Det här vill unga prata om när de ringer MLL:s barn- och ungdomstelefon: Ensamhet, relationer och sex
Ensamhet samt funderingar om relationer och sexualitet fick barn och unga att ta kontakt med Mannerheims Barnskyddsförbunds Barn- och ungdomstelefon år 2021.
I de flesta samtalen, oavsett barnens ålder, fanns det i bakgrunden en saknad efter en trygg vuxen i vardagen som lyssnar och finns till för att besvara frågor som dykt upp.
Stödtelefonen har blivit viktig i många svenskspråkigas vardag
På basis av de kontakter som tagits till stödtelefonen under dess första hela verksamhetsår verkar det som att MLL:s svenskspråkiga stödtjänster blivit en viktig del av många finlandssvenska barn och ungas vardag.
Behovet att få prata eller skrivas med en trygg vuxen som har tid att stanna upp och lyssna och visa intresse för den unga är stort. Ett typiskt samtal kommer från ett barn som vill dela med sig av sin dag på vägen hem från skolan eller då hen befunnit sig ensam hemma.
Pandemitiden har varit påfrestande för barn och unga. Det här märks i Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande tjänster. Unga som redan tidigare haft svårigheter med sitt mentala välbefinnande har i många fall känt sig mer ensamma och hoppet om en positiv framtid saknas hos många.
Språngbräda för ytterligare samtal
Det har blivit tydligt att barn har utmaningar med att både våga söka och att få hjälp åt sig själva.
Många beskrev sin oro över att söka hjälp då man upplevde att någon annan skulle förtjäna den hjälpen mer än man själv, eller att man som minderårig var rädd för att vårdnadshavarna skulle få reda på hur man egentligen mår.
Kontakten till Barn- och ungdomstelefonen har i många fall blivit en språngbräda till att våga prata om sina tankar och upplevelser även med någon annan vuxen.
”Vuxna kan inte hjälpa”
Ett återkommande ämne var även utmaningar i kompisrelationer, brist på sådana samt barn som kände sig mobbade och utstötta ur gemenskapen i skolan. Många stödsökande beskrev hur de inte tror att vuxna i deras närhet kan hjälpa till med att lösa situationer som berör relationer med jämnåriga, och därför har de valt att inte berätta om sina upplevelser till någon.
”När det kommer till mobbning så behöver det vara tydligt för alla elever, vilka konsekvenserna av mobbning är. Försök på mobbning kommer alltid finnas, men vi får inte acceptera mobbning som en del av skolvärlden”, skriver Ida Sandholm, jourkoordinator på Barn- och ungdomstelefonen i ett pressmeddelande.
I Barn- och ungdomstelefonen var frågor om sex, sexualitet och porr också återkommande. Barn har många frågor om sin omvärld, varav en del är svåra att diskutera med vuxna som man har en relation till.
Stödsökandes frågor om den egna kroppen samt diskussion om sexuella bilder och filmer som de sett på nätet är väldigt viktiga att stanna upp vid och besvara.
I de flesta samtal som berör sex har den jourhavare som svarar en bra möjlighet att prata om samtycke samt normalisera frågor om sex och kroppen och därför kan Barn- och ungdomstelefonen ha en stor roll i somliga stödsökandes sexualupplysning.
Gratis stödtelefon på svenska
Mannerheims Barnskyddsförbunds Barn- och ungdomstelefon startades år 2020 som en riksomfattande, gratis svenskspråkig stödtelefon som får kontaktas av barn och unga i Finland oavsett ämne.
Telefonen betjänar på nummer 0800 96 116 må-ons klockan 14–17 samt to klockan 17–20.
Via brevtjänsten kan barn och unga skriva brev anonymt och konfidentiellt och få svar på sina funderingar inom en vecka. Brevtjänsten är öppen dygnet runt på adressen skriv.mll.fi.
Att kontakta MLL:s stödtjänster för barn och unga är alltid anonymt och konfidentiellt. Kontakterna besvaras av vuxna volontärer som MLL skolat för uppgiften och en handledare från MLL är alltid närvarande för att stöda volontärerna i kontakterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.