödiga väntetider vid nästa färja, säger Andersson.
Att färjeturerna inte varit synkroniserade har gjort att Anderssons arbetspass blivit mycket längre.
– För flera år sedan kunde jag köra från Korpo in till Åbo på drygt en och en halv timme. Nu kan det ta närmare två och en halv timme.
Men att ersätta den nuvarande färjan med en mindre kan skapa problem för den tunga trafiken.
– Egentligen vet vi först några veckor in på sommaren hur det här blir i praktiken.
Vinn-vinn situation
Finferries vd, Håkan Fagerström, är övertygad om att färjetrafiken kommer bli mycket bättre i och med förändringarna.
– Avgångarna blir 40 procent fler med de nya arrangemangen och det gör att den totala kapaciteten ökar, trots att vi har en mindre färja på linjen.

Tidigare har den dieseldrivna färjan L-197 endast kört under en del av säsongen. Men nu kommer båda färjorna att köra hela tiden under sommarsäsongen.
– Vi har noggrant kontrollerat synkroniseringen med de andra färjorna och lokaltrafikens tidtabeller med Skärgårdsnämnden. Vi har verkligen försökt göra allting rätt.
Finferries har även investerat i ny, snabbare laddningsteknik för de nykonverterade elfärjorna.
– Det är helt klart en vinn-vinn situation att byta plats på färjorna, en mindre färja funkar bättre på Nagu–Korpolinjen och den större, L-317, passar mycket bättre på den längre Vartsalarutten.
Det är också en vinst för klimatet.
– Vartsala har varit en rutt med höga utsläpp, nu minskar vi de med ungefär 80 procent. Vi investerar stort för att minska utsläppen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.