Förflytta dig till innehållet

Det kan bli allt vanligare med knölvalar i Östersjön – men till Finland förirrar sig bara de nyfiknaste

Max Blomster
stor fisk i vatten
Det var i lördags på eftermiddagen som Dennis Blomster med sonen Max Blomster och kompisen Janne Sillanpää såg en knölval utanför sydöstra Kökar. Valen simmade omkring runt gängets fiskebåt i över en timme.

Förutom De grönas nya ordförande och flera skogsbränder i regionen präglades veckoslutets nyheter av en knölval.

Första observationen gjordes av ett gäng fiskare söder om Kökar på lördagen och den andra observationen gjordes likaså av några spinnfiskare söder om Eckerö samma dag.  

Var är ”Raineri” nu?

Vid middagstid på måndagen fanns ännu inga uppgifter om nya observationer av knölvalen, som fiskarna för övrigt döpt till Raineri, men sannolikt ger den sig förr eller senare till känna någonstans i Östersjöområdet.

Senast en knölval sågs i de finländska vattnen var 2018. Före det har en knölval setts i Finland bara två gånger tidigare.  

Knölvalar så här långt norrut är ovanliga men i de södra delarna av Östersjön börjar knölvalar vara rätt vanliga.

— I södra Östersjön siktas knölvalar nästan årligen numera, berättar Olli Loisa, valforskare vid Åbo yrkeshögskola.

Enligt Loisa är det möjligt att den val som siktades utanför Kökar och Eckerö under veckoslutet är samma val som sågs utanför Bornholm i maj. Också den gången var det laxfiskare som såg djuret.  

En knölval som hoppar upp ur havet.Pixabay
Knölvalarna kan bli upp till 18 meter långa och väga till och med 30 ton. Knölvalen är ett däggdjur och istället för tänder har knölvalen ett kamliknande organ eller bard som hjälper valen att filtrera mat ur vattnet.

Knölvalar kan bli vanligare i Östersjön

Orsaken till att knölvalar numera inte är helt ovanliga Östersjön är enligt Loisa att det helt enkelt finns mera knölvalar i dag än vad det fanns tidigare. Det här i sin tur beror på att det sedan mitten av 1980-talet varit förbjudet att fånga val i kommersiellt syfte.

— Större populationer betyder fler djur och fler djur betyder att sannolikheten för att ett enstaka djur kommer på villovägar ökar, säger Loisa.

Kommer det att bli vanligare med knölvalar i Östersjön?

— Det är möjligt men jag tror att i så fall att valarna kommer att hålla till närmare de danska sunden.  

Kan fastna i nät eller krocka med fartyg

Åt vilket håll knölvalen ”Raineri” beger sig nu är omöjligt att säga. En del av de knölvalar som rört sig i de södra delarna av Östersjön och gjort utflykter norrut har snabbt återvänt söderut men det finns också valar som utforskat både Bottenviken och Finska viken.

Knölvalen 2018 fastnade två gånger i fiskenät i Bottenhavet, sågs sedan i Viborgska viken och hittades till slut död utanför Tyskland.

Hur orolig är du för den nu aktuella knölvalen?  

— Inte kan man vara alltför orolig. Östersjön är inte bästa platsen för en val men olika däggdjur och fåglar förirrar sig regelbundet till platser där de inte hör hemma. Sådan är naturen att en del djur tappar bort sig eller är nyfikna på nya platser.  

Knölvalarna brukar hålla till i Nordatlanten. I hemmavattnen gillar knölvalen sill och lodda. I Östersjön får den nöja sig med strömming och vassbuk.

Kommer knölvalen att hitta tillbaka till Atlanten?  

— Det är omöjligt att säga. Förstår den att leta efter en lämplig rutt? Hittar den tillräckligt med föda här? Kommer den att fastna i nät eller krocka med fartyg? Det är sådant som tär på valens chanser, säger Loisa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter